Máte zvýšený cukor v krvi? Aká je norma pre hladinu glykémie?

Zdroj: 123rf.com

Ak ste diabetik alebo máte v rodine diabetika, určite viete, ako merať cukor v krvi.

Mali by ste poznať hladiny, v ktorých sa pohybuje fyziologická hladina cukru krvi (glykémia) ale tiež aj to, kedy hovoríme o zvýšenej hladine cukru v krvi (hyperglykémii) a kedy o zníženej hladine cukru v krvi (hypoglykémii).

Normy pre hodnoty cukru v krvi

Odporúčania sa mierne líšia v závislosti od toho, či sa jedná o pacienta s diabetom alebo bez.

Takéto by však mali byť priemerné hladiny cukru v krvi:

Glukóza v krvi nalačno

Norma u diabetika a u zdravého (preprandiálna glukóza v krvi):

mg/dl mmol/l
Diabetik 80 – 130 4.4 – 7.2
Zdravý 70 – 99 3.9 – 5.5

 

Glukóza v krvi 2 hodiny po jedle

Norma (postprandiálna glukóza v krvi):

HbA1c

Kedy merať cukor?

Hladina glukózy pred jedlom (odborne preprandiálna hladina glukózy) sa meria tesne pred konzumáciou jedla. Odborníci hovoria, že merať cukor pred jedlom je najlepší čas na jeho kontrolu, pretože po jedle hladiny vyskočia vyššie.

Ak sú hladiny cukru a HbA1c pred jedlom v poriadku, meranie glukózy po jedle nie je až také dôležité.

Hladina glukózy po jedle (postprandiálna hladina glukózy) sa zvyčajne meria vtedy, keď  hladiny glukózy pred jedlom neboli v poriadku. Meranie hladiny postprandiálnej glukózy sú dôležitým faktorom aj vtedy, ak tesne pred jedlom užívate antidiabetické lieky alebo si podávate rýchlo účinkujúci inzulín. Meranie glukózy po jedle je veľmi dôležité aj pri tehotných ženách s cukrovkou.

Hladiny merajte dve hodiny po jedle. Niektorí diabetici robia chybu a cukor v krvi merajú pol hodinu až hodinu po jedle, čo nie je vhodné. V tomto čase je glykémia ešte vysoká.

Cukor v moči

Hladina cukru sa nemusí merať výhradne v krvi, môžete si ju odmerať aj v moči. Takéto testovanie sa bežne robí napríklad u lekára, no využiť ho môžete aj vtedy, ak ste diabetik. U zdravých ľudí sa hladiny glukózy v moči pohybujú v rozmedzí od 0 do 0.8 mmol/l.

Ak máte cukrovku a chcete poznať váš obličkový prah, pri ktorom sa glukóza dostáva do moču (zväčša sa cukor v moči objaví pri glykémii nad 10 mmol/l, no u niekoho to môže byť aj menej, napríklad 7 mmol/l). V rovnakom čase zmerajte hladinu cukru v krvi, aj v moči, meranie zopakujte aspoň trikrát v rôznych časoch, všetko si dôkladne zapíšte.

Hodnota vášho obličkového prahu je teda najnižšia glykémia, kedy je už cukor v moči prítomný. Meranie cukru v moči je len orientačné, presnejšie výsledky získate meraním glykémie v krvi.

Aké má príznaky zvýšený cukor v krvi?

Hyperglykémia je stav, kedy sa hladina cukru zvýši nad 10 mmol/l. Dochádza k nej najčastejšie vtedy, ak liečba diabetu nie je dostatočná, pacient vynechá lieky, konzumuje nevhodné potraviny, ale aj vtedy, ak sa k cukrovke pripojí aj iné ochorenie.

Zvýšený cukor v krvi môže byť krátkodobá ale aj dlhodobá situácia.

Zvýšený cukor má tieto príznaky:

Zvýšený cukor v tehotenstve

Gestačný diabetes mellitus je jedna z foriem cukrovky. Dobrou správou je, že zväčša sa viaže len na tehotenstvo a potom vymizne. Ženy, ktoré však prekonali gestačný diabetes mellitus sú náchylnejšie na cukrovku vo vyššom veku.

Tehotenská cukrovka začína zvyčajne medzi 24. – 30. týždňom tehotenstva. Vo väčšine prípadov ju odhalí orálny glukózový tolerančný test. Matky s tehotenskou cukrovkou si musia prísnejšie strážiť stravu, deti mávajú vyššiu pôrodnú hmotnosť.

Koľko cukru denne môžem skonzumovať?

Odpoveď na túto otázku je pomerne individuálna, pretože u niekoho sa škodlivé účinky cukru prejavia už pri malom množstve, iní sú tolerantnejší.

Denné množstvá prijatého cukru by však nemali presahovať 37.5 gramu (9 polievkových lyžíc, 150 kalórií) pre mužov a 25 gramov (6 lyžíc, 100 kalórií) pre ženy.

Napríklad Coca Cola, obsahuje veľké množstvá pridaného cukru – až 140 kalórií, Snickers 120 kalórií cukru. Jedinou konzumáciou teda presiahnete denný doporučený limit.

Záver

Meranie hladín cukru v krvi je dôležitá diagnostická pomôcka u pacientov s cukrovkou. Poznáme dva typy merania: meranie cukru v krvi pred jedlom a po jedle.

Hladiny cukru v moči slúžia tiež na podobné účely, majú však len orientačný charakter a nie sú také presné ako glukóza v krvi. Pacienti s diabetom, ale aj ich rodinní príslušníci musia poznať príznaky hyperglykémie (zvýšený cukor) a hypoglykémie (znížený cukor v krvi).

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×