Čo pomáha na pálenie záhy? (lieky, domáca liečba a praktické rady)

Zdroj: 123rf.com

Keďže má zaujímalo, čo na pálenie záhy pomáha najlepšie, preštudovala som si túto tému dôkladne. V článku vám spravím prehľad mojich vedomostí a skúseností.

Zistíte, aké sú dostupné lieky na pálenie záhy a aká je vhodná domáca liečba (vrátane praktických rád proti páleniu).

Domáca liečba na pálenie záhy

Aká je domáca liečba pri pálení záhy?

Prečítajte si jednotlivé tipy:

Praktické rady do denného života

Po jedle a pri bolesti si neľahajte. Uľahčili by ste prechod žalúdočnej kyseliny do pažeráka, čo by vyvolalo ešte silnejšie pálenie. Preto skúste vydržať stáť alebo sedieť. Vzpriamená poloha je pre váš žalúdočný trakt v tomto prípade tá najideálnejšia.

Kvalitný matrac

Investujte do kvalitného matraca, ktorý je vyvýšený v hlavovej časti. Spánok v tejto polohe zabráni alebo zmierni pálenie záhy v noci. Vrstvenie vankúšov nie je dobrý nápad. Môžete si narušiť zdravie krčnej chrbtice. Okrem toho sú vankúše príliš mäkké a samotným príznakom by neuľavili.

Úzke oblečenie?

Vyhýbajte sa noseniu opaskov a príliš úzkych nohavíc. Tlakom na žalúdok by sa mohol jeho obsah posúvať smerom na hor, čo nie je vôbec žiaduce.

A čo dvíhanie predmetov?

Ak musíte dvíhať ťažšie predmety, vždy ich dvíhajte s pokrčenými kolenami a predmet dvíhajte silou nôh. Vyhnite sa prehýnaniu v driekovej časti chrbtice. Výsledkom bude zdravý chrbát ale aj znížené riziko pálenia záhy.

Pomôže sóda bikarbóna?

Mnoho ľudí užíva pri pálení záhy sódu bikarbónu. Sóda je zásaditá látka, ktorá neutralizuje obsah žalúdka. Jej časté alebo nadmerné užívanie by však mohla spôsobiť poškodenia žalúdka, preto radšej stavte na bezpečné a overenejšie spôsoby liečby.

Pomoc z lekárne na pálenie záhy

Ktoré rady radšej neposlúchať?

Pri googlení overených rád na pálenie záhy som natrafila na kadečo.

Overený spôsob, ako si pomôcť malo byť napríklad cmúľanie mätových cukríkov alebo pitie mlieka pri pálení záhy. Keď som sa však o tieto metódy zaujímala viac, dozvedela som sa, že vôbec nie sú účinné.

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Pálenie záhy a mlieko

Mlieko je síce zásadité, no obsahuje tuky, bielkoviny a veľa vápnika. Všetky tieto látky zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny. Samotné tíšenie bolesti mlieko zaručí iba keď preteká cez pažerák, následne v žalúdku už nie je vôbec také prospešné. Preto sa jeho konzumácii vyhnite.

Mäta

Mäta je spazmolytikum, a teda uvoľňuje zvierače. Jeden taký zvierač sa nachádza medzi pažerákom a žalúdkom. Jeho funkciou je bránenie spätnému toku žalúdočnej kyseliny späť do vyšších častí tráviaceho traktu. Jeho uvoľnením by sa dialo presne to, čo je pri pálení záhy nežiaduce.

Pálivé jedlá

Niekedy sa verilo, že chilli a iné štipľavé koreniny vyvolávajú pálenie záhy. Sami najlepšie individuálne posúdite, ako na váš korenie vplýva, no mnoho ľudí s touto diagnózou konzumuje chilli bez problémov. Rovnako postupujte pri citrusových plodoch.

Fajčenie

Vyhýbajte sa zafajčeným priestorom a ak fajčíte, čo najskôr prestaňte. Nikotín zvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, preto by vám okamžite vyvolal pálenie záhy.

Prečítajte si o pálení záhy viac. V článku sa dozviete aké má pálenie záhy príznaky, čo ho spôsobuje a ako by ste sa mali stravovať, aby ste sa mu vyhli.
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×