Autizmus u detí – príčiny, príznaky + orientačný test

Aké sú príznaky a príčiny autizmu? Súvisia spolu autizmus a očkovanie?

Zdroj: 123rf.com

Autizmus (v súčasnosti už používame komplexnejší názov porucha autistického spektra) je pomerne častá diagnóza. Bolo to tak aj v minulosti? Je autizmus na vzostupe? Ak áno, čo k tomu prispieva?

Ak vás zaujíma, aké má autizmus príčiny a príznaky, pokračujte nižšie na náš článok. Na jeho konci nájdete aj orientačný test, ktorý môže odhaliť autizmus (prípadne poruchu autistického spektra) aj u detí.

Autizmus a jeho výskyt

Ak si zadáte do vyhľadávača tému autizmus, nájde vám mnoho článkov, ktoré píšu o jeho vyššom výskyte v porovnaní s minulým storočím. Vedecká obec má na toto v súčasnosti dve vysvetlenia:

Jedným z nich je to, že diagnostika autizmu v minulosti bola značne obmedzená. To znamená, že reálne ľudí s autizmom bolo viacej, nebola im však poskytnutá adekvátna pomoc, pretože sa o ich ochorení nevedelo, prípadne bolo diagnostikované inou psychiatrickou diagnózou (napríklad mentálna retardácia a podobne).

Druhým dôvodom je vyššie spomenuté združenie autizmu, Aspergerovho syndrómu a pervazívnych vývinových porúch do diagnózy s názvom poruchy autistického spektra.

Formy autizmu

Intenzita ochorenia je veľmi individuálna. V súčasnosti sa autizmus rozdeľuje podľa závažnosti príznakov do troch skupín:

Príčina autizmu je veľká neznáma

Vedci v súčasnosti uvádzajú, že prísť na presnú príčinu autizmu je momentálne náročnejšie ako objaviť prečo vzniká rakovina. V súčasnosti bolo zistených približne 60 iných diagnóz, ktoré sa objavujú u ľudí s autizmom a majú s ním nejaký súvis. Jedná sa o metabolické, neurologické ale aj genetické ochorenia.

U ľudí s autizmom sa častejšie stretávame s ďalšími psychiatrickými diagnózami, najmä s depresiou, úzkosťami a záchvatmi rôzneho druhu. Príčina autizmu teda nie je doteraz úplne jasná, s pravdepodobnosťou sa však jedná o kombináciu genetických a environmentálnych faktorov.

Autizmus u detí a jeho nepravdivé spojenie s očkovaním

Viaceré odborné štúdie vyvrátili spojenie očkovania s následným rozvojom autizmu. Je dokázané, že vakcína MMR (ani žiadna iná dostupná vakcína) nespôsobuje vznik autizmu, a to dokonca ani u detí v rizikových skupinách (napríklad výskyt autizmu v rodine). Tento hoax vznikol na základe článku Andrewa Wakefielda, ktorý svoje tvrdenia publikoval v roku 1998 v časopise Lancet. V súčasnosti sa už vie, že údaje boli falšované a vzorka detí bola príliš malá – obsahovala len 12 detí. Pre viaceré nedostatky v štúdií bola lekárska licencia Wakefieldovi odobratá, článok bol z časopisu odstránený a v súčasnosti je dôveryhodný iba u tzv. antivax hnutí. Ak máte nejaké pochybnosti ohľadom očkovania, poraďte sa s pediatrom, ktorý vám poskytne odborné a objektívne informácie.

Príznaky autizmu

Autizmus a poruchy autistického spektra sú diagnózy, ktoré sú špecifické a u každého pacienta sa môžu prejavy mierne líšiť (aj v závislosti od stupňa autizmu). Vo všeobecnosti je autizmus charakterizovaný ťažkým nadväzovaním sociálnych kontaktov a opakovaním určitých činností, zvykov a rituálov.

Nedá sa presne určiť, kedy dochádza k objaveniu prvých príznakov autizmu. U niektorých detí sa prvé symptómy objavujú už v prvých mesiacoch života, u iných detí je vývoj normálny a prejavy autizmu sa ukážu až neskôr. Štatisticky, väčšina rodičov autistických detí si všimne prvé príznaky do 2 rokov života.

Zdroj: 123rf.com

Bežné prejavy autizmu sú:

Orientačný test na autizmus

Ak na nasledujúce otázky odpoviete viackrát nie, môže sa jednať o autizmus alebo inú poruchu autistického spektra:

Naopak, ak na tieto otázky odpoviete kladne, taktiež sa môže jednať o príznaky autizmu:

Zhrnutie

Autizmus a poruchy autistického spektra radíme medzi mentálne postihnutia. V súčasnosti na Slovensku nie je dostupná štatistika, ktorá by hovorila, koľko postihnutých autizmom na Slovensku máme. Odhaduje sa, že toto číslo je približne 54 tisíc.

Autizmus má rôzne stupne. Pri niektorých formách človek dokáže relatívne normálne fungovať v spoločnosti, pri silných formách autizmu je postihnutie veľmi výrazné a autista potrebuje intenzívnu pomoc okolia a odborníkov. Test na autizmus v článku vám poskytne orientačné výsledky.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×