Artróza – strašiak kĺbov

Zistite, aké sú jej prvé príznaky a liečba

Zdroj: 123rf.com

Artróza (osteoartróza) je ochorenie pohybového aparátu, ktoré sa vyskytuje až u 12 % populácie. Žiaľ, nedá sa vyliečiť. Dokážeme len zmierňovať jej príznaky a zlepšovať pohyblivosť chorého.

V článku sa dozviete, aký je rozdiel medzi artrózou a artritídou, aké sú príčiny artrózy a ktoré bylinky sú vhodné pri jej liečbe.

Artróza – civilizačné ochorenie

Vplyvom nesprávneho životného štýlu (nekvalitné stravovanie, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie), ale aj zvyšujúcim sa priemerným vekom života, sú ochorenia pohybového aparátu na vzostupe. WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) uvádza, že ochorenia pohybového aparátu postihujú až polovicu obyvateľstva nad 60. rokov.

Rizikové faktory artrózy

Doteraz nie sú známe presné spúšťače tohto ochorenia. Medzi tie predpokladané radíme napríklad vyššie spomínanú zlú životosprávu, pokročilejší vek, či neadekvátne zaťažovanie kĺbov. Artróza sa vyskytuje vo väčšej miere u ľudí s nadváhou, pretože kĺby sú u nich viac zaťažované.

Medzi ďalšie potenciálne spúšťače artrózy zaraďujeme aj úrazy a mechanické poškodenia, niektoré metabolické ochorenia a zápalové ochorenia.

Artróza kolena

Ochorenie s odborným názvom gonartróza je typické pre osoby vo vyššom veku. Objavuje sa však aj po úrazoch alebo pri nadmernom presiľovaní kolena, napríklad pri športe. Priebeh artrózy kolena je pozvoľný, ochorenie sa však spontánne nevylieči.

Liečba pri artróze kolena

Medzi odporúčané režimové zmeny pri artróze kolena patrí redukcia hmotnosti (v prípade nadváhy) a adekvátne zaťažovanie kĺbu. Odporúča sa najmä bicyklovanie, joga, plávanie a nenáročná turistika. Vhodná je aj pravidelná rehabilitácia.

Pri pokročilejších štádiách artrózy kolena je najvhodnejšia operácia, pri ktorej je implantovaný umelý kolenný kĺb (odborne endoprotéza). Úspešnosť tejto operácie je približne 80 %.

Artróza chrbtice

Typickým príznakom je bolesť chrbtice po dlhšej nečinnosti, napríklad ráno po prebudení alebo po dlhšom sedení, pri cestovaní a podobne. Pri artróze chrbtice sú postihnuté stavce, medzistavcové platničky a ovplyvnené môžu byť aj nervy nachádzajúce sa v ich blízkosti.

Artróza chrbtice má dve formy:

Liečba artrózy chrbtice je obdobná ako pri artróze kolena – v prvých štádiách sa postupuje konzervatívne, pri silných bolestiach je najideálnejšia operácia.

Príznaky artrózy

Artróza kĺbu prebieha vo viacerých stupňoch, od čoho závisia aj jej príznaky. V prvotných fázach sa bolesť objavuje až po intenzívnejšej záťaži. V pokročilejšom štádiu ochorenia je prítomná aj pri miernej záťaži – napríklad pri chôdzi.

Zdroj: 123rf.com

Typické príznaky artrózy sú:

Liečba artrózy bylinkami

Pri bolestiach pohybového aparátu má liečba bylinkami svoje nezastupiteľné miesto. Aplikovať ich môžete v dvoch formách – externe (na vonkajšie použitie) alebo interne (na vnútorné použitie).

Zvonka sa používajú rôzne chladivé obklady a zábaly, ktoré tlmia bolesť, opuch a zápal v postihnutom mieste. Bylinky, ktoré vám môžu priniesť úľavu, sú napríklad: levanduľa, kostihoj, mäta, borovica, borievka alebo smrek.

Bylinky, ktoré sú vhodné na vnútorné použitie, sú najmä tie s protizápalovým, analgetickým a detoxikačným účinkom.

Ako liečba bylinkami pri artróze sa využívajú:

Vedeli ste, že…?

Artritída a artróza sú podobné ochorenia. Obidve postihujú najmä kosti, šľachy a kĺby a prejavujú sa bolestivosťou a stuhnutosťou.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Artritída je pomenovanie pre viacero ochorení (v súčasnosti poznáme približne 100 typov artritídy) ktoré sú typické zápalom v organizme. Zápal sa môže prejaviť aj na úrovni kože, svalov a iných orgánov. Medzi artritídu zaraďujeme reumatoidnú artritídu, osteoartritídu, dnu a podobne. Ochorenia patriace pod artritídu majú silný imunologický podklad a do menšej miery súvisia s vekom. Frekventovanejšie sa s nimi stretávajú ženy.

Artróza je vekom podmienené degeneratívne ochorenie, pri ktorom kĺby a šľachy prestávajú plniť svoju funkciu. Na rozdiel od artritídy, ktorá začína na malých kĺboch, artróza sa najčastejšie vyskytuje na veľkých kĺboch, akými sú koleno, chrbtica, bedrové kĺby.

Zhrnutie

Najvýznamnejší faktor rozvoja artrózy – starnutie, nedokážeme ovplyvniť. K prirodzenému poklesu kyseliny hyalurónovej dochádza už okolo 40. roku života, jej produkcia je výrazne znížená od 60. roku života človeka. Medzi ďalšie faktory artrózy radíme zlú stravu, nesprávne postavenie chrbtice, úrazy a nadváhu. Vhodná prevencia je adekvátne zaťažovanie tela, výborná je napríklad joga, pilates alebo plávanie.

Zaujíma vás cvičenie jogy? Joga je pre organizmus veľmi prospešná. Pozrite sa na 4 jednoduché joga cviky, ktoré môžete vykonávať aj v pohodlí domova.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×