Zlepšenie pamäti a koncentrácie: Tabletky a vitamíny na pamäť

Ktoré tabletky a vitamíny na pamäť fungujú? Ktoré potraviny sú vhodné na zlepšenie pamäti? Aké cviky na pamäť poznáme?

Zdroj: 123rf.com

Komu z vás sa už nestalo, že vám z hlavy vypadla nejaká dôležitá, alebo dobre známa informácia? Problémy s pamäťou sa vo výraznejšej miere vyskytujú v staršom veku, v lekárni sa však na zhoršenú pamäť sťažujú aj mladí ľudia. Viete, ako na zlepšenie pamäti a koncentrácie?

V dnešnom článku si napíšeme niečo o poruchách pamäti a problémoch s koncentráciou. Na konci článku nájdete cviky na pamäť, vhodné potraviny + rebríček kvalitných produktov, ktoré sa používajú na zlepšenie pamäti a posilnenie koncentrácie.

Poruchy pamäti – sú vždy závažným problémom?

Niektoré formy zabúdania sú úplne bežné a nedá sa im vždy vyhnúť. Z času na čas každý z nás hľadá kľúče, telefón alebo peňaženku. Možno si neviete spomenúť na meno vášho doktora, spolužiaka z dávnejšej doby alebo dlhšie nepoužívané telefónne číslo.

Zhoršovanie pamäte s vekom je prirodzené a deje sa temer u každého z nás. Za normálne straty pamäte a koncentrácie sa považujú všetky také situácie, ktoré výrazne neovplyvnia váš deň a nezabraňujú vám v bežnom fungovaní.

Nie všetky poruchy pamäte sú však neškodné, v niektorých prípadoch môžu signalizovať ochorenia ako Alzheimerova choroba alebo demencia.

Pri akých príznakoch je nevyhnutné vyhľadať lekára?

Ak sa u váš vyskytnú tieto problémy, informujte sa u vášho obvodného lekára, ako ďalej postupovať. Je pravdepodobné, že samotný postihnutý si svoje ochorenie nebude uvedomovať. Preto ak vidíte nasledujúce zmeny v správaní u vášho rodinného príslušníka alebo priateľa, citlivo sa s ním porozprávajte o danej téme.

Voľnopredajné prípravky na zlepšenie pamäti a koncentrácie

Aké tabletky na pamäť poznáme?

V lekárni dostať napríklad tieto vitamíny a čaje:

Acutil 30 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • výživový doplnok s obsahom látok, ktoré majú priaznivé účinky na pamäť, koncentráciu a psychické vyčerpanie
  • Acutil obsahuje nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ginkgo biloba extrakt, fosfatidylserín, kyselinu listovú a vitamíny E a B12
  • užíva sa len 1 tabletka denne, najlepšie s jedlom alebo po jedle
  • pred plánovanou operáciou sa informujte u lekára, kedy je nevyhnutné vysadiť Acutil
Cena: 12.79 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • výživový doplnok vo forme kapsúl zlepšuje pamäť, koncentráciu a rozumové schopnosti 
  • obsahuje prírodné zložky: bacopu, guaranu, ženšeň, ginkgo biloba, eleuterokok, rhodiolu a schizandru 
  • vitamíny B5 a B6 majú pozitívny vplyv na nervový systém a zmierňujú únavu
  • dávkovanie: 1 kapsula 1 – 2x denne, pred jedlom alebo s jedlom
Cena: 15.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • prípravok GinkoPrim predstavuje ginko dvojlaločné obohatené o magnézium a DMAE (dimetylaminoetanol)
  • zlepšuje koncentráciu a pamäť, priaznivo pôsobí na mozgové schopnosti
  • zlepšuje periférne prekrvenie, napríklad pri syndróme studených končatín
  • znižuje pocit únavy
Cena: 10.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • bylinný čaj s obsahom liečivých rastlín, ktoré prekrvujú oblasť mozgu, čím zlepšujú pamäť a koncentráciu
  • ginkgo, žen-šenový koreň, rozmarínová vňať, šalviová vňať
  • čaj sa pije 2x denne
  • nevhodné pre deti a tehotné ženy 
Cena: 2.79 €

Cviky na zlepšenie pamäti

Okrem výživových doplnkov a vitamínov na pamäť svoj mozog môžete trénovať aj inak. Počas celého života sa nám v mozgu tvoria a udržiavajú rôzne neuronálne pamäťové dráhy. Vo väčšine prípadov využívame dookola tie isté. Preto je dobré z času na čas vyskúšať niečo nové, čím sa vytvoria nové pamäťové stopy.

Ak hráte na hudobný nástroj, vyskúšať môžete sa napríklad naučiť novú skladbu alebo iný spôsob hrania na hudobný nástroj. Pre mozog je dobrým tréningom aj učenie nového jazyka. Dostupných je viacero moderných aplikácii (napríklad Duolingo) vďaka ktorým bude učenie aj zábavou.

Vedeli ste, že…

Vedecké štúdie paradoxne nie sú naklonené aplikáciám, ktoré sú určené priamo na stimuláciu mozgovej aktivity a zlepšovanie pamäti. Vo výsledkoch sa ukázalo, že takéto aplikácie síce poskytujú krátkodobé zlepšenie pamäti, z dlhodobého hľadiska však nepriniesli želané výsledky.

Okrem mentálnych cvičení má na pamäť a koncentráciu vplyv aj fyzická aktivita. Pri športe sa zvyšuje zásobovanie tkanív a orgánov kyslíkom a takéto okysličenie prospieva nášmu mozgu. Pravidelným pohybom si tiež znižujete riziko civilizačných ochorení, ktoré sú neraz spojené aj s poruchami pamäte. Medzi ďalšie pozitívne vplyvy cvičenia na náš mozog patrí zvyšovanie hladín dopamínu, endorfínov a serotonínu, čo sa priaznivo odrazí na nálade. V neposlednom rade sa pri cvičení vytvárajú nové synapsy a posilňuje sa schopnosť neuroplasticity.

Potraviny vhodné na zlepšenie pamäti

Ďalšou z možností, ako zlepšiť kognitívne funkcie je konzumovať potraviny prospešné pre mozog. Zaraďujeme medzi ne napríklad:

Zhrnutie

Poruchy pamäte môžu mať rôznu formu a intenzitu. Pri miernejších formách, kedy človek dokáže normálne fungovať nie je dôvod na obavu a postačia voľnopredajné vitamíny na pamäť a koncentráciu (napríklad tie s obsahom gingka). Pri silnejších formách výpadkov pamäte, najmä u seniorov, sa už používajú lieky ako Tebokan alebo Piracetam. Akékoľvek závažnejšie poruchy pamäte alebo koncentrácie musia byť adekvátne vyšetrené, diagnostikované a liečené. Čím skôr sú ochorenia pamäte liečené, tým vyššia šanca je na zmiernenie príznakov ochorenia.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.