Trisomy test – aký je rozdiel medzi základným testom, Trisomy XY a Trisomy test +?

Zdroj: 123rf.com

Trisomy test je neinvazívne, bezbolestné a spoľahlivé genetické vyšetrenie. Poskytne vám cenné informácie o zdraví vášho dieťatka. Na testovanie sa využíva krv matky, čím vyšetrenie so sebou nenesie žiadne riziká.

Existuje viacero variant trisomy testu, napríklad trisomy test+ a trisomy XY. V našom článku nájdete užitočné informácie o tomto skríningovom vyšetrení vrátane jeho ceny.

Typy trisomy testov + cena

Trisomy test je genetické vyšetrenie, ktoré už v počiatočných štádiách tehotenstva dokáže vylúčiť niektoré genetické ochorenia.

Používa sa na vylúčenie Downovho syndrómu a ďalších vybraných chromozómových porúch plodu.

Pozrime sa na druhy testov:

Základný test

Základný test vyšetrí riziko Downovho syndrómu, Edwardsovho syndrómu a Patauovho syndrómu. Nevyšetrí však genetické poruchy pohlavných chormozómov a mikrodelečné syndrómy. Cena základného trisomy testu je približne 350 €.

Trisomy test +

Trisomy test + rozpozná všetky trizómie (Downov syndróm, Edwardsov syndróm, Patauov syndróm), zároveň prinesie aj výsledky ohľadom poruchy pohlavných chromozómov a mikrodelečné ochorenia. Z tohto testu sa dozviete aj pohlavie dieťaťa. Cena je asi 450 €.

Trisomy test XY

Tento test je v podstate rovnaký ako trisomy test +, neposkytne však výsledky ohľadom mikrodelečných syndrómov. Cena trisomy testu XY je okolo 390 €.

Trisomy test je ideálne vykonať medzi 11. – 21. týždňom tehotenstva. Po konzultácii s lekárom sa môže urobiť aj skorší, prípadne neskorší odber.

Výhody trisomy testu

Na rozdiel od amniocentézy so sebou trisomy test nenesie žiadne riziká. Nepríjemný je len samotný odber krvi, ktorý môže byť pre senzitívnejšie osoby bolestivý.

Spoľahlivosť

V porovnaní s inými skríningovými metódami (NT, triple test a podobne) je trisomy test oveľa presnejší. Je to preto, že pracuje priamo s DNA vášho dieťaťa. Šanca na falošne pozitívne výsledky (predpoklad ochorenia, aj keď tam nie je), je oveľa menšia ako pri iných testoch.

Výsledky testu môžu byť pre vás a lekára postačujúce natoľko, že sa vyhnete invazívnejšej amniocentéze. Trisomy test nepredstavuje žiadne riziko pre matku, ani pre plod.

Vyšetrenie sa môže robiť od ukončeného 11. týždňa tehotenstva. Laboratória potrebujú na spracovanie vzorky 5 dní. Výsledky trisomy testu vám však z etických dôvodov poskytnú až po ukončení 12. týždňa tehotenstva.

Ako trisomy test prebieha?

Poraďte sa u svojho gynekológa prípadne genetika, či je pre vás trizomy test vhodný. Po konzultácii vám sestrička odoberie krv, ktorá sa následne odošle do Centrálneho laboratória Medirex, kde sa výsledky trisomy testu vyhodnocujú.

Na odber krvi pacientka nemusí prísť nalačno, čo je výhodné pre tie pacientky, ktoré trpia na ranné nevoľnosti.

Zhrnutie

Trisomy test je moderná diagnostická metóda, ktorá používa vzorku krvi tehotnej ženy. Z nej sa získava DNA dieťaťa. Genetici následne vyšetria a vyhodnotia, či sa u plodu nachádza genetické ochorenie. Test navyše určí pohlavie plodu.

Na Slovensku sú dostupné 3 varianty:

  1. základný Trisomy test
  2. Trisomy test +
  3. a Trisomy test XY

Ak máte záujem o toto vyšetrenie, informujte sa u vášho gynekológa. Vyšetrenie nie je hradené z verejného zdravotného poistenia.

Aké rôzne testy a vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve? Ktoré z nich sú štandardné a ktoré špeciálne testy? Prečítajte si viac o dôležitosti týchto vyšetrení v tehotenstve.

Zdroj:

trisomytest.sk

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×