Plodné dni a výpočet ovulácie (+ najlepší ovulačný test)

Zdroj: 123rf.com

Ak plánujete rodičovstvo, problematika výpočtu plodných dní vám je už určite dôverne známa.

Čo sú to plodné dni, kedy k nim dochádza, ako ich odhaliť a ako najlepšie využiť ich potenciál – v článku vám prinesieme odpovede na všetky tieto otázky.

Ženské telo je veľmi komplexné

Každá žena pozná svoje telo dokonale, a preto vie odhaliť aj tie najjemnejšie signály, ktoré jej vysiela. Príroda to vymyslela veľmi múdro. Sme také vnímavé na signály nášho tela, aby sme vedeli odsledovať, kedy počas mesiaca sme najplodnejšie, a kedy máme chlapov plné zuby.

Menštruácia je súčasť života ženy od skorej puberty až do obdobia menopauzy, a preto je dôležité poznať jej význam a fázy.

Ako prebieha mesačný cyklus

Dĺžka ženského mesačného cyklu je individuálna.

Je dôležité poznať priemernú dĺžku svojho cyklu. K odchýlkam od priemernej dĺžky zvyčajne dochádza pred ovuláciou – v takzvanej folikulárnej fáze.

K luteálnej fáze (samotnej ovulácii), pri ktorej sa uvoľňuje vajíčko dochádza približne medzi 12 – 16 dňom cyklu. Začiatok cyklu sa meria od prvého dňa poslednej menštruácie.

Menštruačný cyklus: folikulárna fáza, luteálna fáza a ovulácia zobrazené v priebehu dní. (Zdroj: 123rf.com)

*infertile – neplodné obdobie
*fertile – plodné obdobie
*probably infertile – pravdepodobne neplodné obdobie

Menštruácia

Dĺžka, intenzita a aj samotné prežívanie menštruácie je veľmi rôzna. Zvykne trvať od 3 do 7 dní. Niektoré ženy krvácajú menej, iné viac.

Menštruácia môže byť sprevádzaná miernymi alebo aj závažnejšími bolesťami v podbrušku a diskomfortom. Časté sú menštruačné kŕče. Najbolestivejšie bývajú prvé dni menštruácie, kedy sa uvoľňuje výstelka maternice.

Príprava na ovuláciu

FSH – folikuly stimulujúci hormón (o ktorom sme viac písali v článku – ako otehotnieť, keď sa nedarí), je zodpovedný za dozrievanie vajíčka vo vaječníkoch a produkciu estrogénu.

Nedozreté vajíčka sa nachádzajú vo folikuloch, ktoré sú vyplnené ešte tekutinou. Najnižšia hladina estrogénu je práve v prvý deň menštruácie. Následne sa hladina zvyšuje a folikuly rastú.

Jeden folikul sa stane hlavným šéfom cyklu – jeho rast najviac prosperuje. O jeho výživu sa stará výstelka folikulu, ktorá je zas podporovaná estrogénom. Výstelka hrubne a je vysoko prekrvená. Tým sa zabezpečí, že bude vajíčko vyživovať po celý čas.

Estrogén mení aj charakter hlienu, ktorý sa nachádza v pošve. Odborne sa tento hlien nazýva plodný cervikálny hlien. Pre ľahšie spoznanie sa ženám zvykne opisovať ako vaječné bielko – je priesvitný a mazľavý. Plodný hlien udrží spermie živé aj viac dní. Svojou štruktúrou zabezpečuje najľahší a najrýchlejší pohyb spermií.

Priebeh menštruačného cyklu, zmeny telesnej teploty a hladiny hormónov. Plodné dni/ovulácia sú najvýraznejšie v strede cyklu – okolo 14 dňa (znázorneného hrubo, Zdroj: 123rf.com)

Samotná ovulácia

Dostávame sa k fáze, ktorá je pre nás najzaujímavejšia – ovulácia. Estrogén rastie a rastie, čo aktivuje nového pomocníka – luteinizačný hormón (LH). LH sa prudko zvýši, čo vedie k prasknutiu folikulu. Vajíčko sa uvoľní a pokračuje svoju cestu do vajíčkovodu.

K ovulácii nedochádza presne na 14. deň cyklu. Niektoré ženy počas nej cítia bolesť, nie však všetky.

Ako teda zistíte, kedy presne ovulujete?

Dočítate sa ďalej:

Približné znázornenie:

Zdroj: commons.wikimedia.org

Presný čas ovulácie sa u rôznych žien môže líšiť. Bežné rozmedzie je od 13. dňa až do 15. dňa menštruačného cyklu. Najvýhodnejší čas na otehotnenie je v rozmedzí 8 dní vyznačených červenou (od 8. dňa – 15. dňa cyklu) (wikimedia).

Po ovulácii

Ak nedôjde k oplodneniu, hladiny progesterónu a estrogénu sa budú znižovať. Folikul bez vajíčka sa bude zmenšovať. Maternica bola vystlaná hrubou výstelkou, ktorá čakala na oplodnenie. Ak však k nemu nedôjde, časti výstelky sa odlúpia a sú vylučované – dochádza k menštruácii.

Ak došlo k oplodneniu, vajíčko sa do týždňa začne uhniezďovať v maternici. Táto fáza, nazývaná aj nidácia, môže byť sprevádzaná hnedým výtokom z pošvy. Často to býva prvý signál tehotenstva.

Som v tom

Ak sa vajíčko úspešne uhniezdi v maternici, ženské telo začína produkovať hormón hCG (choriogonadotropín). Práve ten dokážu detegovať tehotenské testy, ktoré potrebujú vzorku vášho moču.

Na potvrdenie tehotenstva vám lekár zoberie krv, v ktorej sa tiež dokazuje hCG. Úloha estrogénu a progesterónu v tejto fáze je to, aby udržiavali výstelku v celku, a nedochádzalo k jej odlupovaniu. Následne bude vyživovať embryo placenta.

Ako odhaliť, kedy sú plodné dni?

Aké sú teda možnosti na výpočet ovulácie?

Existuje ich viacero. Základom je poznať jej príznaky a vedieť ich rozoznať. Potom existujú aj rôzne pomôcky, ktoré vám pomôžu s istotou určiť termín. Najčastejšie používané sú napríklad ovulačná kalkulačka alebo ovulačné testy (pozrieť v lekárni).

Signály tela

Ako vám vaše telo napovie, že prichádza ovulácia?

Je dôležité poznať jej príznaky…

Existujú dva faktory, ktoré sú veľmi charakteristické:

  1. meranie bazálnej teploty
  2. vaginálny výtok

Druhá metóda vyžaduje, aby ste svoje telo pozorovali aspoň dva cykly, aby ste sa naučili dôkladne rozoznávať tieto signály. Jej výhodou je, že ju môžete praktizovať doma, je veľmi prirodzená a nestojí váš nič. Nevýhodou je časová náročnosť.

Bazálna teplota

Pre ženu je typické, že v priebehu menštruácie a v období pred ovuláciou (folikulárna fáza) je jej základná teplota nižšia.

Aj keď to nebudete cítiť, krátko po ovulácii sa vaša bazálna teplota zvýši o 0,3 – 0,4 stupňa. Bazálna znamená, že nie je ovplyvnená záťažou, pitím a jedlom. Preto si ju merajte priamo po prebudení.

Bazálna teplota je ovplyvnená hormónmi progesterón, estrogén a melatonín. O ich funkcii a vplyve na plodnosť sme si už písali vyššie. Hormón progesterón zapríčiní jemné stúpnutie teploty, ktoré pretrvá až do začiatku menštruácie (v prípade že nedôjde k oplodneniu).

Ako si teda odmerať teplotu?

Je dôležité, aby meraniu predchádzal aspoň 6 hodinový spánok a priamo pred meraním ste spali alebo aspoň ležali v posteli po dobu jednej hodiny. Ak v noci kojíte, prípadne idete pred meraním na toaletu, výsledky to neovplyvní. No vyššia aktivita by už mohla mať vplyv na výsledok.

Bazálnu teplotu merajte v telových dutináchkonečník, pošva a pod jazykom. Bazálnu teplotu nikdy nemeriame pod pazuchou.

Špeciálne teplomery, ktoré merajú bazálnu teplotu, tiež kúpite v lekárni. Sú ešte presnejšie, ako obyčajné digitálne alebo ortuťové teplomery.

Čo môže ovplyvniť výkyvy v teplote?

Vaginálny výtok

Vaginálny výtok, alebo inak cervikálny výtok, sa mení počas celého cyklu. Vlastnosti a vzhľad výtoku ovplyvňujú estrogény.

Po menštruácii a po ovulácii je hustý, biely a je ho menej.

V čase ovulácie je ho viac, je priesvitnejší a klzkejší. Pripomína vaječný bielok. Skontrolovať ho môžete aj tak, že sa naťahuje medzi prstami. Jeho konzistencia je vtedy ideálna pre putovanie spermie k vajíčku a čo najdlhšie prežitie spermie v tele ženy.

Bez hlienu by spermie v ženskom tele neprežili viac ako 4 – 8 hodín. Je to preto, že vaginálne kyslé prostredie nie je veľmi priateľské pre spermie.

Je potrebné rozlišovať zdravý hlien od výtoku, ktorý môže byť symptóm vaginálnej infekcie. Zdravý hlien nesvrbí, nie je hrudkovitý a je bez zápachu.

Ovulačná kalkulačka (výpočet ovulácie)

Ovulačná kalkulačka alebo kalendár slúžia na výpočet ovulácie. Využite buď váš mobilný telefón, alebo si nájdite takýto kalendár na internete. Do neho si zapíšete priemernú dĺžku vášho cyklu a dátum poslednej menštruácie.

Niektoré aplikácie si vyžiadajú dátumy vašich posledných troch menštruácii a sami vypočítajú dĺžku priemerného cyklu. Je dobré poznať dĺžku svojho cyklu, aby výpočet nebol založený len na jednom údaji. Tým sa pravdepodobnosť vypočítania presnej doby ovulácie zvyšuje.

Ovulačné testy

Tieto testy sú veľká pomôcka pri určovaní presného času ovulácie. Ich spoľahlivosť je až 98 %. Sú dostupné bez lekárskeho predpisu a dajú sa kúpiť v lekárni alebo objednať cez internet (napr. v lekárni najlekaren.eu).

Existujú dva typy testov:

Močové ovulačné testy

Častejšie používané testy sú práve tie, ktoré potrebujú vašu vzorku moču. Detegujú hladiny luteinizačného hormónu (LH).

LH sa vylučuje, keď vajíčko opustí vaječník a putuje do vajíčkovodu, kde čaká na oplodnenie. Vedia zachytiť ovuláciu deň až 2 dni vopred.

Na to, aby ste mohli používať močový ovulačný test efektívne, potrebujete poznať dĺžku svojho cyklu, aby ste orientačne vedeli, kedy test vykonať. Ovulačný test je vhodné robiť deň pred plánovanou ovuláciou a následne ďalších 6 dní po sebe.

Testovanie trvá asi 5 minút a môžete použiť vzorku moču počas celého dňa, ale najlepšie po desiatej hodine doobeda (na rozdiel od tehotenských testov, ktoré sú najefektívnejšie ráno). Dve hodiny pred testovaním obmedzte príjem tekutín, aby bol moč čo najviac koncentrovaný.

Slinné ovulačné testy

Tieto testy majú pribalený malý mikroskop, pod ktorým budete pozorovať vzorku svojich slín. Spolu so stúpajúcim estrogénom stúpa aj pomer solí vo vašich slinách. Keď sa soľ vysuší, skryštalizuje sa a vytvorí obrazec. Kryštalizácia solí je najpravdepodobnejšia pár dni pred ovuláciou.

Kde kúpiť tieto ovulačné testy?

Ovulačný test ako antikoncepcia?

Tieto testy by ste nemali používať ako formu antikoncepcie!

Prečo?

Test síce odhalí, či ste v ovulačnej fáze, no táto fáza je aktuálna len niekoľko hodín. Životnosť spermií v tele ženy môže byť až 5 dní.

Preto ak nechcete otehotnieť, ovulačné testy používajte len ako doplnkovú, prípadne informatívnu formu antikoncepcie.

Záver

Ak sa snažíte otehotnieť, určite chcete využiť všetky dostupné prostriedky a formy pomoci, ktoré existujú. Výpočet plodných dní je v dnešnej dobe veľmi jednoduchý a výrazne pomôže pri plánovanom tehotenstve.

V článku sme vám predstavili tie najprirodzenejšie formy otehotnenia – plodné dni a ich výpočet.

Môžete si ich počítať sama alebo využiť efektívnu pomoc vo forme ovulačných testov, prípadne mikroskopov. Nech sa už rozhodnete pre čokoľvek, prajeme vám veľa šťastia na vašej ceste stať sa rodičom.

Ak si k otehotneniu predsa len chcete dopomôcť, odporúčame vám prečítať si nasledujúci článok. Zistíte v ňom, ktoré sú najlepšie vitamíny na otehotnenie.

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×