Rozdiel medzi alergiou, histamínovou intoleranciou a mastocytózou

Zdroj: 123rf.com

Alergia, histamínová intolerancia a mastocytóza. Existuje rozdiel medzi týmito troma veľmi podobnými ochoreniami?

Pacienti si ich často mýlia, a preto vám prinášame odpoveď v tomto prehľadne spracovanom článku. Po prečítaní by ste mali poznať základný rozdiel medzi alergiou, histamínovou intoleranciou a mastocytózou.

Alergia

Pri všetkých formách alergie je histamín uvoľňovaný vo zvýšenej miere ako odpoveď na podráždenie imunitného systému.

Alergénov existuje nespočetné množstvo.

Sú to napríklad:

Nebezpečná môže byť alergia na lieky.

Ľudia, ktorí už majú nejakú formu alergie, sú citlivejší na iné formy alergie. Tiež sú náchylnejší na atopický ekzém alebo astmu.

Existuje veľa príčin alergií. Môže sa jednať o vplyv prostredia, znečistené ovzdušie, ale aj nadmerné prijímanie alebo vystavovanie sa určitej látke, ktorá pôvodne nebola alergén.

Napríklad v Amerike sú veľmi časté alergie na arašidy, pretože sa tam konzumuje nadmerné množstvo arašidového masla. Rovnako sa môže vyvinúť napríklad kontaktná dermatitída (alergia) na čistiace prostriedky u ľudí, ktorí často upratujú a nepoužívajú ochranné prostriedky.

Nie všetci pacienti s histamínovou intoleranciou majú aj alergie. No pri diagnostike je dôležité odlíšiť, či sa u pacienta jedná o alergiu na jedlo alebo o HIT.

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia má podobné príznaky ako niektoré alergie, no pri testovaní sa ukáže, že pacient nemá žiadnu alergiu.

Druhým znakom ako odlíšiť HIT od alergie sú chýbajúce enzýmy (alebo len jeden enzým) pri HIT.

Tieto enzýmy sa nazývajú diaminooxidáza (DAO) a histamín N-metyltransferáza. V zdravom organizme dochádza k ich uvoľneniu po konzumácii jedla, ktoré obsahuje histamín. Ľudia s histamínovou intoleranciou tieto enzýmy buď vôbec neprodukujú, alebo bola ich produkcia z nejakého dôvodu zastavená.

A aký to má následok?

Histamín je v tele v nadbytku, dochádza k rozvinutiu príznakov a k intolerancii samotného histamínu – odtiaľ pochádza aj názov tohto ochorenia. Enzýmy, ktoré pri HIT chýbajú, sa dajú prijať aj v suplementoch. Jedným takým je aj Daosin, o ktorom si môžete prečítať v našej recenzii na Daosin.

Príčiny HIT sú rôzne a individuálne. K HIT môže dôjsť napríklad po infekcii čreva alebo pri alergiách a mastocytóze. Viac o príznakoch tohto ochorenia sa dočítate aj v našom detailnom článku o Histamínovej intolerancii.

Mastocytóza a syndróm aktivácie mastocytov (MCAS)

Aký má vzťah histamínova intolerancia a mastocytóza?

Nie všetci pacienti s HIT majú mastocytózu, ale bohužiaľ naopak to neplatí. Ľudia, ktorí ochorejú na mastocytózu (alebo MCAS) pravdepodobne dostanú aj histamínovou intoleranciu.

Čo sú to mastocyty?

Najskôr si povedzme čo je to mastocyt. Túto bunku nájdete aj pod názvom žírna bunka alebo heparinocyt. Nachádza sa v rôznych častiach nášho tela – najčastejšie však v koži a v tráviacom trakte. Vo vnútri bunky sa nachádzajú zrnité vrecká, ktoré obsahujú množstvo heparínu a histamínu.

Prečo mastocytóza vzniká

Príčina mastocytózy je nejasná, ale pravdepodobne sa jedná o zmeny na genetickej úrovni. Mastocyty sa nachádzajú v nadbytku a pri podráždení sa z nich uvoľňuje histamín. Uvoľnením histamínu dochádza aj k prejaveniu ochorenia (solen.sk).

Mastocytóza asi v 55 % začína v detskom veku do dvoch rokov života, približne v 50 % prípadov je ochorenie diagnostikované už v prvých 6 mesiacoch života a v 10 % sa objaví pred pubertou. Druhé rizikové obdobie pre rozvoj mastocytózy je medzi 30 a 40 rokom života.

Príznaky

Mastocytóza má príznaky ako:

Pacienti s MCAS musia dodržiavať prísnu, nízkohistamínovú diétu, ktorá je rovnaká aj pri HIT. Navyše sa musia vyhýbať potravinám, ktoré spôsobujú degranuláciu mastocytov.

Iné ochorenia so zvýšeným histamínom

Tri choroby, ktoré sme vám predstavili, nie sú jediné pri ktorých dochádza k zvýšeniu hladín histamínu. Stretnete sa s ním aj v situáciách ako sú infekcia, zápal z rôznych príčin a autoimunitné ochorenia.

Pre pacientov s HIT sú tieto ochorenia náročnejšie. Je to preto, že akékoľvek ďalšie zvyšovanie hladiny histamínu je pre nich nepríjemné a vedie k zhoršeniu príznakov samotnej intolerancie.

V prípadoch kombinovaných ochorení je ešte dôležitejšie dávať si pozor na stravu a minimalizovať príjem histamínu zvonka. Nečakajte však, že úpravou stravy príznaky úplne vymiznú. Histamín, ktorý pochádza zvnútra tela stále ostane v nadbytku. Dôjde len k zmierneniu príznakov. Ostatné zápalové mediátory nebudú stravou ovplyvnené.

Je dôležité poznať príčinu ochorenia

Pacient a lekár sa musia zaujímať o to, aká je príčina histamínovej intolerancie a či sú pridružené aj iné ochorenia, ktoré majú podobnú podstatu. Následne sa určí, koľko histamínu je pre pacienta ešte vhodné a kedy sa mu už musí vyhýbať. Prognóza histamínovej intolerancie závisí aj od toho, čo ju spôsobilo.

Napríklad pri pacientoch, ktorí prekonali krátky zápal tráviaceho traktu je pravdepodobné, že histamínová intolerancia odoznie. Ak vám bola diagnostikovaná aj nejaká pridružená forma potravinovej intolerancie, napríklad laktózová intolerancia, intolerancia sorbitolu alebo malabsorpcia fruktózy, základom je vyhýbať sa týmto zložkám potravy. V prípade dodržiavania režimových opatrení by ste mali mať HIT pod kontrolou a príznaky by mali byť minimalizované.

Pacienti s alergiou a HIT budú mať silnejšie príznaky v časoch, keď je alergia silnejšia. Ak sa jedná napríklad o alergiu na peľ, aj HIT bude v tomto čase preukazovať silnejšie príznaky. Pri potravinovej alergii platí to isté čo pri intolerancii. Vyhýbajte sa strave, ktorá vám nerobí dobre.

Zhrnutie

Zvýšené hladiny histamínu (pri každom ochorení z rôznej príčiny) sú spojivom medzi týmito troma rôznymi ochoreniami:

Liečba a príznaky sú však rôzne, preto sme vám ich v článku v stručnosti charakterizovali.

Zistiť viac
DAOSIN 30 kapsúl
  • výborný pomocník pri histamínovej intolerancii
  • obsahuje prirodzený enzým diaminooxidáza
  • neobsahuje lepok, ani laktózu
  • bez vedľajších účinkov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×