Samoopaľovací krém – ktorý je najlepší? (rebríček TOP 5)

Zdroj: 123rf.com

Pre krásne opálenie nemusíte tráviť veľa hodín nezdravým opaľovaním na priamom slnku. Existuje mnoho samoopaľovacích krémov, ktoré vám zaručia rovnomerné a dlhodobé opálenie.

Ak vás zaujíma ako fungujú, aké sú typy samoopaľovacích krémov a podľa čoho si vyberať, čítajte ďalej. Urobili sme si prehľad o rôznych samoopaľovacích krémoch na trhu a pripravili sme pre vás rebríček tých najlepších.

Ako si vybrať samoopaľovací krém?

Mnoho ľudí si myslí, že samoopaľovacie krémy sú novinkou, no v skutočnosti sú na trhu už od roku 1960. Ich kvalita na začiatku nebola veľmi dobrá – tvorili neprirodzené oranžové sfarbenie pokožky.

Chvalabohu, dnes je ponuka samoopaľovacích krémov naozaj široká, existujú rôzne typy. Vybrať si môžete buď univerzálny samoopaľovací krém alebo samoopaľovací krém špeciálne na tvár.

Zaujíma vás, ako fungujú samoopaľovacie krémy? Za ich účinnosťou stojí dihydroxyacetón v nízkych koncentráciách, ktorý postupne spôsobuje tmavnutie pokožky.

Zároveň si môžete vybrať spôsob aplikácie. Existujú tieto varianty:

Samoopaľovacie krémy a pleťové vody

Krémy sú vhodné ak chcete dosiahnuť prirodzený vzhľad a postupné tmavnutie pokožky. Zväčša bývajú rôzne zafarbené takže vidíte, na ktorých miestach ste už krém naniesli a na ktorých nie. Sú vhodné aj pre začiatočníkov, ktorí so samoopaľovacími krémami ešte nemajú skúsenosti.

Asociácie dermatológov odporúčajú ako samoopaľovacie produkty práve tie, ktoré obsahujú látku dihydroxyacetón (DHA). DHA je bezfarebný cukor, ktorý reaguje s bunkami na povrchu pokožky. Táto interakcia má za následok zmenu zafarbenia, ktoré je rovnaké ako pri opaľovaní. 

Samoopaľovacie utierky

Sú napustené samoopaľovacou látkou a ich aplikácia je veľmi jednoduchá. Len ich priložíte na tvár a dosiahnete rovnomerne opálený vzhľad pokožky.

Samoopaľovacie peny a gély

Ak ste fanúšikom kontúrovania, ideálnou voľbou pre vás sú ľahké peny a gély. Rýchlo schnú a dajú sa vrstviť, čím regulujete intenzitu zafarbenia pokožky. Odporúčame ich však skúseným používateľom, aby na tele nevznikli fľaky.

Samoopaľovacie spreje

Sú vhodné na väčšie povrchy tela, napríklad na nohy. Ich aplikácia je jednoduchá a rýchla. Aplikáciou spreju môžete dosiahnuť aj veľmi jemné zafarbenie, preto je vhodný aj pre ľudí, ktorí nechcú vyzerať príliš tmavo.

Rebríček TOP 5 samoopaľovacích krémov

Kvalita
Cena
Celkové skóre

Samoopaľovací sprej od známej lekárenskej kozmetickej značky Bioderma zaručuje rovnomerné aplikovanie opaľovacej látky. Pri jeho používaní zároveň podporujete hĺbkovú bunkovú ochranu kože. Používa sa 1 krát denne po dobu 3 dní, následne 1 krát za dva dni. Na udržanie opálenia stačí aplikácia 1 krát týždenne.

Cena: 21.79 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Dermacol Self Tan Lotion je príjemný, ľahko sa rozotierajúci samoopaľovací krém, ktorý nerobí fľaky na tele. Má veľmi príjemnú vôňu. Jeho veľkou výhodou je dostupná cena.

Cena: 7.89 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Hypoalergénne samoopaľovacie telové mlieko, ktoré sa môže použiť aj ako samoopaľovací krém na tvár. Pokožka po ňom ostáva príjemne hydratovaná, stmavnutie je postupné a prirodzené.

Cena: 18.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Ak máte citlivú pokožku, La Roche-Posay je výborná voľba. Samoopaľovací gél sa veľmi ľahko rozotiera a zaručuje postupné zafarbenie pokožky. Jeho súčasťou je aj termálna voda La Roche, ktorá pokožku hydratuje a mineralizuje. Používať sa môže aj na tvár

Cena: 14.49 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Ladival P+T Plus nie je samoopaľovací krém ako taký, neobsahuje totiž žiadne samoopaľovacié látky. Funguje na mechanizme zosilňovania slnečného opálenia pomocou prírodnej látky Tosolin®. Má SPF 30 a jeho výhodou je to, že neobsahuje žiadne parfémy, farbivá ani konzervačné látky.

Cena: 10.49 €

Ak vás nezaujal žiadny z vyššie spomenutých samoopaľovacích krémov, vybrať si môžete aj tie z drogérie. Treba však počítať s tým, že ich kvalita bude nižšia ako tých dostupných v lekárni. Samoopaľovacie krémy prináša napríklad značka Nivea, Alverde (prírodná kozmetika), ale aj Dove.

Ako aplikovať samoopaľovacie krémy

Ak ste si vybrali kvalitný samoopaľovací krém, na dosiahnutie ideálneho výsledku potrebujete dodržať zopár jednoduchých pravidiel.

Aké sú to?

Pozor na holenie

Pred samotnou aplikáciou musíte dôkladne pripraviť vašu pokožku. Ak sa holíte, ohoľte sa deň, dva dopredu. Čerstvo oholená pokožka by mohla reagovať citlivejšie. Na odstránenie odumretých buniek a zhrubnutej pokožky použite peeling. Nepoužívajte olejovité peelingy, mydlá a sprchovacie gély, pretože by znemožnili absorpcii samoopaľovacieho prípravku.

Odstráňte nadbytočnú vlhkosť z tela, dôkladne sa poutierajte. Na extra suché miesta môžete naniesť kúsok hydratačného mlieka a nechať ho zopár minút vsiaknuť.

Aby sa ruky nezafarbili

Na ochranu rúk pred zafarbením použite rukavice, napríklad latexové. Rukavice vďaka svojmu hladkému povrchu zabezpečia to, že krém bude aplikovaný rovnomerne.

Ako postupovať?

Samoopaľovací prípravok nanášajte smerom od spodných častí tela k vrchným. Nepoužívajte veľa produktu, radšej menej a nanášajte ho na pokožku v krúživých pohyboch.

Na tvár používajte najmenej množstva produktu v porovnaní s ostatnými časťami tela. Buďte opatrný v okolí vlasov a obočia.

Ako naniesť samoopaľovací krém na okolie prstov bez toho aby sa zafarbili dlane?

Použite na to jednoduchý trik. Na dlane naneste dezinfekčný gél, ktorý zabráni tomu, aby sa samoopaľovací krém vstrebal. Následne krém naneste na prsty a zvyšok rúk. 

Na niektorých miestach sa prirodzene usádza viac krému ako na iných. Jedná sa napríklad o kolená, členky a lakte. Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby zostali neprirodzene sfarbené, odstráňte nadbytočný samoopaľovací krém vlhkým uterákom.

Po použití krému dodržujte odporúčania uvedené v návode. Nesprchujte sa aspoň 8 hodín po nanesení krému a počas tej istej doby sa vyhnite náročnému silovému cvičeniu, pri ktorom by ste sa výraznejšie potili.

Kedy aplikovať krém znova?

Opálenie od slnka rovnako ako opálenie samoopaľovacími krémami postupne bledne. Je to preto, že vrchná vrstva pokožky sa pravidelne a pomerne rýchlo obmieňa. Ku obmene dochádza denne a výsledkom je to, že každých 35 – 45 dní je vaša vrchná vrstva pokožky (epiderma) úplne nová.

Väčšina samoopaľovacích krémov preto udáva, že by ste sa mali pravidelne krémovať raz za tri dni, aby ste docielili trvalejšie výsledky.

Je dôležité si uvedomiť, že samoopaľovacie krémy vašu pokožku v žiadnom prípade nechránia pred UVA a B žiarením, preto ak plánujete pobyt na slnku nezabudnite na kvalitný opaľovací krém. 

Záver

Samoopaľovacie krémy sú zdravšou alternatívou k opaľovaniu. Vaša pokožka nebude vystavovaná priamemu škodlivému žiareniu. Okrem toho sú vhodné aj pre ľudí, ktorí sa opaľovať nemôžu (epileptici, ľudia s vysokým tlakom krvi, s kŕčovými žilami a podobne).

TIP: prečítajte si, ako sa bezpečne opaľovať a ktoré sú najlepšie opaľovacie krémy.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×