Tenisový lakeť – príznaky, liečba, cviky na bolesť lakťa

Zdroj: 123rf.com

Tenisový lakeť (odborne laterálna epikondylitída) je bolestivé ochorenie lakťa, ku ktorému dochádza pri presilení alebo nadmernom používaní tejto oblasti. Preto dostalo aj svoje charakteristické pomenovanie, najčastejšie sa totiž vyskytuje pri športoch ako tenis a iné raketové športy.

Existujú však aj iné situácie a rizikové faktory, ktoré môžu spôsobiť rozvoj tenisového lakťa. Zistite, aké má tenisový lakeť príznaky a aká je jeho liečba. Poznáte aj cviky, ktoré sú na tento problém účinné?

Čo je to tenisový lakeť?

Tenisový lakeť je zápal šliach, ktoré sa spájajú do svalov predlaktia na vonkajšej strane lakťa. Svaly predlaktia a šľachy sa poškodzujú pri nadmernom používaní, hlavne pri opakovaných, monotónnych pohyboch. Prejaví sa to ako bolestivosť a zvýšená citlivosť na vonkajšej strane lakťa.

Lakťový kĺb je tvorený troma kosťami:
  1. humerus (ramenná kosť),
  2. radius (vretenná kosť)
  3. ulna (lakťová kosť)

Svaly, väzivá a šľachy držia tieto tri kosti pohromade. Pri tenisovom lakti sú postihnuté len svaly a šľachy (extenzory) predlaktia. Sval, ktorý je pri tomto ochorení najviac poškodený má skratku ECRB – po slovensky je to krátky vystierač zápästia.

Prečo k tenisovému lakťu dochádza?

Tenisový lakeť môže mať rôzne príčiny. Najčastejšou príčinou bolesti v lakti je jeho nadmerné a opakované používanie.

Tenisti

Súčasné štúdie potvrdzujú, že bolesť lakťa je zväčša spôsobená poškodením ECRB svalu (musculus extensor carpi radialis brevis). Tento sval je zodpovedný za stabilizáciu zápästia vtedy, keď je lakeť vystretý. Takáto poloha ruky je charakteristická hlavne pre tenis. Pri tenise dochádza k oslabovaniu ECRB svalu. Oslabenie vedie k zápalu a bolesti lakťa.

Samotná poloha ECRB svalu je tiež rizikovým faktorom. Pri ohýbaní a vyrovnávaní lakťa dochádza k treniu medzi svalom a kostnými výbežkami, čo sa môže prejaviť ako postupné opotrebovanie svalov.

Choroba z povolania?

Ďalšie rizikové skupiny, u ktorých sa často prejavuje bolesť lakťa:

Tenisový lakeť je označovaný aj ako choroba z povolania (Zdroj: 123rf.com)

Príznaky tenisového lakťa

Toto ochorenie spoznáte podľa typických príznakov, ktoré sa rozvíjajú pomaly.

Vo väčšine prípadov bolesť v lakti začína ako slabá až mierna, postupne zvyšuje svoju intenzitu. Ak sa nasledovné príznaky objavia bez toho, aby ste si pred tým spôsobili nejaké zranenie či úraz, pravdepodobne sa jedná o tenisový lakeť.

Tenisový lakeť má nasledovné príznaky:

Príznaky sa zhoršujú pri aktivitách, pri ktorých sa zapája lakeť (napríklad držanie tenisovej rakety, odomykanie dverí alebo podávanie ruky pri pozdrave).

Liečba tenisového lakťa

Liečba tenisového lakťa je zväčša konzervatívna, no v niektorých prípadoch sa musí vykonať operácia.

Nechirurgická liečba (krémy, lieky)

80 – 95 % pacientov si vystačí s týmto typom liečby. Prvým krokom pri liečbe tenisového lakťa je oddych. Na pár týždňov sa musíte vzdať športových aktivít, zároveň sa vyhýbajte dvíhaniu ťažkých predmetov a iným náročným aktivitám.

Na tlmenie bolesti sa používajú lieky ako nesteroidné antiflogistiká (napríklad ibuprofen) alebo kyselina acetylsalicylová, ktoré nielen tlmia bolesť, ale aj liečia zápal.

Domáca a alternatívna liečba

Čo pomáha ako domáca liečba?

Medzi alternatívne spôsoby liečby bolesti v lakti patrí napríklad akupunktúra, biolampa, homeopatia, reflexné masáže a chladivé zábaly. Ich účinnosť musíte otestovať sami na sebe.

Cviky na tenisový lakeť

Odporúča sa jednoduchý strečing, ktorý však robte pravidelne (aspoň 10 minút denne).

Využiť môžete aj Thera-Band® FlexBar. Jedná sa o cvičebnú pomôcku, vyrobenú z prírodnej gumy. Používa sa na posilňovanie stisku a sily rúk. FlexBar je vedecky potvrdená pomôcka na liečbu tenisového lakťa. Navyše, cviky s touto pomôckou sú veľmi jednoduché.

Efektívne sú aj bandáže, ktoré lakeť fixujú pri bežných činnostiach, a tak nedochádza k jeho presiľovaniu.

Chirurgické riešenie tenisového lakťa

Operácia sa odporúča až vtedy, keď všetky ostatné spôsoby liečby zlyhajú.

Pri operácii sa buď odstráni časť postihnutého väziva, alebo sa zväčší prívod krvi do postihnutej oblasti, čo vedie k urýchleniu procesu hojenia. Operácia je efektívna u 80 – 90 % pacientov.

Záver

Tenisový lakeť je pomenovanie pre zápalové ochorenie v oblasti ruky. Pri ochorení je zapálená šľacha, ktorá spája sval s ramennou kosťou. Mikrotrhlinky, ktoré vo svale vznikajú pri preťažovaní sú jednou z najpravdepodobnejších príčin ochorenia.

Tenisový lakeť postihuje hlavne športovcov, no vyskytnúť sa môže aj pri niektorých rizikových povolaniach. Liečba je poväčšine konzervatívna. Použiť sa môže lokálny krém alebo lokálny krém alebo masť na tenisový lakeť, cvičenie (napr. spomínané cviky s pomôckou FlexBar), prípadne lieky od bolesti.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×