Vypadávanie vlasov – TOP šampóny a vitamíny (+ domáce recepty)

Zdroj: 123rf.com

Spozorovali ste, že vám začali výraznejšie vypadávať vlasy? Určitá strata vlasov každý deň je úplne prirodzená, no ak je vypadávanie vlasov príliš intenzívne, môže viesť až k tvorbe lysín a plešín na hlave.

Nadmerné vypadávanie vlasov sa vyskytuje u žien po pôrode, u mužov je príčinou vyšší vek. Kedy sú ľudia náchylnejší na padanie vlasov? Ktoré šampóny a vitamíny na vypadávanie vlasov naozaj fungujú?

Vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov má rôzne formy – môže byť prechodné alebo trvalé. Strata vlasov môže byť dočasná alebo permanentná. U niektorých ľudí dochádza k samostatnému vypadávaniu vlasov, iní môžu strácať aj chlpy, obočie a podobne.

To, že sa u vás objavilo nadmerné vypadávanie vlasov môžete spozorovať pri česaní, umývaní vlasov a inej úprave vlasovej časti hlavy. Ak vypadávanie postupuje a nie je liečené, na bokoch a zadnej časti hlavy sa tvoria oblasti s rednúcimi vlasmi, ktoré môžu prejsť až do plešiny.

Vedeli ste, že…

Za deň nám prirodzene vypadne 30 – 150 vlasov. Vlasy intenzívnejšie vypadávajú na jar a na jeseň. A ako zistíte, že vám vlasy padajú nadmieru? Pri nadmernom vypadávaní vypadne 200 a viac vlasov denne. Vlasy teda spozorujete všade – či už v odtoku sprchy, na kefe, na vankúši alebo na oblečení. Spoľahlivým testom je aj mierne potiahnutie alebo prejdenie rukami cez vlasy – ak vám ich v prstoch ostane veľa, jedná sa o nadmerné vypadávanie vlasov.

Príčiny vypadávania vlasov

Genetický vplyv – ku strate vlasov vo väčšine prípadov dochádza vplyvom genetiky. U mužov je typickejšie plešatenie, u žien stenčovanie vlasov. Vypadávanie vlasov, ktoré má genetický podklad sa zvyčajne zhoršuje s pribúdajúcim vekom.

Hormonálne zmeny – ku niektorým hormonálnym zmenám dochádza prirodzene (tehotenstvo, obdobie po pôrode, menopauza), iné sú vyvolané ochoreniami, napríklad ochorenia štítnej žľazy.

Emočný stres, trauma – pri chronickom strese, ale aj pri náhlej, intenzívnej stresovej situácii môže dôjsť k prechodnému vypadávaniu vlasov. V tomto prípade vlasy zväčša vypadávajú rovnomerne, netvoria sa plešiny.

Alopécia – jedná sa o autoimunitné ochorenie, ktoré sa výrazne podieľa na vypadávaní vlasov. Existujú rôzne formy tejto choroby. Častá je androgénna alopécia, ktorá postihuje mužov a vedie k tvorbe plešiny. Silný vplyv má genetika.

Tinea capitismykotické ochorenie vo vlasoch, ktoré sa na začiatku prejavuje malou vyrážkou. Následne dochádza k rozšíreniu infekcie a vlasy začínajú vypadávať. Postihnuté okolie je červené, svrbí a môže sa zapáliť. Fľaky na pokožke sú často v tvare prstenca, okraj je začervenaný, vnútro má farbu kože.

Lieky a výživové doplnky – medzi také, ktoré môžu vyústiť do straty vlasov zaraďujeme lieky používajúce sa na liečbu rakoviny, artritídy, antidepresíva a lieky na srdce.

Nadmerné zaťažovanie vlasov – ak často nosíte vlasy v pevnom cope alebo inom účese, ktorí nadmieru zaťažuje vlasový korienok, vlasy budú náchylnejšie na vypadávanie.

Šampóny na vypadávanie vlasov [TOP 3]

Čo na vypadávanie vlasov?

Toto sú najlepšie šampóny na vypadávanie vlasov:

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • kofeínový šampón, ktorý účinkuje aj na dedičné vypadávanie vlasov
  • stimuluje rast vlasov priamo pri korienkoch
  • predlžuje rastovú fázu a zrýchľuje rast
  • pri aplikácii je nutné nechať ho pôsobiť 2 minúty
Cena: 5.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vhodný na nadmerné vypadávanie vlasov u žien 
  • účinná látky: biotín, arginín, vitamín E, extrakt z klíčkov hrachu
  • vhodný pri riedkych vlasoch
  • účinný pri vypadávaní, ktoré je spôsobené stresom ale aj hormonálnou dysbalanciou
Cena: 12.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • šampón vhodný pre jemné, zaťažené vlasy so sklonom k vypadávaniu
  • vlasy vyživuje od korienkov
  • dodáva okamžitý objem, vlasy sú dôkladne vyčistené
  • bez parabénov, bez silikónov, bez farbív
Cena: 14.79 €

Vitamíny na vypadávanie vlasov [TOP 3]

Pre výživu vlasov zvnútra sú dobré rôzne vitamíny. Obzvlášť dôležité vitamíny na vypadávanie vlasov obsahujú tieto prípravky:

REVALID 180 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • liek s obsahom aminokyselín, vitamínov a minerálov
  • zvyšuje tvorbu keratínu, ktorý je nevyhnutný pre správny rast vlasov a nechtov
  • pri vypadávaní vlasov s rôznymi príčinami
  • zvyčajne sa užíva 1 kapsula 3x denne, pri intenzívnej kúre 2 kapsule 3x denne
Cena: 41.49 €
FORCAPIL 180 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • účinné látky: cystín a metionín, biotín, vitamín D, zinok
  • stimuluje rast vlasov a znižuje vypadávanie
  • obsahové látky prirodzene zvyšujú tvorbu keratínu
  • užíva sa v dávke 2 tablety denne 
Cena: 28.79 €
EQUIVITA 42 tabliet
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • obsahuje vitamíny A, C, E, biotín a B2
  • minerál zinok 
  • užíva sa jedna tableta denne
  • priaznivá cena
Cena: 6.79 €

Aké vitamíny sú pre vlasy dôležité?

Pri kúpe vitamínov na vypadávanie vlasov si všímajte, aké účinné látky sú v nich obsiahnuté. Medzi najdôležitejšie vitamíny pre vlasy patria:

Domáce recepty na vypadávanie vlasov

Niektoré domáce recepty môžu pomôcť na mierne vypadávanie vlasov:

Olivový olej a vajíčko

Vajíčko zmiešajte spolu s olivovým olejom. Aplikujte na vlasy a nechajte pôsobiť 20 minút. Potom vlasy umyte. Takúto masku si doprajte 1 – 2 krát týždenne. Bielkoviny z vajíčka vlas vyživia a poslinia, olivovým olej im dodá hydratáciu a žiarivý lesk.

Avokádo a banány

Na vitamíny a minerály sú veľmi bohaté banány a avokádo. Zmiešajte tieto dve zdravé potraviny, kašu naneste na vlasy, zabaľte ich do igelitového sáčku a následne do uteráku. Po 30 minútach masku zmyte. Odmenou budú silné a zdravé vlasy.

Med a cibuľa

Známy je aj recept s cibuľou. Šťavu, ktorá ostane po vymixovaní zmiešajte s jednou lyžičkou medu. Túto zmes natrite na vlasy od korienkov až po končeky. Jednou z látok, ktorá obsahuje cibuľa je síra, ktorá stimuluje vlasové korienky a zvyšuje tvorbu kolagénu. Tento recept je vhodný aj pre starších ľudí, u ktorých sa začínajú tvoriť šediny.

Kokosový olej

Medzi známe domáce recepty patrí aj obyčajný kokosový olej. Vlasy po ňom ostatnú hydratované a vláčne. Ak je pokožka vlasov vysušená, vďaka kokosovému oleju prestane svrbieť. Kokosový olej môžete aplikovať po každom umytí ako kondicionér. Pre intenzívnu hydratáciu ho nechajte pôsobiť 10 minút a potom opláchnite.

Čo ešte pomáha na vypadávanie vlasov?

Zhrnutie

Medzi najčastejšie dôvody, prečo nám padajú vlasy patrí genetika, stres ale aj obdobia charakteristické výkyvmi hormónov (pôrod, menopauza). U mužov je vypadávanie vlasov často spojené s vekom. Na trhu je množstvo kvalitných prípravkov, ktoré môžete pri tomto probléme využiť. Odporúčame vám kombinovať lokálnu liečbu vo forme šampónov alebo vlasových toník spolu so systémovou liečbou vo forme vitamínov, ktoré vyživia vlasy zvnútra.

Zistiť viac

REVALID 120 kapsúl

  • obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny potrebné pre rast vlasov (menovite: vitamín B5, kyselina paraaminobenzoová, železo, meď, zinok, L-cysteín, liečivé kvasnice, extrakt zo semien prosa, extrakt z klíčkov pšenice siatej, vitamín B6, vitamín B1, L,D-metionín)
  • pôsobí na vypadávanie vlasov, ktoré má rôzne príčiny

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×