Arytmia – aké má srdcová arytmia príčiny? A aká je jej liečba?

Zdroj: 123rf.com

Arytmia je termín, ktorý popisuje nepravidelnú srdcovú frekvenciu. O arytmii srdca hovoríme vo viacerých prípadoch (srdcová frekvencia je zvýšená, znížená, nepravidelná a podobne).

U niektorých ľudí sa arytmia srdca vyskytuje bezpríznakovo, u iných sú typické príznaky ako závraty, točenie hlavy, dýchavičnosť a palpitácie. Zistite, aké sú jej príčiny a ako sa postupuje v liečbe arytmie.

Čo je to arytmia?

Arytmia (iné názvy sú srdcová arytmia, dysrytmia a nepravidelná srdcová frekvencia) je pomenovanie pre skupinu stavov, pri ktorých srdcová frekvencia nie je taká, ako by mala byť.

Hovoriť môžeme o týchto stavoch:

Respiračná arytmia nie je ochorenie. Je to pomenovanie pre fyziologický jav, pri ktorom dochádza k zrýchleniu srdcovej frekvencie počas nádychu a k spomaleniu pri výdychu. Respiračná arytmia potvrdzuje, že kardiovaskulárny obeh a dýchací systém sú prepojené a úzko spolu súvisia. 

Príčiny arytmie srdca

Ideálna tepová frekvencia zdravého človeka by mala byť v pokojovom stave medzi 60 – 100 úderov za minútu. U športovcov bývajú tepové frekvencie nižšie ako u ľudí, ktorí nevykonávajú fyzickú aktivitu.

Medzi najčastejšie faktory, ktoré môžu spôsobiť arytmiu radíme:

Vedeli ste, že…?

Srdcový sval je citlivý na zmeny koncentrácie niektorých minerálov, preto sa arytmie vyskytujú aj pri nedostatku alebo nadbytku magnézia, vápnika a draslíka.

U zdravých ľudí sú bežné aj arytmie srdca zo stresu. Objaviť sa môžu aj po užití niektorých výživových doplnkov a liekov, napríklad pri antidepresívach.

Liečba arytmie srdca

Nie všetky arytmie sa musia nevyhnutne liečiť. Ak nie sú spojené s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a pacientovi nespôsobujú žiadne príznaky, môže sa zahájiť len konzervatívna liečba a pacient je sledovaný.

Formy liečby arytmie sú napríklad:

Liečba srdcovej arytmie bylinkami a výživovými doplnkami

Zhrnutie

Arytmie sú nepravidelnosti v srdcovom rytme, ktoré vznikajú v organizme buď prirodzene a nie sú závažné (respiračná arytmia), alebo signalizujú nejaký zdravotný problém. Arytmie majú viacero foriem, na základe čoho sa volí aj správna liečba. Pri závažných srdcových arytmiách sa používajú kardiostimulátory, prípadne kardioverzia.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×