Pankreatitída (zápal pankreasu) – príznaky, diéta, liečba, diagnostika

Zdroj: 123rf.com

Pankreatitída je odborný názov pre zápal pankreasu. Pankreas je podlhovastý, plochý orgán, ktorý sa nachádza v hornej časti brucha, medzi žalúdkom a chrbticou. V našom organizme má pankreas viacero významných funkcií, napríklad reguláciu hladiny cukru a kontrolu trávenia.

Pankreatitída má dve formy: akútna a chronická pankreatitída. Príznaky oboch foriem pankreatitídy sú veľmi podobné, líšia sa však v intenzite a dĺžke trvania. Aká je ich liečba?

Zistite viac:

Pankreatitída a jej formy

Pankreatitída môže mať 2 formy:

Akútna pankreatitída

Akútna pankreatitída je nebakteriálny zápal pankreasu, ktorý je spôsobený aktiváciou tráviacich enzýmov vo vnútri buniek pankreasu.

Akútna pankreatitída sa ďalej rozdeľuje na:

  1. miernu
  2. strednú
  3. závažnú, ktorá môže byť až život ohrozujúca

Doteraz nie je známe, u koho bude mať akútny zápal pankreasu ľahší a u koho ťažší priebeh. Medzi rizikové faktory horšieho priebehu pankreatitídy radíme napríklad vyšší vek, ale aj obezitu.

Chronická pankreatitída

Chronická pankreatitída je forma pankreatitídy, ktorá je dlhodobá a je charakterizovaná postupným poškodením pankreatickej žľazy.

Chronický zápal pankreasu sa rozdeľuje na:

60 % prípadov chronickej pankreatitídy je spôsobených nadmerným užívaním alkoholu.

Príznaky

Príznaky u oboch typov zápalu pankreasu sa môžu mierne líšiť:

Príznaky akútnej pankreatitídy

Príznaky chronickej pankreatitídy

Príznaky akútneho a chronického zápalu pankreasu sú pomerne nešpecifické – vyskytujú sa u viacerých ochorení tráviaceho traktu. Pri dlhodobých problémoch s pankreasom rozhodne navštívte lekára, pretože príznaky sú podobné s príznakmi rakoviny pankreasu. Pri zápale pankreasu je charakter bolesti skôr ostrý a náhly, naopak pri rakovine pankreasu je bolesť zvyčajne tupá a dlhodobá, s postupným nástupom. 

Diagnostika pankreatitídy

Na začiatku bude lekára zaujímať vaša anamnéza, výskyt problémov s pankreasom v minulosti, sklony k alkoholizmu a podobne. Lekárovi odpovedajte pravdivo aj na nepríjemné otázky, pretože správne určenie diagnózy je základom úspešnej liečby.

Po rozhovore lekár prehmatá brucho, prípadne skontroluje tep. Medzi laboratórne vyšetrenia, ktoré sa robia pri podozrení na zápal pankreasu patrí odber krvi, v ktorej sa zisťujú zvýšené pankreatické enzýmy. Vyšetriť sa môže aj vzorka stolice, v ktorej sa určí podiel tukov.

Medzi špecifickejšie diagnostické metódy patrí CT, MRI a sono. Tieto rádiodiagnostické metódy pomôžu odhaliť prítomnosť prípadných žlčových kameňov a pomôžu odhadnúť mieru poškodenia pankreasu.

Zdroj: 123rf.com

Liečba zápalu pankreasu

Aká je odporúčaná liečba pri pankreatitíde?

Po prekonaní akútneho zápalu existujú aj ďalšie preventívne procedúry, ktoré môžu znížiť riziko vzniku opätovného zápalu pankreasu.

Patria sem:

Diéta pri chronickej pankreatitíde

Strava je významný faktor, ktorý ovplyvňuje správne fungovanie pankreasu. Ak vám bola diagnostikovaná chronická pankreatitída, je nevyhnutné, aby ste dodržiavali viacero opatrení týkajúcich sa stravy.

Jedlo, ktoré nie je vhodné pri zápale pankreasu:

  • mastné mäso (baranina, bravčovina, hus, kačka, divina, údeniny, slanina…)
  • mliečne výrobky (plnotučné mlieko, šľahačka, sladká a kyslá smotana, syr niva, tavené syry, majonéza, tatárská omáčka, zmrzlina…)
  • sladkosti
  • zelenina – kyslá a hlávková kapusta, kel, cesnak, cibuľa, reďkovka, pór, strukoviny, zelená paprika, nakladaná zelenina, uhorky
  • ovocie – maliny, jahody, čučoriedky, brusnice, egreše, ríbezle, hrušky, hrozno, orechy
  • iné: mak, červená mletá paprika, čierne korenie, chren, horčica, kapary, polievkové korenie, ocot, sójová omáčka, worchester, pikantné prísady do jedál, čierny a zelený čaj, zrnková káva, alkohol
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Komplikácie zápalu pankreasu

Ochorenia pankreasu sú spojené s vyšším rizikom vzniku cukrovky alebo žltačky. Cukrovka vzniká preto, že sa poškodia bunky produkujúce inzulín (Langerhansové ostrovčeky). Pri nedostatku inzulínu sa zvyšuje hladina cukru krvi a zvyšuje sa riziko diabetu.

Žltačka vzniká ako následok upchatia žlčových ciest, ktoré sa nachádzajú blízko pankreasu.

Rizikom neliečeného akútneho ale aj chronického zápalu pankreasu je prenesenie infekcie na celý organizmus, kedy pacientovi hrozí šok až úmrtie.

Zhrnutie

Pacientom s akútnym a chronickým zápalom pankreasu sa odporúča prísna diéta. Okrem toho sa v liečbe používajú analgetiká. Prevencia opakovaných zápalov žlčníka je abstinencia a nefajčenie. Aj niektoré chirurgické úkony znižujú riziko vzniku pankreatitídy, napríklad rozšírenie žlčovodov, odstránenie žlčových kameňov alebo celého žlčníka.

Viete, aké má cirhóza pečene príčiny? A aká je jej liečba? Zistite to v článku venovanom cirhóze.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×