Rakovina kože: ako sa prejavuje? Pozrite si fotografie niektorých typov melanómu a karcinómu

Zistite, aké sú prejavy, prevencia a liečba rakoviny kože

Zdroj: 123rf.com

Jedna z foriem rakoviny, ktorá je, bohužiaľ, na vzostupe je rakovina kože. Jedným z dôvodov je napríklad porušovanie ozónovej vrstvy a následný dopad škodlivého UV žiarenia na našu pokožku. Dobrou správou je, že ak sa nemelanómová forma rakoviny kože zachytí v skorých fázach, šance na úplne vyliečenie sú veľmi vysoké.

Existuje viacero typov rakoviny kože. Spoznajte rizikové faktory, príznaky a v neposlednom rade aj prevenciu rakoviny kože, na ktorú apelujú kožní ale aj praktickí lekári. Venovať sa jej treba celoročne, rizikovejšie sú však práve prichádzajúce letné obdobia.

Rakovina kože a jej formy

O rakovine kože hovoríme vtedy, keď dochádza k abnormálnemu deleniu buniek na jej povrchu. Rakovina kože sa najčastejšie vyskytuje na miestach, ktoré sú najviac vystavované slnečnému žiareniu – tvár, ruky, horná časť chrbta.

Poznáme tri typy rakoviny kože:

Rakovina kože, melanóm (Zdroj: 123rf.com)

Prejavy rakoviny kože

Každá z vyššie spomenutých foriem rakoviny kože sa prejavuje inak, preto jednoznačná odpoveď na otázku ako sa prejavuje rakovina kože neexistuje.

Symptómy bazocelulárneho karcinómu kože sú nasledovné:

Príznaky skvamocelulárneho karcinómu môžu byť napríklad:

Príznaky melanómu si viditeľné na materských znamienkach a môžu zahŕňať napríklad:

Rakovina kože sa niekedy delí aj na bielu a čiernu rakovinu kože. Biela rakovina kože je nemelanómová a zahŕňa bazocelulárny karcinóm a skvamocelulárny karcinóm. Čierna rakovina kože je melanóm.

Liečba rakoviny kože

Liečba rakoviny kože závisí od viacerých faktorov, medzi najhlavnejšie patrí forma rakoviny, miesto kde sa rakovina nachádza, ale aj to, v ktorej fáze sa ochorenie diagnostikuje.

Nemelanómová rakovina kože je pomerne dobre liečiteľná. Základom je zväčša chirurgické odstránenie karcinómu, následne sa môže zvoliť ďalší postup, napríklad v podobe liečby interferónom alfa.

Pri melanóme sa taktiež pristupuje k chirurgickému odstráneniu, následne sa používa podľa potreby rádioterapia, chemoterapia, imunoterapia a podobne. V pokročilých fázach rakoviny kože, hlavne pri nekontrolovateľnej tvorbe metastáz a pri minimálnej šanci na vyliečenie sa zahajuje paliatívna liečba, ktorej cieľom je zmierňovať bolesť a ostatné príznaky ochorenia.

Rakovina kože, skvamocelulárny karcinóm (Zdroj: 123rf.com)

Prevencia rakoviny kože

Napriek tomu, že lekári dlhodobo varujú pred škodlivým slnečným žiarením a spojitosťou medzi rakovinou kože a slnkom, používanie UV faktora v našej populácii stále nie je bežné. Kvalitný opaľovací krém by ste mali používať nielen na dovolenke pri mori, ale aj na Slovensku – prakticky vždy, keď je vaša pokožka vystavená slnečnému žiareniu dlhšie ako 20 – 30 minút.

Ak sa vystavujete slnečnému žiareniu, robte to vždy mimo 11 – 15:00 hodiny. Dôležité je tiež myslieť na ochranné prostriedky vo forme oblečenia (bavlna, biela farba) a pokrývka hlavy. Na zemský povrch počas zamračeného dňa dopadá až 90 % UV žiarenia, preto je nevyhnutné používať opaľovací krém aj vtedy, keď nie je slnečné počasie.

Vedeli ste, že…

UV žiarenie sa skladá z 2 zložiek: UVA a UVB. UVA je tvorené dlhými vlnami a preniká do hlbších štruktúr kože, zodpovedné je najmä za rýchlejšie starnutie pokožky. UVB je nebezpečnejšie, preniká síce len na povrch ale má potenciál poškodiť DNA v bunke, čím dochádza k tvorbe rakovinových buniek.

Veľkým rizikovým faktorom pre rozvoj rakoviny kože sú aj soláriá. Už jedno navštívenie solária zvyšuje šance až o 75 %. Celosvetovo sa štatisticky vyskytuje viac prípadov rakoviny kože, ktorá je spôsobená slnečným žiarením ako prípadov rakoviny pľúc vyvolanej fajčením. Okrem rakoviny kože opaľovanie (slnečné, ale aj to zo solária) urýchľuje starnutie kože.

Samozrejmosťou by mala byť návšteva dermatológa a kontrola znamienok aspoň 1x ročne.

Zdroj: 123rf.com

Zhrnutie

Opálená pokožka sa v dnešnej dobe stala symbolom zdravia – opak je však pravdou. Opaľovanie, či už na slnku alebo v soláriách výrazne zvyšuje riziko rozvoja všetkých troch foriem rakoviny kože. Základom prevencie je teda jednoducho neopaľovať sa. Ak sa vystavujete slnečnému žiareniu, používajte krém so SPF minimálne 30 (pre naše zemepisné šírky) pri mori a v oblastiach bližšie k rovníku aspoň 50.  Príznaky rakoviny kože sú rôzne zafarbené útvary na koži, v prípade melanómu sú to zmeny na znamienkach.

Tip na článok:
Ktoré sú najlepšie opaľovacie krémy? Aké typy opaľovacích krémov poznáme? Zistite, ktoré krémy sú kvalitné ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.