Kvapavka – aké má príznaky? Ako prebieha jej liečba a ako sa chrániť?

Čo to je kvapavka? Ako dochádza ku jej prenosu?

Zdroj: 123rf.com

Kvapavka (latinsky gonorea) je sexuálne prenosná choroba. Odborne sa radí medzi takzvané klasické pohlavné choroby (napríklad spolu so syfilisom). Napriek tomu, že sa kvapavka vyskytovala početnejšie v minulosti, ochorenie nie je eradikované a stretnúť sa s ním môžete aj dnes.

Kvapavka je ochorenie častejšie diagnostikované u mužov, nakaziť sa môžu ale aj ženy. V článku nájdete najčastejšie príznaky kvapavky, prečítate si niečo o liečbe kvapavky a hlavne o tom, ako sexuálne prenosným ochoreniam predchádzať.

Kvapavka – najčastejšia pohlavná choroba na svete

Kvapavka – gonorea (gonokoková infekcia) je sexuálne prenosné ochorenie vyvolané gramnegatívnou baktériou Neisseria gonorrhoeae. Názov kvapavky „gonorea“ je odvodený práve od odborného názvu konkrétnej baktérie vyvolávajúcej toto ochorenie.

K prenosu kvapavky dochádza najmä pri nechránenom pohlavnom styku, aj v prípade, že muž neejakuluje. Kvapavka sa dá taktiež preniesť pri análnom alebo orálnom sexe.

Ďalšou formou prenosu je dotýkanie sa oblastí chorého (môže sa jednať o pohlavný orgán, konečník a ústa). Infikovanie kvapavkou je teda možné aj mimo pohlavného styku.

Poslednou formou prenosu kvapavky je prenos kvapavky z matky na dieťa pri vaginálnom pôrode, pri sekcii prenos nie je možný.

Príznaky u mužov a žien sa odlišujú, u žien ochorenie často prebieha asymptomaticky (bez príznakov). Najčastejšie postihnuté miesta kvapavkou sú močová rúra (u oboch pohlaví) a krčok maternice. Symptómy kvapavky sa môžu prejaviť aj v ústach a v hrdle. Inkubačná doba kvapavky je 2 – 5 dní.

Vedeli ste, že…

V súčasnosti na kvapavku ochorie za rok celosvetovo až 25 miliónov ľudí. Na začiatku 20. storočia bolo toto číslo ešte vyššie. V tom čase ešte neexistovala dostatočná antibiotická liečba, preto sa kvapavka šírila vo vysokej miere. K rozvoju tohto sexuálne prenosného ochorenia prispievala aj prostitúcia. Samotnú baktériu objavil nemecký dermatológ Albert Neisser už v roku 1879 a práve podľa neho dostala svoje pomenovanie.

Príznaky kvapavky u mužov

Príznaky kvapavky u žien

Ak sa vyskytujú, môžu zahŕňať napríklad:

Diagnostika kvapavky

Testovanie prítomnosti baktérie kvapavky je možné zo slizníc, to znamená: z vagíny, konečníku, močovej rúry. Kvapavka sa dá diagnostikovať aj sterom z hrdla, výsledky však kvôli antibiotickej rezistencii nie sú vždy také presné ako z ostatných miest.

Liečba kvapavky

Kvapavka sa lieči antibiotikami – najčastejšie sa využívajú fluorované chinolóny, cefalosporíny 3. generácie, aminoglykozidy alebo makrolidy. Pri jednoduchších formách kvapavky (napríklad ak sa jedná o prvú infekciu alebo nie sú pridružené iné sexuálne prenosné ochorenia) zvyčajne stačí jednorázová liečba.

Problémom pri liečbe kvapavky sa stáva rezistencia niektorých foriem na antibiotickú liečbu. Ak lekár určí, že sa vo vašom prípade môže jednať o rezistenciu, môžete užívať antibiotiká v dvoch formách – injekčné a perorálne.

Antibiotickú liečbu doužívajte vždy celú, lieky neprestaňte užívať ani vtedy, keď sa začnete cítiť lepšie. Je nevyhnutné, aby sa dali testovať aj ľudia, ktorí mohli byť kvapavkou od vás nakazení. Počas liečby sa vyhýbajte všetkým aktivitám, ktoré by mohli viesť k prenosu ochorenia.

Ako sa chrániť?

Najspoľahlivejšou formou ochrany pred kvapavkou a inými sexuálne prenosnými ochoreniami je sexuálna abstinencia, ktorá však nie je vždy žiaduca. Pre sexuálne aktívnych ľudí sa odporúča dodržiavať monogamný vzťah. V iných prípadoch je na mieste bariérová antikoncepcia, ktorá však nechráni pred všetkými formami prenosu kvapavky.

Na ochorenie sú najrizikovejší mladí ľudia, ľudia s viacerými sexuálnymi partnermi, či ľudia s partnermi, ktorí majú viacerých sexuálnych partnerov.

Pri novom sexuálnom partnerovi a pri početnejších sexuálnych partneroch sa odporúča pravidelné testovanie na kvapavku raz ročne alebo vždy, keď sa u vás prejaví diskomfort prípadne vyššie spomenuté príznaky.

Kvapavka nepatrí medzi sexuálne prenosné ochorenia, ktorými sa nedá nakaziť opakovane. Po prekonaní kvapavky nevzniká imunita a pri opätovnom kontakte s baktériou sa človek môže znovu reinfikovať.

Zhrnutie

Kvapavka je sexuálne prenosné ochorenie, ktoré sa prenáša najmä nechráneným sexuálnym stykom, možný je aj prenos krvou. Kvapavka u mužov sa prejavuje najčastejšie ako ťažkosti s močením a tiež opuchom a bolestivosťou semenníkov. U žien sa príznaky nemusia objaviť, ak sú prítomné zahŕňajú výtok a bolesti podbruška. Nebezpečenstvom asymptomatickosti kvapavky u žien je jej chronické štádium, kedy môže prejsť až na vaječníky a maternicu a spôsobí problémy s plodnosťou. Prognóza ochorenia je pri adekvátnej liečbe dobrá, ochorenie nie je smrteľné.

Tip na článok:
Poznáme viaceré druhy antikoncepcie. Viete, aké sú ich výhody a nevýhody? Zistíte to ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×