Som tehotná a mám zápal močových ciest…

Ako ho liečiť? Môžem piť urologický čaj v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Asi viete, že tehotné ženy nemôžu užívať všetky bylinky. Je teda možné piť urologický čaj v tehotenstve? A čo ostatné podobné nápoje? Je vhodný napríklad žihľavový čaj v tehotenstve?

Akútny zápal močových ciest (odborne cystitída) postihne asi 1 % tehotných žien. Časté močenie je v tehotenstve fyziologické a je spôsobené viacerými faktormi (napríklad tlakom maternice na močový mechúr). Treba ho však rozlišovať od zápalu močových ciest – ten si vyžaduje vašu pozornosť a následnú liečbu.

Zápal močových ciest v tehotenstve – ako sa prejavuje?

Zvýšená frekvencia močenia v tehotenstve je bežná. U niektorých žien sa objavuje iba v istých mesiacoch, u iných pretrváva až do obdobia pôrodu. Takéto močenie je síce frekventované, ale nie je sprevádzané žiadnym pocitom diskomfortu.

Naopak, pri zápale močových ciest vo všeobecnosti, ale aj v tehotenstve poznáme charakteristické príznaky. Medzi ne patria:

Samotná cystitída nie je pre vás ani pre plod nebezpečná. Ak však nie je liečená, zápal môže postupovať vyššie smerom k obličke. Takáto infekcia sa už lieči hospitalizáciou a podávané sú antibiotiká vo forme infúzie.

Čo na zápal močových ciest v tehotenstve

Urologický čaj v tehotenstve nie je vhodný. Každý obsahuje aspoň jednu bylinku, ktorá sa v tomto období nesmie užívať. Konkrétne sú to napríklad zlatobyľ, medvedica, praslička, rozmarín, petržlen a podobne. Tieto byliny prekrvujú oblasť panvy a môžu vyvolať potrat (abortíva) alebo pôsobia škodlivo na vývoj plodu (mutagény a teratogény).

Pri zápale močových ciest je nevyhnutný pitný režim. Najlepšie je piť čistú vodu a riedené šťavy. Ktoré bylinkové čaje (okrem urologického čaju) sú vhodné?

Napríklad harmančekový čaj, žihľavový, feniklový a repíkový čaj v tehotenstve môžete piť bežne.

Aký čaj môžete piť v tehotenstve? Napríklad harmančekový, žihľavový, feniklový či repíkový čaj (Zdroj: 123rf.com)

Konzumovať môžete aj sušené brusnice, avšak len v primeranom množstve. Vykonaná bola aj vedecká štúdia, ktorá pozorovala efekt brusníc na priebeh tehotenstva a vývoj plodu. Jej výsledky nenašli žiadnu súvislosť, ktorá by poukazovala na nevhodnosť brusníc v období tehotenstva.

Ak vaše problémy pretrvávajú viac ako 24 hodín, prípadne máte zvýšenú teplotu, krv v moči a silnú bolesť, je nevyhnutná návšteva lekára. Lekár pravdepodobne urobí kultiváciu moču. Najčastejším patogénom, ktorý spôsobuje zápal močového mechúra je baktéria E. coli. Lekár zvolí vhodné antibiotiká, ktorých užívanie je bezpečné aj v tehotenstve.

Ako predchádzať zápalu močového mechúra?

Základom je dodržiavanie pitného režimu. Baktériám sa darí vtedy, keď je moč koncentrovaný a močový mechúr sa nevyprázdňuje pravidelne. V tehotenstve pite tekutiny, ktoré sme spomínali vyššie (žihľavový či feniklový čaj), vyhýbajte sa káve a čajom s vysokým obsahom teínu a kofeínu (čierny a zelený čaj).

Pri sexuálne aktívnych ženách je vhodná prevencia zápalu močových ciest – ísť na malú potrebu vždy pred a po sexe. Dôležitá je aj intímna hygiena oboch partnerov.

Počas tehotenstva sa snažte nosiť voľnejšiu spodnú bielizeň, ideálne z bavlny. Syntetické materiály alebo tangá môžu zvýšiť riziko zápalu močových ciest ale aj vaginálnych infekcií.

Zhrnutie

Zápal močových ciest je bežná infekcia, s ktorou sa ženy stretávajú častejšie než muži. Je to preto, že močová rúra žien je užšia, čím sa urýchľuje množenie patogénov. Liečba zápalu močových ciest v tehotenstve patrí do rúk lekára. Voľnopredajné urologické čaje v tehotenstve nie sú vhodné. Tie by vám aj vášmu dieťatku mohli uškodiť. Vôbec sa však nemusíte báť napríklad takého harmančekového čaju v tehotenstve. Ten vám len prospeje. Z režimových opatrení sa odporúča konzumácia brusníc, dostatočný pitný režim a dodržiavanie hygieny.

Tip na článok:

Viete, ktoré čaje môžete piť v tehotenstve? Môže sa mätový, zázvorový alebo zelený čaj? A ktoré bylinky sú povolené pre tehotné ženy? Prečítajte si ? v článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×