Nádcha a upchatý nos v tehotenstve? (ktorý je vhodný sprej a kvapky do nosa pre tehotné ženy?)

Zdroj: 123rf.com

Ani tehotné ženy sa nevyhnú ochoreniam ako chrípka a nádcha. Upchatý nos v tehotenstve nie je nič príjemné…

Preto sme v dnešnom článku pre vás vypracovali praktický prehľad: Zistite, ktoré sú vhodné spreje a kvapky do nosa pre tehotné ženy.

Na začiatku tehotenstva sa veľmi bežne stáva, že žena ochorie. Je to preto, že imunitný systém je na začiatku tehotenstva oslabený.

Nádcha v tehotenstve môže byť spôsobená aj hormonálnymi zmenami. V tom prípade hovoríme o tzv. tehotenskej rinitíde.

Ako odlíšiť tehotenskú rinitídu od prechladnutia

Tehotenská nádcha (rinitída) sa vyskytuje až u 30 % tehotných žien. Spôsobuje ju hormón estrogén, ktorý zapríčiní opuch sliznice nosa a zvýšenú produkciu hlienu. V tehotenstve sa zároveň zvyšuje podiel krvi v organizme, čím sa sliznica nosa stáva prekrvenejšia.

Pri tehotenskej rinitíde nebudete mať žiadne iné príznaky ochorenia, opuch a výtok z nosa budú jediné. Ďalšou charakteristikou je dĺžka trvania – tento problém sa u vás môže vyskytovať až po celú dobu trvania tehotenstva. Dva týždne po pôrode tehotenská nádcha spontánne vymizne.

A ako vyzerá taká nádcha v tehotenstve?

Príznaky nádchy a chrípky

Nádcha alebo chrípka sú krátkodobé ochorenia, zvyčajne trvajú do 7 dní.

Medzi ich typické príznaky patria:

Liečba upchatého nosu v tehotenstve

Čo na nádchu a upchatý nos v tehotenstve, aby sa vám uľavilo a zároveň aby to bolo bezpečné pre vás a dieťatko?

Kvapky do nosa pre tehotné

Libenar sú veľmi jemné nosové kvapky v ampulkách. Ich aplikácia je maximálne hygienická, keďže sú balené v jednotlivých ampulkách po 15 ks. Ich obsah je tak jemný, že sú určené už pre malé deti od narodenia. Zároveň sú vhodné ako kvapky do nosa pre tehotné.

Spreje do nosa v tehotenstve

Homeopatiká

Euphorbium compositum je homeopatický nosový sprej. Tento viaczložkový sprej je vhodný v tehotenstve. Pomáha pri príznakoch ako suchá alebo opuchnutá sliznica. Liek môžete využívať aj v období dojčenia.

Iné lieky

Užívanie liekov OlynthNasivin v tehotenstve je možné počas krátkeho obdobia, avšak ich použitie vždy konzultuje s lekárom. Výhody ich liečby musia byť väčšie ako riziko s liečbou spojené.

Prečo niektoré spreje a kvapky nie sú v tehotenstve vhodné

Vedecké štúdie potvrdili vzťah medzi používaním niektorých nosných kvapiek a vrodenými vývojovými chybami dieťaťa.

Za najrizikovejšie obdobie sa považuje prvý trimester. Ak vás trápi nádcha, najnevhodnejšia účinná látka v tehotenstve je fenylefrín, ktorému by ste sa mali vyhýbať vo všetkých liekových formách. Pri užívaní tohto liečiva hrozia poškodenia srdca, avšak ich riziko je stále minimálne. Ak ste už liek s obsahom fenylefrínu užili, nie je dôvod na paniku. V jeho používaní však nepokračujte.

Ako ešte môžete podporiť liečbu opuchnutej nosovej sliznice? Prečítajte si v našom článku Domáce recepty na upchatý nos. Odporúča sa napríklad piť veľké množstvo tekutín, aby ste ostali hydratovaná. Ak ležíte alebo oddychujete v posteli, vyvýšte si hlavu viacerými vankúšmi. Vhodné je aj zvlhčovanie vzduchu, napríklad pomocou difúzera alebo obyčajného mokrého uteráku. 

Časté otázky

Zhrnutie

Užívanie liekov v tehotenstve má svoje špecifiká. Lieky by ste nemali užívať zbytočne a nadmieru, zároveň sa netreba asketicky vyhýbať liečbe, keď je potrebná. Ak vás trápi nádcha a upchatý nos v tehotenstve, najviac odporúčané sú rôzne spreje do nosa s morskou vodou, ktoré nemá žiadne vedľajšie účinky a môžu sa používať aj dlhodobo. Niektoré kvapky a spreje v tehotenstve sa užívajú až po konzultácii s lekárom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×