Ultrazvuk v tehotenstve – koľko vyšetrení absolvujete a aký je ich cieľ?

Zdroj: 123rf.com

Ultrazvuk je jedno z obľúbených vyšetrení počas tehotenstva. Práve vďaka nemu môžete pozorovať vaše dieťatko a domov si možno odnesiete aj jeho prvú fotku.

Dôležitejšie je však to, že ultrazvuk je momentálne najpresnejšia diagnostická metóda na pozorovanie vývoju plodu v tehotenstve.

Koľko ultrazvukov v tehotenstve teda absolvujete a aký je ich cieľ?

Ultrazvuk v tehotenstve – kedy sa robí a prečo?

Ultrazvuk (sono) je diagnostická metóda, ktorá lekárovi umožní vidieť vyvíjajúce sa orgány a telo dieťaťa. Tiež odhalí, či čakáte dievčatko alebo chlapčeka.

V prípade akýchkoľvek vývojových porúch má práve ultrazvuk najväčšie šance na odhalenie problému.

Ultrazvuk je bezpečný pre vás aj dieťa, na zobrazenie využíva zvukové vlny.

Ako často sa vykonáva ultrazvuk v tehotenstve?

Vykonávajú sa dokopy 4 ultrazvuky. Každý prebieha postupne v 6. týždni tehotenstva, v 12. týždni, v 20. týždni a posledný ultrazvuk v 30. týždni tehotenstva.

Prvý ultrazvuk v tehotenstve

Prvý ultrazvuk sa robí vaginálne (cez pošvu) a potvrdzuje sa ním tehotenstvo a správne uloženie oplodneného vajíčka v maternici. V prípade, že by ste čakali dvojčatá alebo trojčatá, už v tejto fáze by ste o tom vedeli. Prvý ultrazvuk sa robí už v 5. – 6. týždni tehotenstva.

Druhý ultrazvuk

Druhý ultrazvuk sa vykoná medzi 12. až 16. týždňom tehotenstva a zisťuje sa, či je plod živý. Práve prvé týždne tehotenstva sú rizikové na spontánne potraty, preto je tento ultrazvuk veľmi dôležitý.

Tretí ultrazvuk

Tretie sono vás čaká medzi 18. až 22. týždňom tehotenstva. Lekár skontroluje počet plodov, množstvo plodovej vody a polohu placenty. Toto sono je tiež zamerané na vývojové poruchy a anomálie. Je dôležité povedať, že ani ultrazvuk nie je presný na 100 % a neodhalí všetky vývojové poruchy.

Štvrtý ultrazvuk

Štvrtý a posledný ultrazvuk v tehotenstve sa vykonáva v 30. až 32. týždni tehotenstva. Kontroluje sa pri ňom veľkosť plodu, placenta a množstvo plodovej vody. Odhalili by sa aj prípadne vývojové poruchy, ktoré na predchádzajúcom sone neboli viditeľné.

Súčasťou štvrtého ultrazvuku môže byť aj vyšetrenie „Dopplerom“, kedy sa monitoruje priechod krvi cievami v plode a pupočníkovej šnúre.

Počet štyri ultrazvuky v tehotenstve platí iba pre fyziologické, zdravo postupujúce tehotenstvá. Lekár môže určiť aj vyššiu frekvenciu vyšetrení ultrazvukom (ak ste riziková pacientka, prípadne sa zaznamenalo akékoľvek riziko u dieťatka).

Výsledky ultrazvuku

Väčšina ultrazvukov dopadne s dobrým výsledkom. Ukáže sa, že tehotenstvo prebieha bez problémov, dieťatko rastie a je bez genetických odchýlok.

Existujú niektoré ochorenia a situácie, ktoré sa však už na ultrazvuku ukážu ako problémové. Takým je napríklad spina bifida (rázštep chrbtice). Lekár môže zahájiť liečbu už počas tehotenstva.

Problémová môže byť aj nezvyčajná poloha dieťaťa – napríklad ak je nôžkami dole. V takýchto prípadoch lekár môže navrhnúť sekciu (cisársky rez).

Preto vyšetrenia ultrazvukom nepodceňujte. Sú dôležité pre bezpečnosť a zdravie vášho dieťatka.

Záver

Ultrazvuk v tehotenstve je úplne bezpečné vyšetrenie. Vôbec sa nemusíte obávať, že by mohol nejako poškodiť vaše bábätko. Práve naopak, je veľmi potrebný, pretože by vedel odhaliť akýkoľvek problém alebo diskomfort dieťaťa v maternici.

Viac informácii o tejto téme si môžete prečítať aj v článku Prehliadky a testy v tehotenstve.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×