Daosin – moje skúsenosti, cena, dávkovanie + recenzie ostatných užívateľov

Zdroj: drmax.sk

Daosin je výborný pomocník pri histamínovej intolerancii (skratkou HIT).

Dodáva telu enzým diaminooxidáza, zodpovedný za štiepenie histamínu v tele. Tým pomáha predchádzať príznakom HIT.

Pozrieť v eshope

V súčasnosti je jediný výživový doplnok s obsahom diaminooxidázy (DAO) dostupný na Slovensku.

Kde kúpiť online
Doprava zadarmo od 29.9 €
10.74 €
Doprava zadarmo
10.19 €
Doprava zadarmo od 30 €
9.7 €
Doprava zadarmo od 25 €
9.2 €

Čo je to Daosin?

Daosin je doplnok výživy s účinnou látkou DAO (enzým diaminooxidáza). DAO sa tvorí v čreve, ale pri histamínovej intolerancii jeho tvorba nie je dostatočná.

Zloženie: prípravok obsahuje prírodnú diaminooxidázu izolovanú z bravčovej bielkoviny. Aktivita DAO v jednej kapsule zodpovedá minimálne 9 000 HDU (histamín degradujúcich jednotiek).

Výživová hodnota na 100 g:

Energia 476,4 kJ/113,8 kcal
Sacharidy 11,1 g
Bielkoviny 20,1 g
Tuky < 0,1 g
Bielkovinový extrakt z ošípaných 1,65 g

Pomocné látky: mikrokryštalická celulóza (stabilizátor), želatína a glycerol (na výrobu kapsule), sacharóza (stabilizátor), kyselina askorbová (antioxidant), ryžový škrob (objemové činidlo), šelak (filmotvorná látka), hydroxypropylcelulóza (stabilizátor), polyvinylpyrolidón (zahusťovadlo), mastenec (protihrudkujúce činidlo), acetylovaný škrob (zahusťovadlo), karboxymetylcelulóza (zahusťovadlo), titániumdioxid (farbivo).

Prípravok neobsahuje lepok, ani laktózu.

Produkt má živočíšny pôvod, a preto nie je vhodný pre vegetariánov.

Čo je to diaminooxidáza? (pre viac info kliknite sem)

Diaminooxidáza (DAO) je enzým, ktorý sa podieľa na metabolizme a rozklade histamínu a iných biogénnych amínov (napríklad putrescín alebo spermidín).

Najvyššia hladina DAO je v zažívacom trakte (najmä čreve) a v placente.

V prípade nedostatočnej aktivity DAO dochádza ku zvýšeniu koncentrácie histamínu v tele. Histamín pochádzajúci z potravy sa teda nemôže metabolizovať a dochádza ku prestupu histamínu do krvi. Zvyšuje sa jeho koncentrácia v plazme a prostredníctvom krvi sa môže rozšíriť po celom tele. Preto sa účinky histamínu môžu prejaviť na rôznych miestach v tele – ako bolesť hlavy, výtok z nosa, bolesť brucha, či svrbenie na rôznych častiach tela.

Daosin obsahuje proteínový extrakt z bravčových obličiek bohatý na prírodnú diaminooxidázu. Po požití kapsuly pred jedlom sa zvýši množstvo DAO v tenkom čreve, a tým sa v tráviacom trakte prirodzeným spôsobom urýchli rozklad dráždivého histamínu prijatého v potrave.

Účinky

Pozrime sa na účinky prípravku Daosin:

  • Zabezpečuje odbúravanie nadmerného histamínu u ľudí s histamínovou intoleranciou.
  • Užitie DAO vo forme výživového doplnku tesne pred jedlom zabezpečí dostatočnú hladinu diaminooxidázy v tenkom čreve. Tým napomáha rozkladu histamínu, ktorý ste prijali v strave.
  • Histamín sa vďaka tomu nevstrebáva z tenkého čreva. Tak nedochádza ku vzniku príznakov, ktoré sa objavujú po nadmernom príjme histamínu (bolesť brucha, nevoľnosť, ekzém, svrbenie kože, bolesť hlavy a iné).

Nedostatočné množstvo diaminooxidázy v organizme vedie k zvýšenému vstrebávaniu histamínu z čreva. Dochádza k jeho hromadeniu v tele a následne sa prejaví reakcia, ktorá je podobná alergii.

Chcete zistiť viac o histamínovej intolerancii? Prečítajte si komplexnú príručku histamínovou intoleranciou a zistíte napríklad: všetky príznaky, s ktorými sa môžete pri HIT stretnúť + zakázané a povolené potraviny, alternatívna liečba, možné príčiny vzniku…

Výhody a nevýhody

Výhody
  • výborný pomocník pri histamínovej intolerancii
  • obsahuje prirodzený enzým DAO
  • neobsahuje lepok, ani laktózu
  • vhodný aj pre diabetikov
  • nemá vedľajšie účinky
  • jeho účinky sa overovali aj vo vedeckej štúdii
Nevýhody
  • cena
  • nevhodný pre vegetariánov

Moje skúsenosti s užívaním

Aj mne bola diagnostikovaná histamínová intolerancia. Zozačiatku som vôbec nemala jasno v tom, ktoré potraviny môžem jesť a preto som začala užívať kapsule s enzýmom diaminooxidáza. Vďaka Daosinu som znova mohla jesť aj niektoré „zakázané potraviny“ bez toho, aby mi bolo zle.

Najprv som ho jedla podľa odporúčaní – 2x denne, neskôr už len pred vysoko-histamínovými jedlami. Zo svojej skúsenosti viem, že diéta sa nedá vždy dodržiavať na 100 %… Zaťažkávajúcim obdobím sú pre mňa hlavne Vianoce. Ďalej veľké rodinné oslavy, ktoré boli pre mňa utrpením, keď som si nemohla zobnúť zo všetkých tých pochúťok.

Daosin žiaľ nezaberá všetkým, ale určite stojí za vyskúšanie. Minimálne mne stojí za to, aby som si mohla vychutnať jedlá, ktoré mám rada. Preto je dobré mať ho poruke.

Kde kúpiť Daosin + cena

10 kapsúl
9.5 €
Doprava zadarmo od 25 €
30 kapsúl
24.95 €
Doprava zadarmo od 25 €
60 kapsúl
39.95 €
Doprava zadarmo

Užívanie a dávkovanie

  • odporúčané dávkovanie je 1 kapsula pred jedlom
  • najlepšie je užívanie 15 minút pred jedlom (zabezpečí sa tým, že DAO bude už aktívna v čase požitia potraviny s vyšším obsahom histamínu)
  • maximálna denná dávka sú 3 kapsuly (zodpovedá 3 jedlám s obsahom histamínu denne)
  • ak sa objavia príznaky HIT aj po užití odporúčaného množstva, je možné dávku zvýšiť
  • kapsulu užite vcelku a zapite dostatočným množstvom vody
  • niektorí odporúčajú užívanie Daosinu len pred jedlom s vysokým obsahom histamínu
Tip: Ak máte ťažkosti s prehĺtaním, môžete obsah kapsuly vysypať a užiť s malým množstvom vody (pričom obsah kapsuly nehryzte ani nežuvajte).

Možné vedľajšie účinky a kontraindikácie

  • Kontraindikácie: Prípravok nie je určený pre deti do 3 rokov (kvôli možným ťažkostiam s prehltávaním). V prípade, že ste tehotná alebo kojíte, poraďte sa o vhodnosti užívania prípravku s lekárom.
  • Vedľajšie účinky: Neboli pozorované. Diaminooxidáza je telu vlastná látka.
  • Upozornenia: Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť. Výživový doplnok sa nesmie používať ako náhrada rozmanitej stravy. Uchovávať mimo dosahu malých detí, na suchom a tmavom mieste, pri teplote do 25 °C.

Najčastejšie otázky

  • Môže sa Daosin užívať dlhodobo?
    Môže sa užívať dlhodobo. Diaminooxidáza je nášmu telu vlastná látka. DAO sa nevstrebáva z čreva do krvného obehu, ale vylučuje sa z tela stolicou.
  • Je Daosin vhodný v tehotenstve?
    V prípade, že ste tehotná, poraďte sa o vhodnosti užívania prípravku s vašim lekárom. Užívanie prípravku u tehotných zatiaľ nebolo klinicky testované. Avšak Daosin sa nedostáva do krvného obehu a neovplyvňuje biochemické pochody mamičky ani dieťatka. Počas tehotenstva dochádza ku zvýšeniu tvorby enzýmu DAO v tele mamičky. Preto sa často príznaky HIT v tehotenstve výrazne zmiernia alebo dokonca vymiznú (a preto Daosin nie je nutné užívať).
  • Môžu ho užívať deti?
    Prípravok nie je určený pre deti do 3 rokov, práve kvôli možným ťažkostiam s prehĺtaním kapsúl. Ak máte problémy s prehĺtaním, môžete obsah kapsuly vysypať na lyžičku a užiť ho spolu s vodou. O vhodnosti tejto formy užívania u detí do 3 rokov sa však poraďte s vašim lekárom.
  • Aké sú vedľajšie účinky?
    Diaminooxidáza je pre telo prirodzený enzým a vedľajšie účinky pri dlhodobom užívaní v odporúčaných dávkach neboli zaznamenané.
  • Prečo poisťovne nepreplácajú Daosin?
    Daosin je výživový doplnok. Medzi prípravky hradené poisťovňou sa môžu zaradiť iba lieky. Zároveň zatiaľ na našom trhu nie je náhrada za tento prípravok.

Zhrnutie a môj názor

Daosin je pre vás vhodný ak:

Naozaj Daosin funguje?

Diaminooxidáza sa aj vo vedeckých štúdiách ukázala ako vhodný doplnok pre ľudí s HIT, pretože zabraňuje prejaveniu sa nežiaducich príznakov. DAO je zodpovedný za degradáciu histamínu v tele, ktorá je u ľudí s HIT nedostatočná. Prijímaním Daosinu tak nahradíte nedostatok aktivity tohto enzýmu vo vašom tele.

Keďže v súčasnosti neexistuje na trhu náhrada, sme odkázaný na tento výživový doplnok.

Pozrieť Daosin v e-shope

Použité zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×