Amniocentéza – zistite o tomto vyšetrení všetko potrebné! Aké sú riziká?

Zdroj: 123rf.com

Plodová voda je ochranná tekutina, v ktorej dieťa prežíva svoj vývin v maternici. V niektorých prípadoch nám dokáže poslúžiť ako cenný zdroj informácii o zdraví dieťaťa. Nachádzajú sa v nej totiž živé bunky plodu, napríklad alfa fetoproteín.

Dnes si rozoberieme vyšetrenie zvané amniocentéza. Aký je jej cieľ, cena a aké riziká sú s ňou spojené? Kedy sa dozviete výsledky?

Čo je to amniocentéza?

Jedná sa o prenatálny test (pred narodením dieťaťa), pri ktorom sa odoberá kúsok plodovej vody. Tá sa nachádza v okolí plodu a je chránená plodovým vakom. Na vyšetrenie sa odoberie len malé množstvo plodovej vody (približne 30 g).

Priebeh vyšetrenia

Odber sa vykonáva tenkou ihlou. Tá prenikne cez brucho až do maternice, kde sa vykoná odber. Vyšetrenie sa robí pod kontrolou ultrazvukom, takže lekár presne vie, kde je ihla zavedená.

Odobratá vzorka sa následne vyšetruje v laboratóriu. Najčastejšie sa amniocentéza vykonáva pre zvýšené rizika výskytu Downovho syndrómu alebo iných chromozómových abnormalít.

Pre koho je amniocentéza vhodná?

Amniocentéza nie je rutinné vyšetrenie. Robí sa len v určitých prípadoch.

Medzi najčastejšie dôvody, pre ktoré vám ju lekár odporučí patrí:

Amniocentéza nezachytí všetky genetické a vývojové poruchy, vie však rozpoznať Downov syndróm, cystickú fibrózu, svalovú dystrofiu, kosáčikovitú anémiu a podobne.

Cena

Ak nad amniocentézou premýšľate, určite vás zaujíma, koľko stojí.

Cena amniocentézy je pomerne vysoká, stojí okolo 450 € a momentálne nie je ani z časti hradená zdravotnou poisťovňou.

Výsledky

Na výsledky sa bežne čaká okolo 21 kalendárnych dní. Niektoré kliniky ponúkajú aj možnosť zrýchlených výsledkov amniocentézy, ktoré však neposkytujú všetky údaje, len ich časť. Takéto výsledky sú hotové za 3 – 4 dni.

Riziká amniocentézy

Aj keď sú benefity amniocentézy ďaleko väčšie ako riziká s ňou spojené, je dôležité, aby ich budúca matka poznala, pretože konečné rozhodnutie je len na nej.

Zriedkavo sa môžu pri amniocentéze objaviť tieto komplikácie:

Záver

Amniocentéza je pomerne invazívne, no veľmi presné a účinné vyšetrenie. Jej spoľahlivosť je až 99,4 %. Vo väčšine prípadov sa vykonáva medzi 15. – 18. týždňom tehotenstva. O amniocentézu nemôžete požiadať, navrhnúť ju musí lekár na základe predchádzajúcich výsledkov. Cena amniocentézy sa pohybuje okolo 450 €.

Aké vyšetrenia a testy vás ešte čakajú v tehotenstve? Ktoré sú štandardné a ktoré špeciálne genetické testy? Prečítajte si viac o týchto vyšetreniach a ich dôležitosti v tehotenstve.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×