Osteoporóza – typy a stupne osteoporózy, jej liečba a vhodná strava

Zdroj: 123rf.com

Osteoporóza sa niekedy laicky označuje ako choroba rednutia kostí. Pomenovanie je presné – pri osteoporóze dochádza k znižovaniu objemu kostnej hmoty a k oslabovanou kostí.

Osteoporóza má rôzne stupne, ktorých liečba sa mierne líši. V niektorých prípadoch sa využíva prírodná liečba, inokedy sú nevyhnutné lieky a injekcie.

Osteoporóza a jej formy

Čo presne sa deje pri osteoporóze?

Kostná resorpcia (odbúravanie kosti) je do istej miery normálna a potrebná u každého človeka. U ľudí s osteoporózou však prevažuje nad kostnou novotvorbou. Tým dochádza k rednutiu kostnej hmoty, kosti sa stávajú krehkejšie a ľudom s osteoporózou hrozí riziko častejších zlomenín (tzv. osteoporotické fraktúry).

Osteoporóza sa najčastejšie vyskytne ako primárne ochorenie, len zriedka je následkom iného ochorenia. Ak je následkom iného ochorenia, hovoríme o sekundárnej osteoporóze. Primárna osteoporóza je metabolické ochorenie, na ktoré sú najnáchylnejšie ženy po období menopauzy.

Osteoporózu rozdeľujeme na:

Postmenopauzálna osteoporóza

Veľmi častá forma osteoporózy, ktorá je zapríčinená nedostatkom estrogénov. Pri tejto forme osteoporózy dochádza k postihnutiu hlavne v trabekulárnej časti kosti, ktorá sa nachádza pod kompaktnou, hutnou časťou kosti. K istej strate kostí dochádza u žien v procese starnutia. Niektoré zdroje uvádzajú, že žena vo vyššom veku stráca až 30 – 50 % pôvodnej kostnej hmoty.

Senilná (starecká) osteoporóza

O tejto forme hovoríme pri ľuďoch nad 70 rokov. Pacienti sú veľmi náchylní na zlomeniny stehennej kosti alebo stavcov. Starecká osteoporóza postihuje obidve časti kosti – kompaktnú aj trabekulárnu. Príčiny, ktoré môžu spustiť senilnú osteoporózu sú napríklad znížená aktivita osteoblastov, znížené vstrebávanie vápnika zapríčinené nedostatkom vitamínu D, hyperparatyreóza a nižšie hladiny testosterónu.

Idiopatická osteoporóza

Typická je pre ľudí v mladom veku, u ktorých sa nepodarí určiť inú príčinu alebo ochorenie, ktoré by viedlo k rednutiu kostí.

Juvenilná osteoporóza

Vyskytuje sa u dospievajúcich ľudí, u ktorých sa tiež nezistí žiadny iný spúšťač straty kostí.

Zdroj: 123rf.com

Stupne osteoporózy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza nasledovné stupne osteoporózy:

Stupeň Diagnostická hodnota
Norma (zdravý jedinec) T–skóre > -1
Osteopénia  -1 > T–skóre > -2,5
Osteoporóza T–skóre < -2,5
Manifestná osteoporóza T–skóre < -2,5 + aspoň jedna zlomenina

Prejavy osteoporózy

Na začiatku ochorenia, v stave osteopénie sa zvyčajne nevyskytujú žiadne príznaky. K rozvoju symptómov dochádza až vtedy, keď je ochorenie v pokročilejšej fáze (3. stupeň osteoporózy).

Prejaví sa ako:

Liečba osteoporózy

V liečbe sa kombinuje farmakoterapia s účinnými režimovými opatreniami. Liečba osteoporózy je dlhodobá, o jej prípadnom ukončení rozhoduje lekár.

Lieky využívané pri osteoporóze sú:

Vedeli ste, že…

Niektoré lieky, používané pri osteoporóze môžu byť aj vo forme injekcií. Liečba injekciami sa robí napríklad pri bisfosfonátoch. Interval, ako často je liek aplikovaný je rôzny. Pri ibandronáte je to raz za 3 mesiace, pri zoledronáte len 1x ročne. Injekčne sa aplikuje aj liečivo denosumab (raz za 6 mesiacov).

Okrem toho sú nevyhnutné aj vitamíny a minerály, najmä:

Zdroj: 123rf.com

Prírodná liečba osteoporózy

Čo poslúži ako prírodná liečba osteoporózy?

Strava pri osteoporóze

Ako si zabezpečiť dostatok vitamínov a minerálov v strave?

Za výborný zdroj vápnika sa považujú mliečne výrobky. Kalcium sa však nachádza aj v iných potravinách:

Veľmi vysoký obsah vápnika má mak. Môžete ho konzumovať v prirodzenej forme, no vhodný je aj makový olej. Vstrebávanie a využiteľnosť vápnika je v každej potravine iná. Najlepšie vstrebateľný vápnik pre naše telo je v kapustovej zelenine. Konzumujte preto kapustu, karfiol, kel, ružičkový kel, brokolicu, žeruchu a kaleráb.

Potraviny bohaté na vápnik nekonzumujte nárazovo, ale rozdeľte si ich do celého dňa. Pacientom s osteoporózou sa odporúča skonzumovať napríklad jogurt tesne pred spaním, aby sa vápnik vstrebával aj v noci.

Ako sme spomínali vyššie, pre vstrebávanie vápnika je nevyhnutný aj Vitamín D. Nachádza sa v potravinách ako napríklad:

  • ryby, najmä losos
  • treščia pečeň
  • vajíčka
  • mäso
  • mliečne výrobky
Osteoporóza + Osteopénia a vhodné stravovanie (mlieko a mliečne výrobky, vajcia, ryby, strukoviny) (Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com)

Prevencia osteoporózy a jej následkov

S prevenciou osteoporózy sa začína už v detskom veku. Je to preto, že čím vyššia kostná hustota sa v tomto veku vytvorí, tým nižšie je riziko, že vás ohrozí rednutie kostí pri osteoporóze. Najvyššia hustota kostí je okolo 20. roku života, následne začína pomaly klesať.

Je veľmi dôležité, aby deti prijímali dostatok vápnika v strave a zároveň mali kosti a svaly adekvátne zaťažené dostatkom pohybu.

Následne sa prevencia zameriava na ženy, hlavne po období menopauzy. Taktiež si musia dôkladne sledovať denný príjem vápnika. Ak je diagnostikovaná osteopénia (predstupeň osteoporózy), lekár vám môže navrhnúť hormonálnu liečbu.

U starších ľudí je prevenciou predchádzame zlomeninám. Vhodné je prispôsobenie bytu alebo domu, nenechávame ich samotných v zimných mesiacoch a podobne.

Zhrnutie

Osteoporóza je čoraz rozšírenejšie ochorenie, ktoré sa vyskytuje najmä u žien po menopauze. Výskyt osteoporózy sa zvyšuje preto, že sa rastie priemerný vek obyvateľstva. Zlý vplyv má aj zhoršujúci sa životný štýl, vysoká miera fajčenia a nedostatok pohybu. Po 50. roku života sa osteoporotická zlomenina stane každej tretej žene a každému 6. mužovi. Nezabúdajme preto na prevenciu osteoporózy a začnime s ňou už u detí – ich strava by mala obsahovať dostatok vápnika vitamínu D a mali by pravidelne vykonávať zdravý pohyb.

Zistiť viac

Vápnik + Horčík + Zinok 107 tabliet

  • vápnik, horčík a zinok sú minerály potrebné na udržanie zdravých kostí
  • tieto minerály tiež prispievajú k normálnemu fungovaniu svalov
  • zinok prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×