Čo na kurie oko? Pomôže náplasť z lekárne?

Trápi vás kurie oko na nohe alebo na ruke? Prečítajte si, prečo kurie oko vzniká, aká je jeho prevencia a liečba:

Zdroj: 123rf.com

Kurie oko je veľmi častý kožný problém, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí. Najčastejšie sa vyskytuje na nohe, objaviť sa však môže aj na ruke. Ak kurie oko nie je adekvátne ošetrované, môže byť bolestivé a jeho odstránenie bude o to náročnejšie.

V článku sa dozviete, prečo a ako dochádza k tvorbe kurieho oka, v čom spočíva liečba tohto kožného útvaru a čo na kurie oko zaberá.

Čo je to kurie oko?

Kurie oko (odborne clavus) je ohraničené ložisko zhrubnutej kože (hyperkeratóza), ktoré má zvyčajne prítomné aj stredové ložisko. Kurie oko vzniká ako následok permanentného tlaku a trenia na oblasť kože, pod ktorou sa nachádza kosť a jeho účelom je ochrana vnútornejších štruktúr.

Ako spoznáte, že sa jedná o kurie oko?

Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia s diabetom a ochoreniami, pri ktorých je znížené prekrvenie v oblasti chodidiel. U nich sa kurie oko môže rozvinúť do rôznych otvorených rán, ktoré sa ťažšie hoja.

Čo spôsobuje vznik kurieho oka?

Dôvodov, prečo sa u niekoho kurie oko objaví môže byť viacero. Medzi najčastejšie patrí nosenie nevhodnej obuvi (napríklad príliš tesnej, bez ortopedickej stielky, z nekvalitných materiálov), padnutá klenba a nedostatočné obrusovanie zrohovatenej kože na chodidlách.

Kurie oká sa častejšie zvyknú tvoriť u ľudí, ktorí väčšinu dňa stoja a u ľudí, ktorým sa intenzívnejšie potia nohy.

Obuv

Na kurie oká sú náchylnejšie ženy – jedným z vysvetlení je napríklad nosenie vysokých podpätkov, ktoré pre klenbu nie sú zdravé. Nepotešíme však ani priaznivcov bare foot topánok alebo chodenia naboso – u týchto ľudí dochádza k prirodzenému hrubnutiu kože na chodidlách, tým pádom častejšie vznikajú aj kurie oká.

Starší ľudia

U starých ľudí dochádza k poklesu tukového tkaniva, ktoré má ochrannú funkciu a slúži ako bariéra medzi vonkajším prostredím a hlbšími štruktúrami, v tomto prípade kosťou. Vekom sa teda šance na rozvoj kurieho oka zvyšujú a starší ľudia by preto malo venovať vyššiu pozornosť hygiene nôh.

Opakovaný pohyb

Ruka je ďalším miestom, kde sa zvykne tvoriť kurie oko. Stretávajú sa s ním najmä manuálne pracujúci ľudia, ale aj hudobníci a športovci, ktorí pravidelne opakujú jeden a ten istý pohyb alebo tlak na dané miesto – napríklad cyklistika, tenis a podobne.

Miesta výskytu kurieho oka

Na chodidle sa kurie oko najčastejšie objaví na:

Liečba kurieho oka

Na začiatku (od prvého objavenia kurieho oka) je jeho odstránenie jednoduchšie. Ak sa kurie oko dlhšie nelieči jeho odstránenie bude zdĺhavejšie a je možné, že bude potrebná aj pomoc kvalifikovanej pedikérky, prípadne chirurgické odstránenie kurieho oka.

Všeobecný postup pri liečbe kurieho oka je nasledovný:

  1. Nohy pravidelne namáčajte do kúpeľa, ideálne je pridať aj soľ na to určenú.
  2. Pravidelne si hydratujte chodidlá nôh, aby ste zabránili vysušovaniu a rohovateniu pokožky.
  3. Keď je koža dostatočne pripravená, môžete kurie oko mierne opilníkovať pemzou na nohy.
  4. Následne je vhodné použiť prípravky, ktoré vám pomôžu odstrániť zvyšky kurieho oka. Najčastejšie obsahujú kyselina salicylovú (alebo koloidné vankúšiky, ktorá majú keratolytické účinky – pomáhajú odstraňovať odumreté bunky).

Čo na kurie oko – prípravky z lekárne

Voľnopredajné prípravky na odstránenie kurieho oka používajte vždy podľa návodu. Pri liečbe kurieho oka je nevyhnutná trpezlivosť a pravidelná starostlivosť. Ak by liečba nebola úspešná, obráťte sa na lekára alebo pediatričku so špecializáciou na medicinálnu pedikúru.

Kurie oko doma nikdy neodstraňujte skalpelom, nožničkami alebo iným ostrým predmetom. Takéto zákroky patria do rúk skúsenej pedikérky prípadne lekárovi. V domácom prostredí hrozí riziko zanesenia infekcie a taktiež sa zvýši citlivosť miesta. Kurie oko môže byť následne bolestivé a horšie sa odstraňuje.

Prevencia

Kurie oko patrí medzi útvary, ktoré sa zvyknú vyskytnúť opakovane. Po jeho odstránení je teda dôležité zvoliť správnu prevenciu, aby ste minimalizovali riziko jeho opätovného výskytu.

Zhrnutie

Kurie oko je útvar formovaný zhrubnutím pokožky v určitom mieste, kde sa vyskytuje silnejší tlak.  Najčastejšie je to na chodidle alebo na prstoch nôh alebo rúk.

Čo na kurie oko?

Liečba kurieho oka je časovo náročnejšia a vyžaduje si viac trpezlivosti, je však dôležité zahájiť ju čo najskôr, inak sa stav kurieho oka môže zhoršovať. Voľnopredajné prípravky určené na odstránenie kurieho oka fungujú na princípe zmäkčovania stvrdnutej kože – majú emoliačné a keratolytické účinky. Po ich použití je potrebné kožu obrúsiť pemzou a následne pravidelne hydratovať.

Zistiť viac

Náplasť na kurie oko

  • obsahuje 20 % kyselinu salicylovú, ktorá je rozpustená v matrici hydrogélu
  • na kurie oká, ale aj rôzne formy bradavíc
  • vhodné aj na liečbu kurieho oka u detí

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×