Glaukóm (zelený zákal) – aké sú jeho príčiny a príznaky?

Ako prebieha jeho diagnostika a liečba? Čo robiť pri glaukómovom záchvate?

Zdroj: 123rf.com

Jedno z ochorení, ktoré sa objavuje často vo vyššom veku je ochorenie očí s názvom glaukóm (hovorovo zelený zákal). Síce na začiatku prebieha bezpríznakovo, no napriek tomu spôsobuje degeneráciu a odumieranie nervov v oblasti oka.

Aké sú teda príznaky zeleného zákalu? Existuje na toto ochorenie liečba? Odpovede nájdete v článku:

Glaukóm – progredujúce ochorenie očných nervov

Zelený zákal je ochorenie oči, ktoré spôsobuje poruchy nervov v oblasti oka.

Najčastejšou príčinou ochorení oka je zvýšený vnútroočný (intraokulárny tlak). V oku sa prirodzene nachádza vnútroočná tekutina, ktorá prirodzene odchádza cez trabekulárny systém a Schlemmov kanál. Ak sa kanálik upchá a tekutina sa hromadí, tlak v oku sa začína zvyšovať. Takáto forma glaukómu je zväčša dedičná .

Medzi menej časté príčiny zeleného zákalu patrí napríklad:

K sekundárnemu glaukómu dochádza vplyvom iného ochorenia, napríklad pri diabete (cukrovke) alebo katarakte (sivý zákal). Obe tieto ochorenia môžu spôsobiť vysoký očný tlak.

Zelený zákal a jeho formy

Glaukóm má dve formy:

Príznaky zeleného zákalu

Ako sme spomínali vyššie v článku, prvé príznaky glaukómu sú veľmi mierne a mnoho ľudí si ich zo začiatku ani nevšimne. Jeden z prvých príznakov je najmä výpadok v zornom poli.

Ak sa príznaky objavia, ochorenie je vo väčšine prípadov už v pokročilejšej fáze.

Príznaky glaukómu sú napríklad:

Glaukóm (zelený zákal) príznaky – hmlisté oči (Zdroj: 123rf.com)

Glaukómový záchvat – nestrácajte čas!

Glaukómový záchvat je akútny stav, ktorý vyžaduje okamžitú liečbu, inak má fatálne následky pre zrak.

Pri záchvate sa očná šošovka úzko spojí s dúhovkou, čím sa zastaví odtok vnútroočnej tekutiny a tlak v oku rapídne narastá. Medzi spúšťače záchvatu patria činnosti, ktoré rozšíria zreničku – sledovanie televízie v tme, rozčúlenie alebo užitie niektorých liekov. Pri glaukómovom záchvate oko nezakrývajte a ihneď navštívte lekára.

Príznaky

Príznaky glaukómového záchvatu sú:

Glaukóm a jeho diagnostika

Na preventívnej prehliadke vám očný lekár zmeria vnútroočný tlak (tonometria) pomocou purpurového svetla. Ak je v hodnotách typických pre glaukóm, spravia sa špecifickejšie diagnostické testy.

Pri podozrení na glaukóm lekár prevedie nasledujúci test – do oka sa nakvapkajú kvapky, ktoré rozšíria zreničku. To pomôže očnému lekárovi detailnejšie skontrolovať zrakové nervy a kanáliky a nájsť prípadné znaky diagnózy zelený zákal.

Zdroj: 123rf.com

Liečba zeleného zákalu

Pri tomto degeneratívnom ochorení je veľmi dôležité začať s liečbou čo najskôr, inak hrozí permanentná strata zraku. Ak sa už nervy v oku poškodia, nedajú sa obnoviť a liečba je žiaľ neúspešná.

Cieľom liečby je teda znižovanie vnútroočného tlaku. Podľa stupňa a formy glaukómu lekár rozhodne, aká liečba je pre vás vhodná. Vo väčšine prípadov pacientom stačia kvapky (viacero liekových skupín a rôzne mechanizmy účinku), u niektorých sa pristúpi aj k operácii zeleného zákalu – trabekulektómia. Operácia je miniinvazívna a jej cieľom je vytvorenie kanálika, ktorým sa zrýchli odtok vnútroočnej tekutiny, čím dôjde k poklesu vnútroočného tlaku.

Zhrnutie

Glaukóm (zelený zákal, glaukoma) je degeneratívne ochorenie zraku, ktoré ak nie je liečené, má veľký potenciál viesť až k permanentnej strate zraku. Glaukóm je dedične podmienený. Ak sa vyskytoval vo vašej rodine, máte vyššie šance že naň ochoriete. Prevencia spočíva v pravidelných preventívnych prehliadkach po 40. roku života. U zdravého človeka sa odporúča návšteva očného lekára raz za 3 – 4 roky, u rizikových skupín je to častejšie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×