Bolesť chrbta a krížov v tehotenstve (príčiny + liečba)

Čo pomôže na bolesť krížov a chrbta v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Rastúce dieťatko spôsobuje u žien viacero foriem bolesti a pocit diskomfortu v niektorých častiach tela. V tehotenstve sa veľmi často objavuje bolesť chrbta a krížov. Vo väčšine prípadov k bolesti chrbta dochádza až po druhej polovici tehotenstva, no u niektorých žien sa začína hneď v prvých mesiacoch.

Prečítajte si, čo na bolesti chrbta a krížov v tehotenstve pomáha.

Bolesti krížov v tehotenstve

K bolestiam v spodnej časti chrbta v tehotenstve dochádza v oblasti sakroiliakálneho spojenia – oblasť, kde sa spája panva a kostrč.

Príčiny

Existuje viacero dôvodov, prečo sa bolesť objavuje.

Medzi najhlavnejšia patria:

Bolesti kostrče v tehotenstve

Veľmi bežný príznak tehotenstva, ktorý sa objavuje v akomkoľvek trimestri je bolesť kostrče. Kostrč je naše najspodnejšie miesto na chrbtici a je tvorená 3 – 5 kosťami. Úloha kostrče je podpora tela pri sedení a tiež spájanie panvy a chrbtice.

V 1. trimestri je bolesť kostrče v tehotenstve často spôsobená s tým, že hormón relaxín uvoľní šľachy, čo má niekedy za následok posun kostrče. V pokročilom štádiu tehotenstva je bolesť kostrče spôsobená rastom dieťaťa, ktoré môže následne tlačiť na kostrč, ktorá je priamo za maternicou.

Čo na bolesť krížov a chrbta v tehotenstve?

Liečba akejkoľvek bolesti v tehotenstve sa odlišuje od štandardnej liečby bolesti. Okrem liekov od bolesti, využite aj iné možnosti.

Tými sú napríklad:

Zhrnutie

Ak sa u vás objavila bolesť v krížoch v období tehotenstva, nemusíte sa obávať. Je to veľmi častý sprievodný príznak, s ktorým sa potrápi veľa tehotných žien. Pri bolesti chrbta sú veľmi účinné cviky z jogy, ale aj plávanie. Ak je bolesť veľmi intenzívna, využiť môžete aj lieky na bolesť vhodné v tehotenstve.

Tip na článok:
Viete, aké lieky sú vhodné na bolesť v tehotenstve? Môže sa v tehotenstve Paralen, Acylpirin alebo Novalgin? Zistíte ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×