Poruchy pozornosti, správania a učenia u detí – typy, príznaky, liečba

Ako zistíte, že vaše dieťa trpí na jednu z týchto porúch?

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku sa budeme venovať téme, ktorá sa primárne týka najmä detí a dospievajúcich mladých ľudí. Preberieme poruchy pozornosti, poruchy správania a poruchy učenia.

Je pravda, že tieto poruchy sú na vzostupe, alebo predtým len neboli dostatočne diagnostikované a nevenovala sa im pozornosť? Môže porucha správania len prekrývať nejakú traumu, ktorú dieťa prekonalo? A ako zistíte, že vaše dieťa môže trpieť na jednu z vyššie uvedených porúch?

Porucha pozornosti

Poznáme 2 základné typy porúch pozornosti:

  1. ADD – porucha pozornosti bez hyperaktivity
  2. ADHD – porucha pozornosti s hyperaktivitou

Porucha pozornosti, z anglického ADD (attention deficit disorder) je diagnóza, pre ktorú je typické to, že dieťa veľmi ťažko udrží svoju koncentráciu na jednu vec. Pre dieťa s poruchou pozornosti je koncentrovať sa na jednu vec veľmi náročné. Po takejto činnosti je následne veľmi unavené. Pri poruche pozornosti bez hyperaktivity nie je prítomný žiadny fyzický nepokoj.

Veľmi podobnou diagnózou je ADHD – porucha pozornosti s hyperaktivitou (attention deficit hyperactivity disorder). Od ADD sa líši tým, že je prítomná aj fyzická hyperaktivita. Dieťa je nadmieru neposedné, môže byť výbušné a veľmi impulzívne. V minulosti sa predpokladalo, že ADHD je ochorením výlučne detí, v súčasnosti však vieme, že 40 – 60 % detských pacientov si diagnózu prenesú aj do dospelosti.

Rizikom porúch pozornosti je to, že sa často spájajú aj s poruchou učenia. Je to preto, že dieťa sa nedokáže sústrediť na samotný proces učenia, čím sa zhoršuje zapamätávanie si nových vecí.

Príznaky poruchy pozornosti u detí

K objaveniu prvých príznakov poruchy pozornosti a poruchy pozornosti s hyperaktivitou dochádza u väčšiny detí okolo 6. roku života.

Prejavy sú:

Liečba poruchy pozornosti

Za overenú liečbu ADD a ADHD sa v súčasnosti považuje psychoterapia a farmakoterapia (najmä lieky zo skupiny stimulancií a atomoxetín). U niektorých detí pomáha aj logopéd, prípadne je im odporučené špeciálnopedagogické centrum, kde spolu s rodičmi nájdu spôsoby, ako lepšie zvládať diagnózu.

Vylúčenie niektorých potravín (napríklad cukru) v súčasnosti nie je považované za liečbu ADD alebo ADHD a musí byť predmetom ďalšieho výskumu.

Porucha správania

Porucha správania je náročná diagnóza pre samotné dieťa, ale aj jeho okolie.

Príznaky poruchy správania

Prejavuje sa zvýšenou agresivitou a správaním, ktoré nekorešponduje s vekom dieťaťa. Takéto dieťa sa často bije, je vzdorovité, ničí predmety vo svojom okolí.

U školopovinnej mládeže sa porucha správania prejaví intenzívnymi problémami v kolektívne rovesníkov, neschopnosťou rešpektovať autority, záškoláctvom a podobne.

Diagnostika a liečba

Rodičia by si však poruchu správania nemali mýliť s neposlušnosťou.

A ako sa diagnostikuje porucha správania?

Diagnostikovaná môže byť psychológom alebo psychiatrom po rozhovore s rodičom a dieťaťom, prípadne po absolvovaní psychodiagnostických testov.

Liečba poruchy správania je individuálna a závisí od konkrétnych príznakov ochorenia. V niektorých prípadoch stačí psychoterapia, inokedy sa musí kombinovať s psychofarmakami, ktoré predpíše psychiater.

Vedeli ste, že…

Zaujímavosťou tohto ochorenia je to, že niektoré deti majú poruchu správania iba v konkrétnom prostredí (napríklad výlučne doma, v škole sa naopak javia ako bezproblémové). Poruchy správania sa môžu vyskytovať aj v kombinácii s inou diagnózou, najčastejšie je to práve vyššie spomínané ADHD, kedy hovoríme o hyperkinetickej poruche správania.

Poruchy pozornosti a správania ako reakcia na traumu?

Súčasné psychologické výskumy dokazujú, že u niektorých detí sa poruchy pozornosti a (alebo) správania vyskytnú po prekonaní veľmi náročnej a stresujúcej udalosti, prípadne ak sú pod dlhodobým tlakom. Môže sa jednať napríklad o deti, ktoré boli sexuálne zneužívané, fyzicky týrané, prípadne sú zanedbávané. Základom je teda prevencia. Ak viete, že nejaké dieťa vo vašom okolí nežije v harmonickom a bezpečnom prostredí, nezatvárajte pred tým oči a kontaktujte príslušné orgány.

Poruchy učenia

Poruchy učenia (inak aj: špecifické poruchy učenia, vývinové poruchy učenia) sa vyskytujú až u 2 – 5 % školopovinných slovenských detí. Jedná sa teda o pomerne veľkú časť detskej populácie, ktorá si vyžaduje špecifickejší prístup v učení.

Zdroj: 123rf.com

Aké poruchy učenia poznáme?

Poznáme viaceré poruchy učenia, avšak tieto 3 sú najčastejšie:

Dyslexia

Pri tejto poruche má dieťa problémy s čítaním. Text je preňho náročný, čítanie trvá dlho. U dyslektických detí sa často stretávame s tým, že aj keď sa im v čítaní nedarí, naopak veľmi dobre sa im darí v matematike.

Dysgrafia

Písmo dysgrafického dieťaťa je kostrbaté, neuhladené, strieda sa veľkosť písmen a podobne. Dieťa je tak sústredené na samotné písanie, že sa v jeho písme častejšie vyskytujú gramatické a interpunkčné chyby. Porucha učenia, pri ktorej dieťa nie je schopné zvládať pravopis sa nazýva dysortografia.

Dyskalkúlia

Dyskalkúlia je porucha, pri ktorej má dieťa problémy s matematickými úkonmi a úlohami. Prejavuje sa ťažkosťami s počítaním, meraním, odhadovaním množstva, zhoršenou schopnosťou pamätať si vzorce, čísla a podobne.

Toto sú najčastejšie poruchy učenia, existuje ich však viacero. Je dôležité vedieť, že poruchy učenia nijako nesúvisia s intelektom a dieťa v žiadnom prípade za ne nenesie žiadnu zodpovednosť. Po správnej diagnostike sa dieťaťu uľaví a v špeciálnom pedagogicko-poradenskom centre vám poradia, ako sa spolu adekvátne učiť.

Zhrnutie

Väčšina rodičov po vypočutí niektorej z vyššie uvedených diagnóz cíti smútok, hnev, frustráciu a sebaobviňovanie. Tieto pocity sú prirodzené. Avšak, keď diagnózu spoznáte lepšie, naučíte sa (aj s pomocou odborníkov) s dieťaťom adekvátnejšie spolupracovať, časom postupne vymiznú. Je dôležité, aby ste dieťa naučili, že nerobí nič zlé, že je milované a prijímané také aké je. V dnešnej dobe existuje široké spektrum odborníkov a liečebných postupov, preto skúšajte to, čo najlepšie pasuje vášmu dieťaťu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×