Zápal prostaty (prostatitída) – príčiny, príznaky, liečba

Zdroj: 123rf.com

Prostatitída (zápal prostaty) je relatívne časté urologické ochorenie. V oblasti prostaty je prítomný zápal a opuch. Hrádza a oblasť podbrušia sú bolestivé, pacient má ťažkosti s močením a často sa vyskytuje aj teplota.

V článku vám prinášame prehľad príznakov zápalu prostaty, aká je dostupná liečba (lieky aj bylinky) a iné zaujímavé informácie.

Čo je to prostatitída (zápal prostaty)?

Prostatitída je zápal a opuch prostaty. Prostata sa nachádza u mužov v blízkosti močového mechúra. K ochoreniu dochádza vo všetkých vekových skupinách, najčastejšie u mužov do 50. roku života.

Zápal prostaty a jeho príčiny

Prostatitída má dve formy

  1. chronický zápal prostaty (trvá viac ako 3 mesiace)
  2. akútny zápal prostaty (trvá menej ako 3 mesiace)

Existuje viacero príčin, prečo k ochoreniu dochádza. Zápal môže mať bakteriálny pôvod, kedy sa do urogenitálneho traktu dostáva infekcia (najčastejšie sú to E. coli, enterokoky a pseudomonády).

Iné príčiny zápalu prostaty sú napríklad poškodenia nervov po operácii alebo úraze. Zápal sa môže objaviť aj po nechránenom análnom styku. Ochorenie sa častejšie vyskytuje u mužov, ktorý majú zavedení katéter v močovej rúre, prípadne boli na vyšetrení prostaty ako biopsia a cytoskopia.

Príznaky zápalu prostaty

Medzi príznaky zápalu prostaty patria:

Liečba

U pacientov s diagnostikovanou bakteriálnou prostatitídou sa na liečbu používajú antibiotiká. Liečba je dlhšia, mala by trvať aspoň 4 – 6 týždňov. Dôvodom je predchádzanie vzniku rezistentných kmeňov, ktoré by následne spôsobili opakovanú infekciu.

Je dôležité, aby ste antibiotiká užívali správne – dodržujte časové rozostupy a doužívajte celé balenie. V závažných prípadoch sa na liečbu môžu použiť aj intravenózne antibiotiká. Nevyliečená prostatitída môže prejsť do chronického štádia.

Iné lieky na zápal prostaty sú alfa blokátory (lieky relaxujúce svalstvo v oblasti močového mechúra) a nesteroidné antiflogistiká (tlmiace zápal).

Bylinky ako výživové doplnky

Na prevenciu, ale aj samotnú liečbu môžete využiť aj voľnopredajné výživové doplnky a lieky, ktoré obsahujú účinné bylinky na zápal prostaty. My vám odporúčame tieto:

Zhrnutie

So zápalom prostaty sa stretávajú hlavne muži do 50. roku života. Ochorenie je charakteristické príznakmi ako bolesť v oblasti penisu a miešku, v slabinách, krížoch a podobne. V niektorých prípadoch je príznakom prostatitídy aj horúčka, vtedy sa jedná s veľkou pravdepodobnosťou o bakteriálny zápal, ktorý je potrebný preliečiť antibiotikami. Ako podporná liečba sú vhodné výživové doplnky a lieky s obsahom bylín ako žihľava alebo saw palmetto.

Zistiť viac

Prostakan FORTE 120 kapsúl

  • rastlinný pôvod lieku (saw palmetto + žihľava dvojdomá)
  • použitie: zápal prostaty, benígna hyperplázia prostaty, doliečovanie po operáciách prostaty…

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×