Poruchy osobnosti a ich typy: aké príznaky má porucha osobnosti?

Aké poruchy osobnosti poznáme? Aké rôzne príznaky môže mať osoba s poruchou osobnosti?

Poruchy osobnosti - Schizoidná porucha osobnosti (Zdroj: 123rf.com)

Porucha osobnosti je súbor rôznych psychiatrických ochorení. Pre každú poruchu je typické určité správanie a príznaky, ktoré sú zvyčajne dosť závažné a pacientovi sťažujú bežné fungovanie v spoločnosti.

Nižšie si prečítate krátke charakteristiky rôznych porúch osobnosti. Medzi bežné poruchy osobnosti patria napríklad hraničná, schizoidná, alebo narcistická porucha, avšak poznáme ich omnoho viac. Na konci článku nájdete link na test, ktorý môže odhaliť možnú poruchu osobnosti.

Čo sú to poruchy osobnosti

V súčasnosti je v psychiatrii klasifikovaných 10 porúch osobnosti. Tieto ochorenia majú širokú škálu príznakov. Napríklad u dvoch rôznych pacientov sa rovnaký typ poruchy osobnosti môže prejavovať inými symptómami. Bežné je aj to, že jeden pacient má viac ako jednu poruchu osobnosti, prípadne sa poruchy osobnosti prekrývajú.

Formy poruchy osobnosti

Poruchy osobnosti môžeme rozdeliť do nasledujúcich kategórií:

Paranoidná porucha osobnosti

Príznaky paranoidnej poruchy osobnosti zahŕňajú ťažké zvládanie vlastného neúspechu, neprijímanie kritiky od iných, prítomné môžu byť aj sklony k žiarlivosti, časté je prekrúcanie reality vo vlastný prospech.

Osobnosť s poruchou sociability – dissociálna porucha osobnosti

Charakterizovaná je neschopnosťou akceptovať sociálne normy a pravidlá. U pacientov s dissociálnou (antisociálnou poruchou) sa môžeme stretnúť s častým klamaním, ale aj rizikovým správaním ako kradnutie a iné.

Poruchy osobnosti – emočne nestabilná osobnosť (Zdroj: 123rf.com)

Hraničná porucha osobnosti – emočne nestabilná osobnosť

Ako napovedá názov, pri tejto forme poruchy osobnosti je typické prudké a náhle rozhodovanie a reakcie, bez ohľadu na to, aké to bude mať následky. Pacient s hraničnou poruchou osobnosti má ťažkosti plánovať veci racionálne, je pre neho náročné usmerňovať svoje správanie a emócie. Hraničná porucha osobnosti je častejšia u žien, vyskytuje sa u 2 – 4 % populácie.

Vedeli ste, že…

Podobnou diagnózou ako hraničná porucha osobnosti je bipolárna porucha (maniodepresia). Obidve sú typické impulzívnym správaním a častými zmenami nálad. Bipolárna porucha však nie je porucha osobnosti, líšia sa aj v liečbe.

Histriónska porucha osobnosti

Pacienti s touto diagnózou majú silné prežívanie seba samého, prítomná je intenzívna sebadramatizácia. Príznaky histriónskej poruchy osobnosti sú napríklad neustále vyžadovanie uznania, časté striedanie emócií, ktoré sú však pomerne plytké.

Vedeli ste, že…

Názov histriónska porucha osobnosti je odvodený od staršieho názvu hystéria (grécky hystera znamená hystéria). Hystéria ako diagnóza je však už zastarané slovo, ktoré sa vzhľadom na jej nepresnosť a nekorektnosť už nepoužíva. V minulosti sa predpokladalo, že histriónska porucha osobnosti je frekventovanejšia u žien, nie je to však pravda. V praxi sa stretávame s rovnakým počtom postihnutých žien aj mužov (približne 2 – 3 % populácie).

Schizoidná porucha osobnosti

Ľudia s touto formou poruchy osobnosti majú veľmi oploštené emócie, vzťahy s okolím sú značne plytké. Pacient sa dá charakterizovať ako chladný, s nízkym záujmom o nadviazanie hlbšieho vzťahu. Schizoidná porucha je typickejšia u mužov. Vyskytuje sa u 1 – 5 % populácie.

Anankastická porucha osobnosti (obsedantno-kompulzívna porucha osobnosti)

Ľudia s anankastickou poruchou osobnosti majú nadmerne vyvinutý zmysel pre zodpovednosť a detail, sú extrémne svedomití a pracovití. Vnútorné sú neistí.

Anxiózna porucha osobnosti

Typické je vyhýbanie sa situáciám, ktoré u človeka vyvolávajú napätie a pocity úzkosti. Pacienti často zveličujú riziká spojené s konkrétnou situáciou, objaviť sa môžu aj fóbie. Pacienti najhoršie znášajú situácie, ktoré sú pre nich nové, prípadne keď musia vystupovať pred veľa ľuďmi.

Závislá osobnosť

Pri tejto poruche sa človek chorobne spolieha na iných, robí mu veľký problém rozhodovať sa o veľkých ale aj menších rozhodnutiach, má sklony prenášať zodpovednosť na iných.

Narcistická porucha osobnosti

Príznaky narcistickej poruchy osobnosti sú napríklad pocit, že je človek dôležitejší ako ostatní, vyvyšovanie potrieb samého seba nad potreby iného, neschopnosť prijímať kritiku. Ľudia s narcistickou poruchou majú sklony využívať iných, bežné je aj manipulovanie a zavádzanie. Ak sa im nedostáva to, čo si myslia že si zaslúžia, prípadne nemajú dostatok pozornosti od iných, utiekajú sa k hnevu a zlosti.

Narcistická porucha osobnosti (Zdroj: 123rf.com)

Test na poruchu osobnosti

Ako sme si napísali vyššie, porúch osobnosti je viacero a každá má svoje špecifické príznaky, preto je lepšie vyberať si testy na predpokladaný konkrétny typ. Pre ich komplexnosť vám v dnešnom článku uvádzame len linky, na ktorých si tieto testy môžete urobiť. Tak ako pri každom článku týkajúceho sa duševných ochorení, aj pri tomto vás chceme upozorniť, že nasledovné testy sú len orientačné a nenahrádzajú diagnostiku psychiatrom.

Pre výlučne slovensky hovoriacich čitateľov odporúčame napríklad tento test. Pre čitateľov, ktorí zvládnu aj anglickú verziu odporúčame tento test.

Zhrnutie

Poruchy osobnosti sú široká skupina ochorení, ktoré sa podľa svojich príznakov a charakteru ochorenia môžu rozdeliť do troch skupín: podozrievavé poruchy osobnosti (paranoidná, schizoidná, dissociálna), emočne nestabilné poruchy osobnosti (hraničná porucha osobnosti, histrionská a narcistická porucha osobnosti), úzkostlivé poruchy (anxiózna, závislá porucha). Príčiny porúch osobnosti sú rôzne a ťažko sa určuje len jedna. Veľký vplyv majú prvé roky života, najmä do tretieho roku života dieťaťa. Výrazný je aj vplyv genetiky a socioekonomické prostredie, v ktorom sa človek nachádza.

Tip na článok:

Čo je schizofrénia a aké má príznaky? Zaujíma vás, či je schizofrénia dedičné ochorenie? ? v tomto článku to zistíte. Vedeli ste, že riziko rozvoja schizofrénie zvyšuje aj užívanie marihuany?

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×