HPV vírus (papilomavírus ) – prenos, príznaky, liečba, inkubačná doba

Zdroj: 123rf.com

HPV vírus je frekventované vírusové ochorenie, ktoré nemusí vyvolať žiadne príznaky. Má potenciál spontánne vymiznúť. Niektoré formy HPV však môžu viesť k rakovine krčka maternica, penisu a análneho otvoru.

V dnešnej dobe sa veľa hovorí o očkovaní proti HPV. Viete, pre koho je vhodná HPV vakcína? Dozviete sa aj to, ako sa HPV vírus prenáša a aké má príznaky:

Charakteristika HPV

HPV (z angličtiny human papillomavirus – ľudský papilomavírus) je široká skupina vírusov, pod ktorú radíme až 150 subtypov papilomavírusov. HPV vírusy sú rozdelené podľa typov a každému je pridelené číslo.

Vírus žije v tenkých, plochých epitelových bunkách, ktoré sa nachádzajú na povrchu kože, v pošve a na krčku maternice, ale aj na vrchnej časti penisu. Práve na týchto charakteristických miestach sa niektoré formy HPV prejavia.

Ako sa prenáša HPV vírus?

HPV vírus sa prenáša tesným kontaktom slizníc (koža s kožou, pohlavná orgány, sliznica úst a podobne). K prenosu môže dôjsť pri všetkých formách sexuálnych aktivít – análny, orálny aj vaginálny styk. Prenos HPV vírusu nie je možný cez verejné toalety, na plavárňach alebo iných verejných miestach, rovnako nie je možný ani prenos cez krv infikovaného pacienta.

Rozšírenie vírusu v populácii je tak bežné, že temer každý sexuálne aktívny človek sa vírusom nakazí aspoň raz za život. Prenos je možný aj vtedy, keď nosič nejaví žiadne príznaky infekcie.

Inkubačná doba

Inkubačná doba HPV vírusov je rôzna, u niektorých ľudí môže trvať až roky od nakazenia, kedy sa vírus prejaví. Vírus sa najčastejšie reaktivuje v obdobiach oslabenej imunity.

HPV vírus a jeho typy

Nie všetky formy HPV sú nebezpečné a vedú k rakovine. Pri diagnostike HPV je kľúčové poznať formu papilomavírusu, ktorá sa u vás nachádza.

Medzi nebezpečné typy HPV radíme:

Menej nebezpečné typy HPV sú:

HPV vírus u mužov

Tvrdenie, že papilomavírus sa týka len žien je nesprávne. Nakaziť sa, ale aj prenášať HPV (tak ako všetky sexuálne prenosné choroby), môžu aj muži. Prevalencia HPV u mužov je obdobná ako u žien – až 80 % sexuálne aktívnych mužov sa za život nakazí papilomavírusom.

Príznaky HPV

Liečba HPV vírusu

Infekcia HPV sa nedá liečiť, možno iba odstrániť jej prejavy. Ak sa potvrdí diagnóza HPV a na genitáliách sa vyskytujú bradavice, prvým krokom v liečbe je ich chirurgické odstránenie. V rozvinutejších štádiách ochorenia lekár môže rozhodnúť aj o čiastočnom alebo úplnom odstránení krčka maternice.

Iné formy liečby genitálnych bradavíc sú napríklad aplikácia kyslých krémov na postihnuté miesto alebo laserové odstránenie. O vhodnosti zákroku vás bude informovať lekár, ktorý zváži typ a veľkosť bradavíc.

Prírodná liečba

Pacientom s HPV sa odporúča posilňovať imunitný systém rôznymi formami, či už zdravou životosprávou alebo voľnopredajnými výživovými doplnkami. Prírodná liečba HPV vírusu teda môže spočívať v bylinkách, ktoré podporujú imunitu: echinacea purpurová, rakytník rešetliakovitý, mumio, kustovnica čínska, ďumbier lekársky, cibuľa, cesnak, zázvor a podobne.

Prevencia a očkovanie proti HPV vírusu

Vhodná prevencia je výber partnera, ktorý pred vami nemal veľa partneriek. Tiež platí, že čím menej sexuálnych partnerov budete za život mať, tým nižšie sú šance na prenos ochorenia.

Jediná 100 % spoľahlivá forma prevencia je sexuálna abstinencia a očkovanie. Rakovina krčka maternice je zatiaľ jediná forma rakoviny, pri ktorej poznáme jednoznačnú príčinu ochorenia. Vakcinácia je vhodná rovnako pre ženy ako aj pre mužov a neznižuje len riziko rakoviny krčka maternice ale aj šance na rozvoj rakoviny vagíny, penisu, análneho otvoru a rakoviny hlavy a krku.

Je ideálne, ak sa vakcínou očkuje ešte pred tým, ako dôjde k začatiu sexuálne života mladých. Očkovanie má však svoje opodstatnenie aj pri dospievajúcich, ktorí už majú sexuálne skúsenosti a nie je kontraindikované ani po prvom sexuálnom styku. V tomto prípade vakcína chráni pred tými formami HPV, s ktorými sa organizmus ešte nestretol. Zároveň chráni pred opakovanými infekciami a zlepšuje priebeh prípadného ochorenia a recidív.

Zhrnutie

Gynekológovia uvádzajú, že iba 1/3 žien dodržuje termíny preventívnych prehliadok raz ročne. Tieto čísla sú alarmujúce, pretože práve skoré odhalenie rakoviny krčka maternice môže viesť k úspešnej liečbe. Ak sa rakovina objaví v pokročilejších fázach, šance na vyliečenie klesajú.

Na Slovensku ochorie na rakovinu krčka maternice okolo 600 žien v mladom veku od 15 – 44 rokov, pre tretinu pacientok je ochorenie smrteľné. Pravidelnými kontrolami u vášho gynekológa teda výrazne znižujete riziko rozvoja ochorenia. Ster z krčka maternice nie je bolestivý a pacientka si zaň nič nedopláca. Nezanedbávajte preventívne prehliadky!

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×