Studené ruky a nohy – príčiny, liečba, lieky

Zdroj: 123rf.com

Niektorým z nás (vrátane mňa) je stále zima a máme neustále studené nohy a ruky.

Ste to vy, kto v domácnosti vždy zapína radiátory, používa hrubé ponožky a miluje teplé deky?

Potom si určite prečítajte tento článok. Zistíte, kedy sú studené končatiny ešte v poriadku a kedy už treba vyhľadať lekára. Tiež sa dozviete príčiny ich vzniku a aká je liečba studených nôh.

Príčiny studených končatín

Určite vás zaujíma, čo môže spôsobiť, že vám je chladno na končatiny.

Samozrejme, medzi najbežnejšie príčiny patrí obyčajná zima. Telo sa snaží udržiavať v teple tie najdôležitejšie orgány, ako mozog, srdce a pľúca. Všetka dostupná krv teda prúdi do týchto oblastí a vzdialenejšie časti tela ako ruky a nohy ostávajú neprekrvené a preto chladné.

Aké sú ďalšie možné príčiny?

Aj ochorenia štítnej žľazy, periférne ochorenie ciev, reumatoidná artritída alebo lupus sa môžu prejavovať týmito príznakmi (medicinenet.com).

Najčastejšie sa však jedná o poruchy mikrocirkulácie v spomenutých oblastiach. Tento stav má aj svoj názov a označený je ako Raynaudova choroba.

Pacienti sú často zmätení v pojmoch Raynaudova choroba a Raynaudov syndróm. Imunologické vyšetrenia pomôžu lekárovi odlíšiť tieto dva podobné stavy. Príznaky sú rovnaké, no rozdielom býva príčina. Raynaudova choroba je ochorenie samo o sebe, Raynaudov syndróm je len príznakom iného ochorenia.

Čo je to vazokonstrikcia

Stiahnutie ciev (vazokonstrikcia) je fyziologická reakcia na chlad. Pri syndróme studených nôh dochádza k stiahnutiu ciev náhle, a nie len v chlade.

Okrem náhleho pocitu chladu, ktorý sa objaví, sa môže zmeniť aj farba končatín. Aj keď na pohľad to nevyzerá veľmi príjemne, zmena farby v skutočnosti nie je ničím závažným.

Ku vazokonstrikcii dochádza v chlade, po určitých liekoch, po fajčení a pití kávy. Dôležitým faktorom vazokonstrikcie je aj stres. Ak ste napätý, malé cievy sa stiahnu a nohy a ruky sa stávajú nedokrvené.

Liečba

Keďže sa nejedná o závažné (skôr nepríjemné) ochorenie, liečba nie je komplikovaná. Vo väčšine prípadov nemusíte ísť k lekárovi a vystačíte si s voľnopredajnými prostriedkami.

Aký je teda vhodný liek na studené nohy?

Voľnopredajné lieky a výživové doplnky na studené nohy a ruky

Využívajú sa prípravky, ktoré vplývajú na cievy. Dokážu ich rozširovať, čím sa zlepší prekrvenie.

    1. Prvým produktom je výživový doplnok Ginkgo, ktorý obsahuje 30 mg Ginkga v jednej tablete. Ginkgo biloba patrí medzi bylinky, ktoré zlepšujú prekrvenie v periférnych cievach. Navyše prispieva k udržiavaniu zdravého sluchu a zraku a má výborný efekt na pamäť a schopnosť učiť sa.
    2. Vo výživovom doplnku Reishi + Hliva sa nachádza 250 mg prášku celej huby reishi (extrahovaním v pomere 5:1 sa v tablete nachádza Reishi extrakt 50 mg). Reishi zlepšuje imunitu a zefektívňuje fungovanie celého obehového systému. V Ázii sa táto huba používa už viac ako 4000 rokov.
    3. Wobenzym je pre mňa osobne jeden z najkvalitnejších voľnopredajných liekov. Obsahuje kombináciu viacerých špecificky namiešaných enzýmov. Wobenzym dokáže posilňovať imunitu, liečiť zápal ale aj rozpúšťať menšie krvné zrazeniny. Je výbornou voľnou po operáciách, ale ocenia ho aj pacienti s poruchami mikrocirkulácie. Vďaka rutínu sa spevní stena kapilár. Okrem toho znižuje viskozitu krvi, čím sa zlepšuje prekrvenie aj v periférnych oblastiach rúk a nôh (tým pádom je dobrý ako liek na studené nohy a ruky).
    4. Vhodné sú aj rôzne suplementy obsahujúce rybí olej. Osobne by som vyskúšala tieto kapsule Omega-3 rybí olej. Veľa ľudí odrádza od užívania rybích olejov práve ich chuť, ale pacienti v lekárni si pochvaľujú práve užívanie v podobe kapsúl bez nepríjemnej pachuti.
    5. Magnézium prevenčné účinky v zužovaní ciev, takže ho pokojne zaraďte do vašej liečby. Okrem toho má upokojujúce účinky na nervový systém a pomáha odstraňovať napätie. Magnézium môžete kúpiť vo forme liekov, výživových doplnkov, ale je bohato zastúpené aj v čaji Rooibos.
    6. Aj pre fanúšikov homeopatie existuje liečba studených nôh a rúk v podobe CARBO VEGETABILIS. Je to v podstate homeopatické aktívne uhlie, ktoré okrem tráviacich ťažkostí vplýva veľmi pozitívne na ochorenia obehového systému.

Liečba závažnejších foriem

Na liečbu Raynaudovej choroby sa využívajú aj lieky na predpis, ktoré zabezpečia účinnejšiu a silnejšiu vazodilatáciu (rozšírenie ciev).

Využívajú sa lieky zo skupín:

Lieky na predpis sa zvyčajne užívajú iba pri závažnejších formách Raynaudovej choroby prípadne pri jej kombinácií s inými ochoreniami.

Existuje aj injekčná liečba Raynaudovej choroby, jej nevýhodou je však to, že na injekcie budete musieť chodiť viackrát.

Pri silných formách ochorenia sa môže vykonať aj menší chirurgický zákrok – tzv. sympatektómia. Lekár pri nej odstráni nervy v oblasti periférnych ciev v nohách a rukách. Aj keď operácia dokáže odstrániť častý pocit studených končatín, je dôležité povedať, že nie v každom prípade je úspešná.

Ľudia, ktorí trpia chronicky na studené ruky a nohy by sa mali vyhýbať rôznym chladivým gélom, náplastiam a sprejom. Tiež sa neodporúča užívanie beta blokátorov (ak ich užívate a máte studené ruky a nohy, poraďte sa s vašim lekárom o iných možnostiach antihypertenzívnej terapie).

Praktické rady ako sa udržať v teple

Okrem výživových doplnkov určite skúste aj tieto obyčajné, no veľmi účinné rady:

Záver

Studené končatiny môžu byť príznakom závažnejšieho ochorenia, no často je ich príčina len nezávažná Raynaudova choroba. Ak sú studené ruky a nohy príznakom iného ochorenia, hovoríme o takzvanom Raynaudovom syndróme.

Liečba spočíva vo voľnopredajných liekoch a výživových doplnkoch, ktoré majú pozitívny vplyv na cievy v týchto oblastiach. Okrem toho je veľmi dôležitá režimová liečba ochorenia.

Máte nielen studené nohy, ale pozorujete v nich aj tŕpnutie? Zistite viac o tom, prečo dochádza ku tŕpnutiu nôh a prstov.
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×