Tinnitus (pískanie, šumenie, hučanie a praskanie v ušiach) – Čo to je tinnitus? Ako prebieha liečba?

Zdroj: 123rf.com

Pískanie v ušiach, odborne tinnitus, je nepríjemný stav, pri ktorom pacienti pociťujú zvláštne zvuky a vnemy v uchu. Okrem typického pískania sa u niektorých ľudí objavuje aj šumenie, hučanie, zvonenie alebo praskanie v ušiach.

V článku si prečítate viac o pískaní v ušiach, liečbe tinnitu vrátane domácich receptov a byliniek, ktoré sú viac alebo menej účinné na hučanie v ušiach.

Čo to je tinnitus?

Tinnitus (odborne tinnitus aurium) je veľmi častý symptóm, ktorý sa vyskytuje najmä u starších ľudí. V menšej miere sa však objavuje aj u mladších, v zriedkavých prípadoch sa s hučaním v ušiach stretnú aj deti. Tinnitus nie je samostatné ochorenie, jedná sa len o príznak.

Mám sa obávať?

Samotné hučanie v ušiach nespôsobuje stratu sluchu. U ľudí s častým hučaním v ušiach sa následne môže rozvinúť citlivosť na zvuky – hyperakúzia. Pri tinnite – pískaní a šumení v ušiach, dochádza k poškodeniu jemných častí vnútorného ucha. Tie sú zodpovedné za prenos zvukových signálov do mozgu.

Tinnitus má dve formy:

  1. chronické pískanie a zvonenie v ušiach
  2. alebo dočasné, krátkodobé

Dĺžka trvania, spolu s inými významnými faktormi (ako napríklad vek, alebo pridružené ďalšie symptómy) nám môžu napovedať o príčine pískania v ušiach.

Príčiny pískania v ušiach

Medzi najčastejšie dôvody, pre ktoré vám môže zvoniť, šumieť a hučať v uchu radíme:

Diagnostika tinnitu

Na začiatku vás s najväčšou pravdepodobnosťou vyšetrí všeobecný lekár. Pripravte si informácie o dĺžke a intenzite hučania v ušiach, ale aj zoznam liekov, ktoré v súčasnosti užívate.

Všeobecný lekár vás môže pri podozrení na tinnitus odporučiť k špecialistovi – ušnému alebo nosno-ušno-krčnému lekárovi. Diagnostická metóda je napríklad audiogram – vyšetrenie, pri ktorom sa vytvorí krivka počutia konkrétneho človeka a následne sa vyhodnotí.

Liečba tinnitu

Liečba závisí od toho, čo sa javí ako spúšťač alebo hlavná príčina pískania, hučania a pukania v ušiach. Ak je tinnitus spôsobený iným ochorením, musí sa primárne liečiť toto ochorenie. Liečba tinnitu má viacero foriem: lieky, chirurgické riešenie problému, rehabilitácia (ak je tinnitus spôsobený problémom s krčnou chrbticou), fyzikálna liečba, prípadne alternatívna liečba.

Lieky na tinnitus

Najbežnejšie lieky na hučanie a pískanie v ušiach sú:

Iná forma terapie tinnitu

Fyzikálna terapia tinnitu zahŕňa napríklad úspešnú hyperbarickú oxygenoterapiu, používanie strojčekov do ucha, ktoré dokážu zmierňovať šumenie a hučanie v uchu. U niektorých pacientov s tinnitom je vhodná aj laserová terapia, prípadne terapia inverznou zvukovou vlnou.

Psychologická liečba tinnitu je založená na dvoch princípoch, kedy sa pacient učí navodiť si, že:

Z alternatívnej liečby tinnitu môžete vyskúšať napríklad tradičnú čínsku medicínu, akupunktúru alebo aurikuloterapiu.

Domáca liečba tinnitu

Jedným z babských receptov na liečbu tinnitu je extrakt zo skalnej ruže. Stačí, keď túto liečivú rastlinu rozdrvíte, napríklad v mažiari alebo mixéri, následne namočíte vatový tampónik do tejto šťavy a potom vložíte do ucha.

Bylinka ginkgo pri hučaní v ušiach

Ginkgo biloba je silne antioxidačná bylina, ktorá výrazne zlepšuje prekrvenie v periférnych častiach tela, ale aj v mozgu. Doteraz však žiadne vedecké štúdie nepotvrdili, že by bolo ginkgo efektívne v liečbe tinnitu, naopak, ukázalo sa, že ma na tento symptóm len veľmi malý vplyv. Ginkgo mierne zlepšuje tú formu tinnitu, ktorá je spôsobená nedokrvením – napríklad pri vaskulitídach a Alzheimerovej chorobe.

Zhrnutie

Tinnitus sa môže objaviť ako prvý symptóm pri niektorých ochoreniach, napríklad Meniérov syndróm alebo poruchy sluchu. U niektorých pacientov sa nepodarí určiť presnú príčinu pískania a hučania v uchu. Liečba je komplexná, poznáme viacero spôsobov, ktorými sa dá tento príznak liečiť.

Prevencia tinnitu je ochrana sluchu, vyhýbanie sa ototoxickým látkam, fajčeniu, nadmernej konzumácii alkoholu a podobne. U rizikových pacientov sú nevyhnutné pravidelné kontroly u ušného lekára.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×