Uštipnutie osou, včelou, kliešťom a iným hmyzom (prvá pomoc)

Zdroj: 123rf.com

Uštipnutie rôznym hmyzom je charakteristickejšie pre jarné a letné obdobie, kedy býva hmyz najaktívnejší. Obeťou hmyzu sa môžete stať prakticky kdekoľvek – od mora, cez mesto a vidiek až po horské prostredie.

Ako sa chrániť pred hmyzom (a ochoreniami, ktoré môže prenášať), aká je prvá pomoc pri uštipnutí ale aj čo je účinné na štípance si prečítate v našom dnešnom článku.

Uštipnutie – priebeh a príznaky

Uštipnutia niektorým hmyzom sú bolestivé a pocítite ich ihneď. Medzi také patrí poštípanie osou, včelou, v tom nebezpečnejšou prípadne bodnutie sršňom alebo uštipnutie pavúkom.

Uštipnutie menšími muškami, mravcom alebo komárom je len mierne bolestivé a závisí od miesta, kde vás tento hmyz poštípe. Tam, kde je koža citlivejšia a tenšia to môžete cítiť, na menej citlivých miestach nemusíte cítiť vôbec nič.

Uštipnutie kliešťom nie je vôbec bolestivé, a práve v tom spočíva jeho nebezpečnosť, keďže môže byť prenášačom viacerých ochorení.

Uštipnutia majú spoločné to, že na koži následne vzniká alergická reakcia, ako obranný mechanizmus na cudziu látku, ktorú do vás vylúčil hmyz.

Príznaky uštipnutia

Vo všeobecnosti sa na koži môžu objaviť tieto príznaky:

Uštipnutie osou a sršňom

Charakteristická pre poštípanie osou je ostrá a silná bolesť samotného uštipnutia. Následne koža sčervená a opuchne. Bolesť po bodnutí osou a sršňom môže pretrvávať pár hodín po uštipnutí.

U niektorých ľudí sa môže rozvinúť aj silnejšia lokálna alergická reakcia na bodnutie, pri ktorej opuchne aj miesto v okolí bodnutia. Tento stav nie je ničím nebezpečný, odznie sám po niekoľkých dňoch.

Uštipnutie včelou a čmeliakom

Má veľmi podobný priebeh, príznaky a trvanie ako pri uštipnutí osou. Rozdiel je v tom, že včela po sebe necháva zväčša žihadlo, ktoré je potrebné vytiahnuť.

Včela väčšinou uštipne len v sebaobrane, prípadne ak na ňu stúpite alebo sadnete si. Nebezpečné je aj napitie sa z nápoja, v ktorom je včela alebo osa (najčastejšie sa to môže prihodiť, ak necháte plechovku so sladkým nápojom bez dozoru a kvôli nepriehľadnému obalu si prípadnú včelu alebo osu nemusíte všimnúť).

Pri pokojnej manipulácii je malá šanca, že vás uštipne. Zároveň, včela môže uštipnúť len jedenkrát, pretože po vypustení žihadla umrie. Bodnutie čmeliakom je ešte menej bežné, no o to bolestivejšie. Čmeliak po bodnutí nezanechá žihadlo, a teda ranu stačí  vydezinfikovať.

Viete, ako zmierniť opuch po uštipnutí včelou a čmeliakom?

Veľmi dobré sú niektoré domáce recepty na bodnutie, napríklad: priložíte si na uštipnuté miesto čerstvo rozrezanú cibuľu a octový obklad. Pomôcť vie aj studený (ľadový) obklad.

Po uštipnutí sa snažte žihadlo čo najskôr vytiahnuť (najlepšie pinzetou). Pri vyťahovaní žihadla dajte pozor, aby ste nestlačili vačok s jedom na konci žihadla. Inak by sa jed z vačku dostal do tela, čím by bolo uštipnutie bolestivejšie.

Uštipnutie komárom

Pri vode, po noci v stane, ale aj večer v meste na terase… Všade sa môže vyskytnúť komár.

Niektorí ľudia sú priamo magnetmi na komáre, iným sa úplne vyhýbajú. Povera o tom, že niektorí ľudia majú sladšiu krv ako iní je iba mýtus. Komáre nás identifikujú podľa pachu kyseliny mliečnej a oxidu uhličitého. Z našej krvi potrebuje komár hlavne bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pri jeho rozmnožovaní.

Uštipnutie komárom spoznáte podľa toho, že štípance veľmi svrbia. V niektorých prípadoch sa môžu naplniť až hnisom. Sú opuchnuté, červené, môžete ich mať na tele viac ako jeden.

Štípance od komára

Takto vyzerajú bežné štípance od komára:

Zdroj: 123rf.com
Zdroj: 123rf.com

Štípance však môžu vyzerať aj takto:

Zdroj: 123rf.com

Zmierniť svrbenie môžete napríklad pomocou Fenistil gélu.

Uštipnutie kliešťom

Ak by sa zišlo, aby nejaké uštipnutie hmyzom bolelo, malo by to byť práve poštípanie kliešťom. Bohužiaľ to tak nie je…

Uštipnutie kliešťom nebolí a necítite pri ňom ani svrbenie.

Dôkladná kontrola

Preto vždy po túre, ale aj po obyčajnom pikniku v parku skontrolujte, či sa niekde u vás na tele neudomácnil. Obzvlášť dôsledný musíte byť na miestach, ktoré sú ťažšie viditeľné ako napríklad pod kolenami, v oblasti pohlavných orgánov ale aj na vnútornej strane úst.

Vyberanie kliešťa

Kliešťa si môžete vybrať doma sami, no nezabudnite na dôkladnú kontrolu miesta (skontrolujte, či kliešť vyšiel celý).

V prípade, že ste si nie istý, kliešťa vám vyberie aj lekár.

Na vyberanie kliešťa sa už neodporúčajú olej, mydlo a iné chemikálie (pretože kliešť po podráždení vypustí do rany svoje výlučky, čím sa zvyšuje riziko nákazy). Najbezpečnejšie je použiť špeciálnu pinzetu na kliešťov.

A ako sa teda kliešť správne vyberá?

Docent Peťko odporúča, aby ste kliešťa uchopili čo najbližšie pri koži a dvakrát otočili (je jedno ktorým smerom). Týmto kliešťa odlepíte od kože. Následne už len kolmo vytiahnete smerom od kože.

Miesto po vybratí kliešťa vydezinfikujeme. Pri vyberaní kliešťa nie je vhodné používať žiadne oleje, ktoré by ho udusili a mohol by vyvrátiť krv, ktorú už vycucal naspäť do človeka. Rovnako nie je vhodné ani prikladanie vlhkých tampónov a podobne, ktoré by mohli spôsobiť, že kliešťa nevyberiete celého.

Kedy je uštipnutie kliešťom nebezpečné?

Nebezpečenstvo po uštipnutí kliešťom spočíva v tom, že vie byť nosičom dvoch zákerných ochorení – Lymská borelióza a kliešťová encefalitída.

Lymská borelióza

Typický príznak lymskej boreliózy je červená putujúca škvrna (odborne erythema migrans). Vzhľad: v okolí uštipnutia sa objaví okrúhla alebo oválna sčervenaná oblasť. Škvrna má tendenciu zväčšovať sa. V jej okolí môžete cítiť teplo, zvyčajne nie je bolestivá a nie je prítomné ani svrbenie. Táto vyrážka mení miesto na tele a časom môže v strede blednúť. Neobjaví sa však u každého človeka, ktorý bol infikovaný kliešťom s boreliózou.

Borelióza sa lieči antibiotikami. Neliečená borelióza môže prejsť do závažného chronického štádia, kedy môže byť postihnutý ktorýkoľvek systém. Očkovanie proti tomuto ochoreniu dosiaľ neexistuje (wikipedia.org).

Ako vyzerá uštipnutie kliešťom pri lymskej borelióze (obrázky)?

Zdroj: commons.wikimedia.org
Zdroj: flickr.com

Kliešťová encefalitída

Kliešťová encefalitída je závažné ochorenie, ktorého prvé príznaky sa podobajú na chrípku. Inkubačná doba je 7 -28 dní, no môže to byť aj viac. Ak vás poštípal kliešť a následne sa vám objavia tieto príznaky, mali by ste navštíviť lekára. Ten vám odoberie krv, a zistí, či náhodou nemáte pozitívne protilátky na encefalitídu.

V prípade potvrdenia diagnózy je pacient hospitalizovaný po dobu približne mesiaca. Pozitívnou správou je, že proti kliešťovej encefalitíde sa dá zaočkovať. O možnostiach očkovania sa informujte u svojho ošetrujúceho lekára.

Prvá pomoc pri uštipnutí hmyzom

Liečba vyššie spomenutých uštipnutí si zvyčajne nevyžaduje návštevu lekára. Priamo po uštipnutí miesto vydezinfikujte a priložte chladivý obklad. Chlad stiahne opuch a pôsobí aj proti bolesti.

Následne môžete použiť miestne krémy a masti, ktoré zmierňujú pocit svrbenia a redukujú zápal. Je dôležité, aby ste si štípance sami neškrabali, lebo by ste mohli miesto viac podráždiť, prípadne si zaniesť bakteriálnu infekciu.

Pri silnejších príznakoch môžete užiť voľnopredajné lieky zo skupiny antihistaminík (lieky tlmiace príznaky alergie) – napr. Zodac. Pri bolesti môžete užiť analgetiká (lieky tlmiace bolesť) – napríklad Paralen, Ibalgin alebo Aspirin.

Domáci recept

Z domácich surovín si tiež viete pripraviť účinnú pomoc. Recept je veľmi jednoduchý – zmiešate sódu bikarbónu s vodou a vymiešate ich do pasty. Tú natriete na uštipnuté miesto a následne sa vám uľaví od svrbenia.

Homeopatiká

Pri malom percente ľudí sa môže po uštipnutí osou alebo včelou, prípadne sršňom, rozvinúť anafylaktický šok. Prejavuje sa ako nadmerný opuch, problém s dýchaním, dusenie, červenanie v tvári. Pacient môže byť bezprostredne v ohrození života, preto ihneď volajte 112 alebo 155. Pacienti, u ktorých sa už anafylaktický šok vyskytol, by mali pri sebe nosiť adrenalínové pero a tiež by mali mať niekde pri sebe poznačené (napríklad pri kartičke poistenca), že ste už v minulosti prekonali anafylaktický šok.

Prevencia štípancov

Nemali by sme však zabúdať ani na prevenciu uštipnutia hmyzom. Využiť môžete napríklad Repelent Sprej. Môžete ho použiť priamo na pokožku alebo na vaše oblečenie. Repelent je efektívny na kliešte, komáre a malé mušky.

Tiež môžete použiť Ultrazvukový repelent. Jeho výhodou je to, že je prenosný (pracuje na batérie) a neobsahuje žiadne chemické látky (preto je vhodný aj ku malým deťom).

Preventívne opatrenia

Okrem toho dodržujte aj tieto opatrenia:

Zhrnutie

Väčšina štípancov sa prirodzene vylieči do pár dní. V prípade, že vás uštipol kliešť, pozorne sledujte váš zdravotný stav a v prípade nejasností navštívte lekára. Ak ste alergický na osy a včely, vždy pri sebe noste adrenalínové pero, poprípade antihistaminiká, ktoré vám predpísal lekár.

Zistiť viac
Sprej na bezpečné odstránenie kliešťov
  • zdravotnícka pomôcka na uštipnutie kliešťom
  • sprej má kryogénny účinok – kliešťa ním mierne zmrazíte, čím sa zníži jeho metabolická aktivita (zamedzí sa tak prenosu telesných tekutín kliešťa do krvi)
  • jeho pôsobením sa zamedzí prenos infekčných chorôb prenášaných po uštipnutí kliešťom (kliešťová encefalitída, lymská borelióza)
  • prisatého kliešťa následne odstránime priloženou pinzetou
  • dá sa použiť na kliešte u ľudí aj u zvierat

Zdroje:

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×