Depresia – dá sa z nej dostať bez liekov?

Viete, aké má depresia hlavné príznaky, aká je jej liečba a prečo ju nepodceňovať?

Zdroj: 123rf.com

Aj keď sa hovorovo veľakrát povie, že má niekto depku, depresia ako psychiatrická diagnóza je stav odlišný od zlej nálady alebo krátkodobého smútku. Ide o vážne ochorenie, ktoré postihuje celé telo chorého.

V dnešnom článku si povieme o tom, aké má depresia príznaky, ako sa lieči a či sa dá dostať z depresie bez liekov. Na konci nájdete test, ktorý vám orientačne povie, či u vás môže ísť o depresiu.

Čo sa deje pri depresii?

Depresia je diagnóza, ktoré je radená medzi afektívne poruchy. Tie sú charakteristické zmenou v správaní. Do tejto istej skupiny radíme aj mániu, čo je laicky opakom depresie. Stav, kedy sa striedajú manické a depresívne fázy, sa nazýva maniodepresia (alebo bipolárna porucha).

Ako sme si spomenuli v úvode článku, depresia nie je iba smutná nálada alebo podráždenosť. Tie sú síce pre depresiu charakteristické, no pri tejto diagnóze trvajú dlhodobo a jej príznaky výrazne ovplyvňujú bežné fungovanie pacienta.

Pri depresii si chorý nevie len tak poradiť so svojim smútkom. Veľmi škodlivé môžu byť amatérske rady v zmysle, že sa nič nedeje, že človek nemá byť prečo smutný, že si má nájsť nejaký dôvod na radosť, ísť si zašportovať a podobne. Tieto rady sú síce pravdivé a v určitej fáze môžu človeku s depresiou ako režimové opatrenia pomôcť… Pri silných formách depresie je však nevyhnutná pomoc psychiatra a farmakoterapia.

Vedeli ste, že…

Výskyt depresie v slovenskej populácii je 10 – 15 %. Prvá epizóda depresie (prvé príznaky) je najbežnejšia v 25 – 35 roku života. Najčastejšia forma sú len depresívne symptómy, druhá najčastejšia forma je však ťažká depresia. Lekár, ktorý najčastejšie prichádza do prvého kontaktu s depresívnym pacientom je práve praktický lekár. Zaujímavosťou je, že až 40 % ľudí, ktorí sa pokúsia o samovraždu, v posledných 4 týždňoch od pokusu vyhľadalo všeobecného lekára. Všímajte si preto zmeny v správaní vašich blízkych a nebuďte k nim ľahostajní, pretože práve tým im môžete zachrániť život.

Príčiny depresie

Depresia je multifaktoriálne ochorenie = v súčasnosti poznáme viacero faktorov a teórií, prečo k depresii dochádza.

Medzi najčastejšie patria:

Príznaky depresie

Medzi najčastejšie prejavy depresie patria pocity ako:

Depresia u detí a teenagerov (Zdroj: 123rf.com)

Príznaky depresie u detí

Depresia u detí sa prejavuje podobne ako u dospelých. Prevládajú pocity smútku, výrazná je aj podráždenosť a chudnutie. Deti sa môžu začať vyhýbať škole, zhorší sa im prospech a podobne. U teenagerov sa stretávame aj s fenoménom sebapoškodzovania. Pri depresii hrozí riziko zneužívania alkoholu alebo iných drog.

Jedným z mýtov, ktorý koluje o depresii a samovražedných myšlienkach je, že ten, kto o zobratí života rozpráva, to nikdy neurobí. Až 80 % vykonaných samovrážd je plánovaných a spomenutých nejakému z blízkych členov v rodine alebo priateľovi. Nebezpečným je aj obdobie tesne pred vykonaním samovraždy, kedy dochádza k zdanlivému zlepšeniu stavu. Pacient navonok vyzerá v poriadku, ide však len o predposledné štádium pred ukončením života. Ak sa u vás alebo vašich blízkych objavia suicidálne myšlienky, vyhľadajte pomoc lekára.

Liečba depresie

Na základe diagnostiky lekár v spolupráci s vami zváži, či je na liečbu depresie nevyhnutné užívanie antidepresív alebo bude stačiť psychoterapia. Najúčinnejší prístup s najvyššou efektivitou je kombinácia nefarmakologickej a farmakologickej liečby.

Lieky používané pri depresii

Skupina liekov, ktorá sa používa na liečbu depresie, sa nazýva antidepresíva. V súčasnosti poznáme viacero skupín antidepresív, niektoré sú už zastaranejšie a nevyužívajú sa (napríklad tricyklické antidepresíva). Iné sú novšie napríklad SSRI inhibítory (citalopram, escitalopram,sertralin), SNRI (venlafaxín, fluoxetín) alebo iné antidepresíva (tianeptín, agomelatín…).

Mechanizmus účinku antidepresív je rôzny. Vo všeobecnosti sa dá povedať že výsledkom pôsobenia antidepresív sú vyššie hladiny serotonínu a noradrenalínu v nervových zakončeniach.

Nástup antidepresív je dlhodobejší, prvé účinky sa objavujú od 2 týždňov. Na zvládnutie tohto obdobia vám lekár môže predpísať anxiolytiká (lieky tlmiace úzkosť – alprazolam, bromazepam, diazepam…)

Ako sa zbaviť depresie – režimové opatrenia

Ako sa dostať z depresie?

Ak vás trápi depresia, môžu vám pomôcť tieto rady:

Test na depresiu

Upozorňujeme našich čitateľov, že tento, ani žiadny iný test na internete nie je dostatočnou diagnostickou metódou a má len orientačný charakter. Ak máte podozrenie, že vy alebo váš blízky trpí na depresiu, objednajte sa ku psychiatrovi. Pri akútnych suicidálnych myšlienkach alebo pokuse o samovraždu bezodkladne navštívte psychiatrický urgent, kde vám bude podaná adekvátna pomoc.

Nasledujúce otázky vám pomôžu pri rozhodovaní, či môže ísť o depresiu. Ak odpoviete viackrát áno, vyhľadajte lekára.

Objavili sa u vás nasledujúce príznaky, pocity a problémy, ktoré trvajú po dobu minimálne 2 týždňov:

Zhrnutie

Depresia je závažné, multifaktoriálne ochorenie (t.j. viaceré faktory majú vplyv na jej rozvoj). Jej príznaky postretnú počas života mnohých z nás. Odborne sa zaraďuje medzi afektívne poruchy, to znamená že jej charakteristikou sú zmeny nálady.

Liečba depresie spočíva v psychoterapii, užívaní antidepresív alebo v kombinácii týchto dvoch postupov. Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že najefektívnejšia je práve kombinácia psychoterapie a liekov. Pri závažných formách depresie, keď pacient neodpovedá na žiadnu z doterajšej terapie, prípadne pri kombinovaných diagnózach, sa môže zvoliť aj elektrokonvulzívna terapia.

Tip na článok, ktorý by vás mohol zaujímať:

Maniodepresia je ochorenie charakterizované častými výkyvmi nálad a správania sa. Viete, čo prežívajú pacienti s bipolárnou poruchou? Aké má príznaky? Prečítajte si ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×