Popôrodná depresia: vedeli ste, že sa môže objaviť aj u mužov?

Aké sú jej príznaky a liečba?

Zdroj: 123rf.com

Tehotenstvo a pôrod sú vzácne, no veľmi náročné obdobia v živote ženy. O pocitoch šťastia po pôrode sa hovorí veľa. Každá 3. žena sa však po pôrode stretáva s takzvaným popôrodným blues a až u 10 – 20 % žien sa v priebehu roka po pôrode objaví popôrodná depresia.

O tejto téme sme sa rozhodli napísať vám viac. Je totiž potrebné prelomiť tabu a ukázať ženám, že popôrodná depresia neznamená, že sú zlé matky a zároveň sa im dá pomôcť.

Psychické zdravie ženy po pôrode

Pôrod je prirodzená a fyziologická situácia, no pre organizmus, ale aj psychiku ženy je veľmi náročný. Rekonvalescencia po pôrode je u niektorých žien veľmi rýchla. Ak bol však pôrod náročnejší, aj zotavovanie môže trvať dlhšiu dobu. Vplýva na to určite aj stav nášho zdravotníctva a pôrodníckeho systému (ktoré však nie sú predmetom dnešného článku).

K zmenám nálady po pôrode prispieva aj celková zmena situácie ženy. Na čas sa stáva izolovanou, je extrémne vyčerpaná a nemá dostatok času na základné potreby ako spánok alebo aktívny oddych. K popôrodnej depresii prispievajú v niektorých situáciách aj hormóny, prípadne nutné vysadenie liekov počas obdobia tehotenstva.

V období po pôrode sú ženy najrizikovejšie na nasledovné tri stavy:

  1. popôrodné blues (miernejšia forma popôrodnej depresie)
  2. popôrodná depresia
  3. popôrodná psychóza

Aké sú príznaky popôrodnej depresie?

K objaveniu prvých prejavov popôrodnej depresie dochádza najčastejšie po ukončení šestonedelia. Druhým ťažším obdobím so zvýšeným rizikom výskytu popôrodnej depresie je 2. – 3. mesiac po pôrode.

Prejavy popôrodnej depresie sú:

Zdroj: 123rf.com

Popôrodná depresia u mužov

Aj keď sa väčšine ľudí sa spája popôrodná depresia so ženami, vyskytnúť sa môže aj u mužov. Príčina je podobná, vysoká únava a emočná náročnosť samotnej situácie je rizikovým faktorom pre rozvoj popôrodnej depresie aj u mužov. Ohrozenejší sú muži nižšieho veku. Vplývať môže zlá finančná situácia, ale aj problémy vo vzťahu.

Príznaky a liečba sú podobné ako u žien. Popôrodná depresia z mužov by nemala byť zľahčovaná a rozhodne by sa nemala stať predmetom nevhodných vtipov.

Vedeli ste, že…

Stopercentná prevencia popôrodnej depresie u žien a mužov neexistuje. Určitými opatreniami však môžete znížiť riziko jej výskytu. Nebojte sa požiadať vašich rodinných príslušníkov o pomoc. Môžu vám prísť postrážiť bábätko, zatiaľ čo si vy oddýchnete mimo domu. Ak sa zatiaľ necítite na to, aby ste sa od dieťatka vzďaľovali, je to v poriadku. Pomôcť môžu aj inak – navaria, upracú, vybavia potrebné záležitosti na úradoch a podobne.

Liečba popôrodnej depresie

Ak sa v období po pôrode stretávate s vyššie spomenutými emóciami, nebojte sa vyhľadať pomoc. Obrátiť sa môžete buď na psychológa alebo psychiatra, ktorí zhodnotia, aká liečba by bola pre vás najvhodnejšia.

V niektorých prípadoch (slabšia forma popôrodnej depresie) stačí psychoterapia, pri silnejšej depresívnej epizóde sú nevyhnutné antidepresíva. Tie sa v dnešnej dobe dajú zvoliť tak, aby žena mohla prípadne ďalej kojiť.

Zhrnutie

Popôrodná depresia je stav, za ktorý sa väčšina chorých hanbí. Nie je na to však žiadny dôvod. Naopak, prekonajte prvotný ostych a nebojte sa požiadať o pomoc čo najskôr. Čím skôr je depresia podchytená, tým efektívnejšia je liečba a vy sa nazad vrátite do ustáleného rytmu. Neliečená popôrodná depresia je pre matku, ale aj celé okolie veľmi náročná a môže mať negatívny vplyv na vývoj dieťaťa.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×