Zväčšená prostata (benígna hyperplázia prostaty) – príznaky, riziká, lieky

Zdroj: 123rf.com

Ochorenie s odborným názvom benígna hyperplázia prostaty (laicky zväčšená prostata) sa vyskytuje hlavne u pánov vo vyššom veku. Ku zväčšovaniu dochádza postupne. U niektorých mužov sa zmena začína už okolo 40. roku života.

Poznáte príznaky zväčšenej prostaty? Aká je dostupná liečba tohto ochorenia?

Zväčšená prostata – čo to je?

Benígna hyperplázia prostaty je nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré prirodzene súvisí so starnutím.

Vedeli ste, že:

Štatisticky sa zväčšená prostata vyskytuje až u 90 % mužov vo veku nad 80. rokov. Prostata sa pomaly začína zväčšovať už vo veku 25 rokov. Okolo 50-tky mnoho mužov pociťuje nepríjemné príznaky hyperplázie prostaty.

Prečo k zväčšeniu dochádza?

K ochoreniu dochádza jednak vplyvom spomínaného starnutia, no vplyv má aj mužský hormón testosterón. Jednou z funkcií zdravej prostaty je premieňanie testosterónu na dihydrotestosterón, ktorý sa priamo podieľa na vzniku ochorenia. K ochoreniu teda nemôže dôjsť bez samotného testosterónu, samotné ochorenie však nespôsobuje.

Menej významné faktory, ktoré môžu prispievať k rozvoju benígnej hyperplázie prostaty sú aj estrogény, zápalové procesy, ale aj neurotransmitery. Vplyv má aj genetika – ak sa zväčšená prostata vyskytovala u vašich mužských predkov, na ochorenie ste náchylnejší aj vy.

Čo sa deje pri ochorení?

Už v 40. roku života sa v oblasti prostaty začínajú objavovať veľmi malé uzlíky. Postupom času sa uzlíky zväčšujú, zdravé tkanivo prostaty je vytláčané a dostáva sa na okraj. Vzniká tlak na močovú rúru a rozvíjajú sa charakteristické príznaky.

Zdroj: 123rf.com

Príznaky ochorenia prostaty

Pri zužovaní močovej rúry musí byť tlak vyvolávaný močovým mechúrom silnejší. To vedie k hrubnutiu svalov a preto sa močový mechúr vyprázdňuje častejšie.

Príznaky zväčšenej prostaty teda sú:

Riziká zväčšenej prostaty

Ak sa mechúr nedostatočne vyprázdňuje, zvyšuje sa riziko zápalu močového mechúra, zápalu semenníkov, či inkontinencie. Pacienti, ktorých trápi hyperplázia prostaty sú tiež ohrození vznikom obličkových kameňov alebo prítomnosťou krvi v moči.

V zriedkavých prípadoch sa ako následok zväčšenia prostaty objavuje trvalé poškodenie močového mechúra a obličiek.

Kedy k lekárovi?

Väčšina mužov sa odhodlá na návštevu lekára až v pokročilejšom štádiu ochorenia, keď sú nútení v noci často chodiť na záchod. S objednaním by ste rozhodne nemali čakať až do tohto bodu. Lekára navštívte už vtedy, keď spozorujete prvé zmeny týkajúce sa močových ciest. Čím skoršia je diagnostika, tým jednoduchšie sa ochorenie lieči.

Zároveň je dôležité upozorniť, že príznaky benígnej hyperplázie sa môžu prekrývať aj s inými, nebezpečnejšími ochoreniami ako rakovina močového mechúra alebo rakovina prostaty.

Vyšetrenie a diagnostika

Prvým krokom v diagnostike bude pravdepodobne anamnéza. Lekár sa bude pýtať otázky ohľadom intenzity a dĺžky trvania príznakov. Pripravte si aj informáciu, či sa zväčšená prostata vyskytovala aj vo vašej rodine.

Následne sa prevádza vyšetrenie prostaty cez konečník, kedy lekár cíti samotné zväčšenie prostaty. Vyšetruje sa aj moč, aby sa vylúčili prípadné infekcie močového traktu. Odber krvi zas vylúči ochorenia obličiek, prípadne sa stanoví hodnota kreatinínu v sére.

Medzi špecifickejšie vyšetrenia patrí zmeranie reziduálneho moču po vyprázdnení mechúra, stanovovanie intenzity prúdu moču a 24 hodinové sledovanie vyprázdňovania.

Liečba zväčšenej prostaty

Hyperplázia prostaty sa lieči dvoma spôsobmi – konzervatívnou terapiou pomocou liekov alebo operáciou. V závislosti od vášho veku, stupňa ochorenia a iných pridružených ochorení vám lekár navrhne najefektívnejší spôsob liečby.

Lieky na prostatu

Ako liečba benígnej hyperplázie prostaty sa využívajú nasledovné skupiny liekov:

Liečba prostaty bylinkami a výživovými doplnkami

Operácia prostaty

K operácii sa pristupuje hlavne pri pacientoch, ktorí trpia na akútnu retenciu (zadržiavanie) moču, prípadne pri cystolitiáze (nahromadenie kameňov v močovom mechúre) a divertikulitíde močového mechúra.

Operácia sa môže zvážiť aj u mužov s častými infekciami urogenitálneho traktu alebo pri pacientoch, ktorý preferujú chirurgickú liečbu pred farmakoterapiou.

V súčasnosti je dostupných viacero metód, ktorými sa zväčšená prostata operuje. O benefitoch a rizikách každej z nich sa informujte u vášho lekára.

Aktívne sledovanie

Túto konzervatívnu liečbu, pri ktorej sa pacient pozoruje po dobu 6 – 12 mesiacov využívame hlavne v počiatočných fázach ochorenia, prípadne pri pacientoch, u ktorých sa symptómy vyskytujú len vo veľmi miernej forme.

Rady pre pacientov s ochorením prostaty

Ak vás trápi zväčšená prostata, mali by ste dodržiavať tieto tipy:

Zhrnutie

Benígna hyperplázia je nezhubné zväčšenie prostaty, pri ktorom sa môžu (ale nemusia) manifestovať príznaky spojené so sťaženým močením. Zväčšená prostata je veľmi bežná u starších mužov. Prvé zmeny sa začínajú diať už okolo 40 roku života. V liečbe sa používajú najčastejšie blokátory alfa-1 receptorov. Podporná liečba je možná formou výživových doplnkov, liekov a čajov.

Zistiť viac

Prostamol uno

  • liek rastlinného pôvodu (obsahuje extrakt z plodov saw palmetta)
  • liečba hyperplázie prostaty, vhodný pri zápaloch prostaty a pri ťažkostiach s močením

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×