Čo na hemoroidy v tehotenstve? (príznaky a liečba)

Zdroj: 123rf.com

Hemoroidy sú opuchnuté žily v oblasti konečníka, ktoré vás môžu potrápiť svojou bolestivosťou. Najnáchylnejšie sú na ne práve tie ženy, ktoré sa v tehotenstve stretávajú so zápchou.

Zaujíma vás, aké majú hemoroidy v tehotenstve príznaky?

Chcete zistiť, aká je účinná liečba tehotenských hemoroidov, ktorá bude zároveň bezpečná pre vaše dieťatko? Všetky informácie nájdete v tomto článku.

Čo sú to hemoroidy?

Hemoroidy (ľudovo zlata žila)zapálené, rozšírené a niekedy aj krvácajúce žily v oblasti análneho otvoru. V ich vzniku v tehotenstve prispieva viacero faktorov. Jedným je vyššie spomínaná zápcha, vplyv má však aj zväčšujúca sa maternica. Zvyšovaním hmotnosti sa zvyšuje aj tlak, ktorým orgány v spodnej časti brucha pôsobia na oblasť konečníka.

Ako sa prejavujú hemoroidy v tehotenstve

Charakterizujú ich príznaky ako:

Liečba hemoroidov v tehotenstve

Väčšina typov hemoroidov sa spontánne upraví po tehotenstve. To však neznamená, že by ste mali ostávať bez liečby.

Čo sa teda používa na hemoroidy v tehotenstve?

Ako liečba sa využíva nasledovné:

Pri silnom krvácaní z konečníka, pri krvi v stolici, bledosti, pocite na odpadnutie alebo iných závažných príznakoch vyhľadajte čo najskôr lekára.

Prevencia vzniku hemoroidov

Zhrnutie

Hemoroidy v tehotenstve potrápia veľa žien. Dobrou správou je, že po pôrode s najväčšou pravdepodobnosťou vymiznú. Liečba hemoroidov v tehotenstve sa líši od liečby hemoroidov vo všeobecnosti, pretože niektoré lieky (vrátane lokálnych mastí a čapíkov) nie sú pre tehotné ženy vhodné.

V tehotenstve sa môže použiť napríklad masť na hemoroidy z dubovej kôry, alebo čapíky Mastu. Okrem liekov môžete vyskúšať aj jednoduché rady ako teplý kúpeľ alebo naopak prikladanie ľadových obkladov.

Zistiť viac

Preparation H masť

  • rektálnu masť možno používať v tehotenstve aj počas dojčenia
  • bola úspešne používaná množstvom tehotných žien počas niekoľkých rokov bez nepriaznivých účinkov
  • používa sa na zmiernenie príznakov hemoroidov, napríklad podráždenia, svrbenia a bolesti pri vyprázdňovaní
  • dostupné aj ako čapíky

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×