Strie – ako sa zbaviť strií? Pomôže krém na strie?

Zdroj: 123rf.com

Strie sú mierne povrchové trhlinky na koži. K ich tvorbe dochádza najmä v období tehotenstva, no strie sa vyskytujú aj pri rapídnom priberaní, alebo naopak chudnutí. Existuje nejaká účinná prevencia strií?

A čo ak sa už z rôznych príčin objavili? Prečítajte si, ako sa zbaviť strií a aké sú najúčinnejšie krémy na strie.

Strie – čo to je a prečo vznikajú?

Strie sú pomerne častým kožným defektom, ktorý sa vyskytuje najmä u žien. Najčastejšie sa objavuje na miestach ako zadok, stehná, podpazušie alebo chrbát.

Poznáme viacero druhov strií, odborne sa rozdeľujú na tieto podskupiny:

Rizikové faktory strií

Ako sme už spomínali v úvode článku, strie sa najčastejšie tvoria v období náhleho priberania alebo chudnutia, (vrátane tehotenstva). Na rozvoj strií majú vplyv aj hormóny, najmä adrenokortikotropný hormón, ale aj relaxín, ktorého produkcia je zvýšená v tehotenstve. Na strie sú náchylní aj mladí ľudia v období puberty, kedy telo prechádza viacerými zmenami na úrovni hormónov, ale aj samotnej anatómie tela.

Ochorenia

Strie sa zvyknú tvoriť aj pri niektorých ochoreniach. Ohrození sú hlavne pacienti s Cushingovým syndrómom a pacienti dlhodobo liečení lokálnymi alebo perorálnymi kortikoidmi. Iné ochorenia, ktoré majú súvis so striami, sú: Marfanov syndróm, anorexia, ochorenia pečene a febrilné ochorenia.

Lieky

Strie môžu byť aj následkom užívania liekov, napríklad dlhodobého užívania antibiotík, hormonálnej antikoncepcie a neuroleptík. Strie sa častejšie tvoria aj pri chemoterapii.

Genetika

Nie je preukázaný jednoznačný súvis medzi genetikou a rozvojom strií. Dedičná však môže byť kvalita kože a množstvo ochranných faktorov v koži, napríklad kolagénu alebo fibrilínu.

Strie v tehotenstve

Špecifickým stavom, kedy sa strie zvyknú tvoriť, je tehotenstvo. Objavuje sa až u 80 % tehotných žien. Strie po pôrode sú frekventovanejšie u žien, ktoré v období tehotenstva priberú viac na váhe. Optimálne zdravé pribratie sa v tehotenstve pohybuje medzi 9 – 11 kg. Viaceré štúdie dokázali, že strie sa v tehotenstve paradoxne tvoria intenzívnejšie u žien v mladšom veku a u fajčiarok.

Krém na strie

Vybrali sme pre vás nasledujúce 3 krémy, ktoré pokladáme za najkvalitnejšie na trhu.

Ako sa teda zbaviť strií?

Vyskúšajte napríklad:

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • najznámejší produkt v prevencii a liečbe strií 
  • olejovitá konzistencia, hypoalergénne zloženie (obsahuje PurCellin Oil, vitamíny A a E, prírodné rastlinné oleje z nechtíka, levandule, rozmarínu a harmančeka)
  • pokožku hydratuje 
  • predchádza vzniku vrások
Cena: 13.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • najznámejší produkt v prevencii a liečbe strií 
  • olejovitá konzistencia, hypoalergénne zloženie (obsahuje PurCellin Oil, vitamíny A a E, prírodné rastlinné oleje z nechtíka, levandule, rozmarínu a harmančeka)
  • pokožku hydratuje 
  • predchádza vzniku vrások
Cena: 13.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • prevencia ale aj liečba strií
  • obzvlášť vhodný pre tehotné a dojčiace ženy
  • obsahuje 100 % prírodné oleje – mandľový, jojobový a slnečnicový
  • bez parafínu, farbív, konzervantov a minerálnych olejov 
Cena: 17.39 €

Je však dôležité upozorniť, že ak sú strie už prítomné, veľmi pravdepodobne úplne nevymiznú. Neexistuje žiaden zázračný krém proti striám. Dokážete však zmierňovať ich intenzitu. Dôležitá je najmä prevencia v záťažových obdobiach, o ktorých sme si písali vyššie.

Iné formy odstránenia strií

Krémy a oleje majú len obmedzenú účinnosť v liečbe strií. Dermatológovia majú špecifickejšie metódy na odstránenie strií. Patria medzi ne napríklad frakčná rádiofrekvencia, počas ktorej sa do kože cez mikroihličky aplikuje rádiofrekvenčná terapia. Na viditeľný efekt sú potrebné 2 – 3 sedenia. Počas nich sa aktivujú fibroblasty a zvyšuje sa produkcia kolagénu. Terapia má úspešnosť približne 70 %.

Iné formy odbornejšieho zbavovania sa strií sú dermabrázia alebo vákuová lymfodrenáž.

Vedeli ste, že…

Ak chcete napomôcť tomu, aby strie zmizli čo najrýchlejšie, doprajte oblastiam, kde je pokožka namáhaná, okrem týchto prípravkov aj dôkladnú masáž. Prípravok sa lepšie dostane do vnútorných vrstiev kože, zlepšuje sa prekrvenie a aktivuje sa lymfatický systém, čo je pri odstraňovaní strií veľmi podstatné. Okrem masáže v liečbe a prevencii platia základné pravidlá zdravej výživy – jedzte veľa ovocia a zeleniny, dostatočne sa pohybujte a dbajte na to, aby bola vaša pokožka hydratovaná.

Zhrnutie

Strie nie sú nebezpečné, ide len o kozmetický problém. Vznikajú ako následok rýchleho natiahnutia pokožky, pri ktorom dôjde k praskaniu elastických vlákien v koži. Strie sú na začiatku ružové až fialové, pomerne rýchlo však blednú na farbu podobnú pokožke (prípadne bledšiu).

Ako sa zbaviť strií?

Prevencia a liečba strií spočíva v pravidelnom používaní vyššie spomenutých produktov a udržiavaní si konštantnej, zdravej hmotnosti bez výkyvov (či už smerom nahor alebo nadol).

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×