Bipolárna porucha (alebo maniodepresia) – môžu za ňu hormóny?

Aké má príčiny a príznaky? Urobte si orientačný test

Zdroj: 123rf.com

Bipolárna porucha je pomerne vážne psychické ochorenie, ktoré ak nie je liečené, progreduje. Fázy mánie a depresie sa zintenzívňujú. S určitou formou bipolárnej poruchy sa za svoj život stretne až 1 – 3 % dospelej populácie.

Nižšie si prečítate o tom, čo prežívajú pacienti s bipolárnou poruchou + aké sú formy a príznaky maniodepresie. Dozviete sa tiež, ako sa postupuje v liečbe tohto psychického ochorenia. Na konci článku nájdete orientačný test na bipolárnu poruchu.

Bipolárna porucha – život na nepríjemnej hojdačke

Bipolárna porucha (starším, no stále používaným názvom aj maniodepresia alebo maniodepresívny syndróm) je psychické ochorenie, charakterizované častými výkyvmi nálad a správania. Pacienti s bipolárnou poruchou sú najskôr veľmi energickí, následne sú úplne bez energie. Striedavo sa mení samotný prístup k životu a zvládanie bežných denných aktivít.

Bipolárna porucha má viacero foriem. U niektorých pacientov sú výraznejšie manické fázy, u iných naopak, depresívne. Líši sa aj intenzita týchto fáz, u niektorých sú výkyvy intenzívnejšie, u iných slabšie.

Bipolárna porucha sa podľa diagnostických kritérií rozdeľuje na:

Príčiny bipolárnej poruchy

Bipolárna porucha je biologicky podmienená. Dochádza pri nej k nerovnováhe neurotransmiterov, a to najmä noradrenalínu, serotonínu, dopamínu a kyseliny gamaaminomaslovej (GABA).

Predpokladá sa, že na rozvoj ochorenia má vplyv genetika (u rodiča s bipolárnou poruchu je pravdepodobnosť asi 5 % prenesenia na dieťa, u oboch rodičov s bipolárnou poruchou je to až 30 % šanca), anatomické rozdiely v mozgu, prekonaná trauma a dlhodobý stres. Na rozvoji ochorenia sa výrazne podieľajú aj alkohol a drogy.

Príznaky maniodepresie

Príznaky bipolárnej poruchy sú závislé od toho, v ktorej fáze sa pacient nachádza.

Mánia

Pre mániu sú typické príznaky:

Depresia

Depresívna epizóda pri maniodepresii je podobná klasickej depresii. Môže mať tieto príznaky:

Bipolárna porucha – jej príznaky + liečba (Zdroj: 123rf.com)

Liečba bipolárnej poruchy

Maniodepresia je celoživotné ochorenie, liečba je dlhodobá. Lekár (psychiater) sa musí vždy ubezpečiť, či pacient rozumie, prečo je dôležitá liečba tohto ochorenia.

V liečbe bipolárnej poruchy sú nevyhnutné lieky. Využívajú sa lieky z rôznych liekových skupín. Pri akútnych atakoch mánie sa používajú antipsychotiká, pri depresívnej fáze antidepresíva.

Ak nie je bipolárna porucha v akútnej fáze, využívajú sa stabilizátory nálad (najčastejšie sa používa lítium), ktoré predchádzajú vzniku výkyvov nálady. U niektorých pacientov lekár zvolí aj anxiolytiká (lieky tlmiace úzkosť).

Vedeli ste, že…

Nastavenie na správne lieky u pacientov s bipolárnou poruchou môže trvať istý čas. Je však nevyhnutné, aby ste s lekárom spolupracovali a informovali ho o tom, ako sa cítite a aké vedľajšie účinky liekov pociťujete. Je nebezpečné vysadzovať lieky bez dohľadu psychiatra. Náhle vysadenia liekov by mohli spustiť depresívnu, hypomanickú alebo manickú fázu. Ak máte pocit, že lieky netolerujete dobre, objednajte sa na kontrolu čo najskôr.

Bipolárna porucha a invalidný dôchodok

Pri adekvátnej liečbe a dodržiavaní režimových opatrení (samozrejmosťou je úplná abstinencia od drog a alkoholu) je prognóza bipolárnej poruchy vcelku dobrá a človek s týmto ochorením sa vie zaradiť do spoločnosti. Pomer pacientov s bipolárnou poruchou na invalidnom dôchodku je nižší ako pomer pacientov so schizofréniou, u ktorých až 80 % skončí na invalidnom dôchodku. Presné čísla pre bipolárnu poruchu však nie sú známe.

Test na bipolárnu poruchu osobnosti

Nasledujúci test je len orientačný a nenahrádza diagnostiku odborníkom – psychiatrom. Ak odpoviete na viacero otázok áno, môže sa jednať o bipolárnu poruchu osobnosti. Pri podozrení na maniodepresiu vyhľadajte odbornú pomoc čo najskôr!

Upozornenie: tento test na na bipolárnu afektívnu poruchu je len orientačný.

Zhrnutie

Bipolárna porucha (staršie názvy sú maniodepresia, maniodepresívna psychóza) je psychické ochorenie, charakteristické zmenami nálad, myslenia + zmenami psychickej a fyzickej aktivity. U pacientov sa striedajú obdobia mánie (respektíve hypománie) s obdobiami depresie. K rozvoju ochorenia dochádza najčastejšie medzi 15. – 25. rokom života, niekedy sa však prvé príznaky dajú pozorovať aj u menších detí. Pri liečbe bipolárnej poruchy je potrebné dodržiavať režimové opatrenia a nastaviť správne medikamenty.

Tip na článok:

Viete, aké má depresia hlavné príznaky a prečo ju neradno nepodceňovať? Zistíte aj to, aká je jej liečba ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×