Diabetická noha – príznaky, prevencia, liečba

Aké má diabetická noha príznaky? Ako prebieha jej liečba? Zistite, čo je vhodná prevencia:

Zdroj: 123rf.com

Diabetes mellitus (cukrovka 2. typu) je civilizačné ochorenie, pre ktoré sú charakteristické zvýšené hladiny cukru v krvi – hyperglykémia. Dôvodom je nízka alebo žiadna hladina inzulínu v organizme. No aké má príčiny diabetická noha?

Neliečený diabetes rýchlo progreduje a pacientovi s cukrovkou hrozí poškodenie viacerých orgánov. Bežné sú napríklad diabetické neuropatie, ktoré sa môžu prejaviť ako diabetická noha. O jej príznakoch, prevencii a liečbe si prečítate v dnešnom článku.

Diabetická noha je následok neuropatie

Neuropatia je komplikácia diabetu, ktorá sa zvyčajne objavuje až v neskorších fázach tohto ochorenia. Postihuje približne 30 % pacientov s cukrovkou. Častejšie sa vyskytuje u pacientov, ktorý majú diabetes diagnostikovaný už dlhšiu dobu, u starších pacientov, pri kombinovaných metabolických ochoreniach a pri pridružených ochoreniach srdcovocievneho systému.

Pri diabetickej nohe hovoríme o takzvanej periférnej senzomotorickej neuropatii. Príčinou diabetickej nohy je poškodenie nervov, najmä v oblasti chodidla a predkolenia.

Vedeli ste, že…

Okrem neuropatie má na rozvoj diabetickej nohy vplyv aj ochorenie s názvom periférne artériové ochorenie dolných končatín. Prevalencia je 5 – 10 % u osôb nad 60 rokov. Táto choroba je spôsobená aterosklerózou, jej prevencia je teda v kvalitnom stravovaní. V prvých štádiách je ochorenie bezpríznakové, pri pokročilejšom stupni periférnej artériovej choroby dolných končatín sa objavuje bolesť končatín, najmä pri záťaži, napríklad pri dlhšom chodení.

Príznaky diabetickej nohy

Poškodenie nervov vyústi do nasledujúcich príznakov

Ak sa diabetická noha neošetruje, môže sa infekcia šíriť ďalej. Prejaví sa napríklad vyššou teplotou, zimnicou, výkyvmi v hladine cukru krvi, intenzívnym začervenaním alebo šokom. V tomto prípade je nevyhnutné navštíviť lekára.

Diabetická noha a jej liečba

Liečba diabetickej nohy závisí od toho, v akom štádiu sa ochorenie nachádza.

Možné sú dva prístupy:

  1. konzervatívny
  2. a chirurgický

Na začiatku liečby diabetickej nohy sa rana dôkladne vyčistí, následne sa použijú dezinfekčné alebo antibiotické masti, v závislosti od stavu ochorenia. Lekár vám môže odporučiť aj stabilizáciu nohy v bandáži, aby sa predišlo tvorbe ďalších rán na chodidle a noha bola dočasne fixovaná.

Pri chirurgickej liečbe diabetickej nohy sa mechanicky vyčistí tkanivo, odstránia sa odumreté časti, a ak je to nevyhnutné, amputuje sa odumretá časť nohy (najčastejšie sa jedná o prst).

Zdroj: 123rf.com

Prevencia rozvoja diabetickej nohy

Pacienti s diabetom, u ktorých sa dosiaľ nevyskytli žiadne príznaky neuropatie, ale aj tí, ktorí už majú prvotné príznaky diabetickej nohy by mali dodržiavať nasledujúce opatrenia:

  • Noste ponožky určené pre diabetikov – sú bavlnené a bezšvové, takže nedochádza k znižovaniu prekrvenia vplyvom sťahujúcej gumičky. Niektoré obsahujú aj prímes striebra, takže sú prirodzene antibakteriálne. Samozrejmosťou je menenie ponožiek minimálne raz denne.
  • Nevyhnutná je aj špeciálna zdravotná obuv. Diabetológovia varujú, že k zhoršeniu diabetickej nohy a k tvorbe nebezpečných gangrén dochádza hlavne pri výbere nesprávnej obuvi. Vyberajte si teda obuv koženú, v lete vzdušnú, špička by mala byť zúžená a podošva flexibilná.
  • Diabetici vo všeobecnosti musia dodržiavať pomerne prísnu diétu, pri diabetickej nohe je však obzvlášť dôležité vyhýbať sa alkoholu, kofeínu, chuťovým aditívam, najmä glutamátu sodnému.
  • Dôležité je aj dopĺňanie vitamínov zo skupiny B, napríklad vo forme B komplexu. Niektoré antidiabetiká, najmä metformín, majú ako vedľajší účinok znižovanie vitamínov skupiny B. Antidiabetiká však samozrejme nikdy nevysadzujte.

Zhrnutie

U pacientov s diabetom je nevyhnutná pravidelná a dôkladná starostlivosť o nohy a chodidlá. Odporúčané sú špeciálne zdravotné ponožky a obuv, pravidelná kontrola nôh a odborná pedikúra. Pri prvých príznakoch raniek na nohách si ich dajte ošetriť, inak hrozí riziko objavenia sa gangrény diabetickej nohy. Pri diabete je nevhodné chodenie na boso, pretože znížená citlivosť v oblasti chodidiel môže viesť k tomu, že si spôsobíte ranky, ktoré nebudete cítiť.

Tip na článok:
Aká je vhodná strava pri ochorení diabetes mellitus? Prečítajte si, aká je dostupná liečba cukrovky a aké cvičenie sa odporúča ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×