Dermatitis herpetiformis Duhring (DH) – čo to je, príznaky, liečba

Zdroj: 123rf.com

Dermatitis herpetiformis (herpetiformná dermatitída, Dermatitis herpetiformis Duhring) je kožný prejav ochorenia celiakie. Prejavuje sa svrbením a výsevom na rôznych častiach tela, hlavne v oblasti lakťov, kolien a zadku.

Zistite, aké príznaky sprevádzajú DH a aká je jeho liečba.

Čo je to dermatitis herpetiformis?

Dermatitis herpetiformis je kožným prejavom celiakie. Vyskytne sa u 15 – 25 % pacientov s celiakiou.

Naopak, celiakia u ľudí s dermatitis herpetiformis sa zvyčajne neprejavuje tráviacimi problémami. Intolerancia na glutén sa ukáže až pri následnej diagnostike. Diagnostika dermatitis herpetiformis Duhring spočíva v sérologických testoch a následnej biopsii kože.

Kedy sa objaví?

Celiakia a herpetiformná dermatitída sa zvyčajne neobjavujú u detí, ale u dospelých ľudí vo veku 30 – 40 rokov. Na ochorenie sú náchylnejší muži a európska populácia.

Príznaky dermatitis herpetiformis

Ochorenie sa prejavuje ako:

Príčina objavenia vyrážok je produkcia protilátok IgA, ktoré sa začnú u ľudí s celiakiou tvoriť po konzumácii lepku.

Liečba dermatitis herpetiformis

Najefektívnejšia liečba je prísna bezlepková diéta, ktorá musí byť dlhodobo dodržiavaná. K vymiznutiu príznakov ochorenia dochádza až pri kontinuálnej diéte.

Podporná môže byť aj liečba, ktorú vám predpíše váš kožný lekár. Dostupný je liek Disulone, ktorý obsahuje liečivo dapsón. Liek efektívne a rýchlo pomáha pri príznakoch ako svrbenie a výsev vyrážok. K ich redukcii by malo dôjsť na 1 – 3 deň od užitia lieku.

Zhrnutie

Dermatitis herpetiformis je kožné ochorenie, ktoré sa rozvíja na základe intolerancie na glutén (lepok). Vyrážky veľmi svrbia, sú červené, vypuklé, môžu byť plné hnisavej tekutiny. Najčastejšie sa vyskytujú na lakťoch, kolenách a zadku. Objaviť sa však môžu aj na bruchu, tvári alebo na chrbte.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×