Regenerácia, očista a liečba pečene + prevencia jej ochorení

Stavte na bylinky ako pestrec mariánsky, zelený čaj či zdravú zeleninu

Zdroj: 123rf.com

Pečeň je endokrinný orgán uložený v pravej hornej časti brušnej dutiny. Je to naša najväčšia žľaza a podieľa sa na mnohých dôležitých funkciách v organizme. Pečeň nevyhnutne potrebujeme pri trávení, ale aj pri metabolizme liekov a iných cudzích látok, vrátane alkoholu.

V dnešnom článku vám prinášame informácie o tom, ako prebieha očista a regenerácia pečene (ak je nadmieru zaťažovaná), ale aj ako predchádzať jej ochoreniam. Pre ochorenia pečene je charakteristické, že často prebiehajú bez príznakov.

Funkcia pečene

Pečeň je v mnohých textoch prirovnávaná k veľkému flitru, cez ktorý prechádza všetko čo prijmeme. Prijatá potrava a všetky ostatné látky sa spracovávajú v tráviacom trakte, prechádzajú ústami, pažerákom, žalúdkom, tenkým a hrubým črevom. Následne cez vrátnicovú žilu prechádzajú do pečene, kde sa rozhodne, či ich organizmus bude uskladňovať, vylúči ich alebo vráti naspäť do krvného obehu.

Pečeň má mnohé funkcie.

Okrem detoxikácie a metabolizmu pečeň produkuje žlčové kyseliny, podieľa sa na tvorbe bielkovín, hospodári s energiou, vitamínmi a minerálmi a podobne. Je to teda nevyhnutne dôležitý orgán, ktorého poškodenie má za následok rozvrat celého vnútorného prostredia.

Ako sa starať o svoju pečeň?

Udržiavanie zdravej pečene nie je nič náročné a tento orgán si nevyžaduje pre svoje fungovanie žiadne špeciálne vitamíny alebo minerály (ako napríklad naše kosti). Pre udržanie zdravej pečene teda stačí dodržiavať základné pravidlá zdravej životosprávy a kvalitne sa stravovať.

Samozrejmosťou je napríklad úplná abstinencia alebo eliminácia alkoholu na čo najnižšie množstvo. Práve alkohol je jedna z najškodlivejších látok pre našu pečeň a jeho nadmerná, ale aj dlhodobá konzumácia vedie k takzvanej alkoholickej chorobe pečene (cirhóze).

Očista pečene – o čo ide?

Pojem detoxikácia pečene sa stal pomerne bežným.

Je však možné naozaj detoxikovať a regenerovať pečeň?

Aké metódy sa používajú pri očiste?

Očista pečene diétou

Tak ako pri očistách iných orgánov, aj pri regenerácii a detoxikácii pečene sa odporúča zmeniť stravovanie. Čo sa týka regenerácie pečene po alkohole, v súčasnosti neexistuje žiadny dôkaz o tom, že po nadmernom zaťažení tohto orgánu (napríklad alkoholom alebo nezdravým jedlom) a následným krátkodobým zmenením stravy dôjde k vyplaveniu toxínov.

Očista pečene bylinkami

Liečba pečene je dlhodobo spätá s bylinou pestrec mariánsky (Ostropestrec mariánsky – Silybum marianum). Pestrec ju detoxikuje a pomáha aj pri ochrane hepatocytov (pečeňové bunky) pred oxidačným stresom. Účinná látka v pestreci mariánskom je práve sylimarín.

Na regeneráciu pečene (+ ako regenerácia pečene po alkohole) môžete využiť napríklad:

Je však dôležité vedieť, že samotný pestrec mariánsky nelieči už prítomné ochorenie. Dokáže len zmierňovať príznaky ochorenia, a preto je najlepšou prevenciou ochorení pečene práve zdravá a vyvážená strava a životospráva.

Potraviny vhodné pri regenerácii pečene

Je možná regenerácia pečene stravou?

Nasledovné potraviny sa odporúčajú pri ochoreniach pečene a jej detoxikácii:

Regenerácia a očista pečene – potraviny dobré pre zdravú pečeň (Zdroj: 123rf.com)

Zhrnutie

Pečeň je jeden z najdôležitejších orgánov v tele, a preto si zaslúži našu pozornosť. Ak chcete predchádzať ochoreniam pečene, vzdajte sa alkoholu, jedzte 5 – 9 porcií zeleniny a ovocia denne, venujte sa fyzickej aktivite. Ak je z nejakého dôvodu tento orgán už poškodený, vhodné sú výživové doplnky z pestreca mariánskeho. Vždy sa však poraďte s vašim lekárom, ktorý vám stanoví presnú diagnózu a odporučí najvhodnejšiu liečbu pečene.

Zistiť viac

Tablety Liv.52 120 ks

  • výťažky zo 7 bylín pre správnu funkciu pečene
  • pôsobí na regeneráciu a očistu pečene, detoxikáciu organizmu
  • použitie vhodné pri cirhóze, hepatitíde, anorexii, pri pečeňových abnormalitách…

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×