Štípance od ploštice a blchy (príznaky, ako vyzerá uštipnutie, ako ho liečiť)

Zdroj: 123rf.com

Aj keď nepatria medzi časté formy uštipnutí, štípance od ploštice alebo blchy sa môžu vyskytnúť aj v našich zemepisných šírkach. Jeden z najčastejších mýtov je, že sa vyskytujú iba v špinavom prostredí.

Okrem toho, kde sa môžete stretnúť s plošticami a blchami si napíšeme aj to, ako rozoznáte štípance od blchy a štípance od ploštice a zároveň ako si s nimi poradiť.

Čo potrebujete vedieť o plošticiach

Ploštice (u nás niekedy nazývané aj bzdochy) sú nepríjemný parazit, ktorý sa živí krvou stavovcov, a teda aj krvou človeka. Telo ploštice je oranžovo-hnedé, je veľká približne 0,5 – 1 cm. Ploštice nevedia lietať, pohybujú sa skákaním. Uvidieť ju nie je až také jednoduché, lebo zo svojich skrýš vychádza za tmy.

V našich bytoch a domoch sa skrýva najčastejšie v lištách okolo podlahy, za obrazmi, v matracoch, v rôznych škárach v nábytku a podobne. Nachádzať sa môže aj v budovách, v ktorých blízkosti je väčšie množstvo netopierov a iných zvierat. Rizikovým faktorom pre objavenie ploštice je aj veľa ľudí obývajúcich spoločné, malé priestory (internáty, hostely).

Ploštice ku vám môžu prísť aj od susedov, vedia sa totiž dostať cez vonkajšie steny alebo schodisko.

Zaujímavosťou je, že ploštice vedia vydržať bez jedla (krvi) aj viac ako polroka, preto sa môžu vyskytnúť aj v domoch, ktoré sú už dlhšie neobývané.

Máte doma ploštice?

Ak máte podozrenie, že by sa u vás mohli nachádzať ploštice, skontrolujte matrace a posteľnú bielizeň. Nájsť by ste mohli výlučky ploštíc (ktoré majú hrdzavočrevenú farbu) ich vajíčka alebo samotné ploštice.

Medzi príznaky prítomnosti ploštíc patrí aj sladkastý zápach (pripomínajúci jahody), takže ich môžete odhaliť aj čuchom.

Ak ploštice objavíte v posteli, skontrolujte aj iné miesta v byte (o ktorých sme písali vyššie) kde by sa mohli nachádzať.

Ako vyzerá uštipnutie plošticou?

Štípance od ploštice spozorujete pravdepodobne ráno, pretože ploštica je aktívna v noci. Samotné uštipnutie nie je bolestivé, preto si ho neuvedomíte.

Takto vyzerá uštipnutie plošticou:

Zdroj: keesler.af.mil
Zdroj: commons.wikimedia.org

Typické je, že sa štípance sa nachádzajú na miestach, ktoré nie sú zakryté perinou. Štípance od ploštice sa objavujú v rade za sebou, napríklad po tri až štyri na jednom mieste v jednej línií. Postupnosť štípancov špecialisti na ploštice vysvetľujú ako rôzne oddelené cicania krvi, medzi ktorými si ploštica spraví prestávku.

Uštipnutie nájdete najčastejšie na nohách, chodidlách, ramenách ale aj na hlave.

Príznaky:

Štípance sú malé, červené, na začiatku môžu ale nemusia byť bolestivé. Neskôr svrbia, u niektorých až nadmerne. Pri citlivých ľuďoch sa môže vyskytnúť horúčka, opuch, žihľavka.

U iných sa štípance nemusia ani prejaviť. Z toho dôvodu si niektorí prítomnosť ploštíc všimnú až po nejakom čase.

Aj keď sú nosičmi viac ako 40 druhov patogénov, pre človeka poštípanie plošticou nepredstavuje žiadne iné závažnejšie riziko vo forme prenosu ochorenia.

Štípance od ploštice môžu vyzerať aj takto:

Zdroj: zdravovek.eu
Zdroj: zdravovek.eu
Zdroj: zdravovek.eu
Zdroj: zdravovek.eu
Zdroj: zdravovek.eu

Prevencia ploštíc

Ako na ploštice?

Základom je dodržiavanie hygieny a dôkladná kontrola predmetov, ktoré by mohli preniesť ploštice. Napríklad ak radi nakupuje veci z rôznych antikvariátov alebo bazárov, vždy si ich skontrolujte a prevenčne vydezinfikujte. Obzvlášť opatrný buďte pri rôznych kusoch nábytku, v ktorých nemusíte ploštice hneď vidieť.

V dovolenkovom období ale aj počas roka pri cestovaní vždy pred príchodom domov vyčistite kufre. Ploštice sa často prenášajú práve pri cestovaní.

Pri cestovaní využívajte rôzne cestovateľské blogy a recenzie, aby ste sa vyhli hotelom a hostelom, v ktorých sa už ploštice objavili.

Avšak pozor! Na ploštice nemusíte naraziť výlučne v lacných ubytovniach. Vyskytujú sa aj v luxusných hoteloch… Ich prítomnosť totiž nesúvisí s úrovňou hygieny daného zariadenia.

Zistiť viac

Protect sprej proti plošticiam a blchám 500 ml

  • repelent proti plošticiam a blchám
  • obsahuje S-metoprén (určený na povrchy na ničenie ploštíc a bĺch v domácnosti)
  • 8 – 9 mesačnú účinnosť

Tipy (aby ste si ploštice so sebou nepriniesli z dovolenky)

  1. Vždy, keď ste v novom hoteli skontrolujte matrac a iné rizikové miesta (kúty, lišty, skrine). Najrizikovejšie oblasti sú v okolí postele. Ploštice sa totiž najradšej zdržiavajú v blízkosti svojej potravy. Preto matrac dôkladne skontrolujte aj odspodu.
  2. Ploštice môžu v dospelosti narásť do dĺžky až 1 cm. Vtedy sú ľahko viditeľné voľným okom. Navyše vylučujú červenú substanciu, ktorá ich taktiež môže prezradiť.
  3. Ak nájdete znaky ich prítomnosti, bezodkladne to oznámte na recepcii hotela. Mali by vám bez problémov poskytnúť novú izbu.
  4. Preventívne si neukladajte svoju batožinu na zem alebo na posteľ, či v blízkosti postele.
  5. Oblečenie si v hoteloch vždy radšej vešajte.
  6. Ak chcete byť opatrní, môžete svoj kufor počas pobytu zabaliť do igelitového vreca.
  7. Po návrate domov poriadne prezrite kufre predtým, ako ich uskladníte.
  8. Operte všetko oblečenie (aj to ktoré ste nenosili) v horúcej vode. Pamätajte na to, že samotné umývanie ploštice nezničí. Zbavíte sa ich len pri vysokých teplotách.
  9. Nie je na škodu skladovať cestovné kufre mimo spálne (napríklad v suteréne alebo v garáži). Nikdy neskladujte kufre pod posteľou.
Zdroj: 123rf.com

Čo keď sa vyskytnú

Existuje viacero domácich rád, ktoré nájdete na internete na likvidáciu ploštíc. Nájdete medzi nimi napríklad použitie obyčajnej bielej kriedy, vodnej pary, alebo lepiacej pásky. Avšak je naozaj ťažké zbaviť sa ich svojpomocne.

Najúčinnejšou a najrýchlejšou formou, ako sa ploštíc zbaviť je dezinsekcia bytu príslušnou firmou. Dezinsekcia sa vykonáva dvakrát. Je finančne náročnejšia ako vyššie spomenuté babské recepty, no je jediným účinným spôsobom, ako mať istotu, že ste ploštice naozaj vyhubili.

V niektorých prípadoch je najefektívnejšie vyhodiť napadnuté matrace. O spôsobe, akým sa budú ploštice hubiť sa poraďte s odborníkom na deratizáciu.

Čo robiť v prípade, že ste si ich doniesli z dovolenky?

Máte 3 možnosti:

  1. vyperte všetko oblečenie, ktoré máte so sebou aspoň pri 60 °C (ak si chcete byť istí aj 90 °C)
  2. vložte všetky veci do mrazničky na 24 hodín (ploštice nezvládnu nízke teploty pod -17 °C)
  3. najmenej obľúbená možnosť je rozlúčiť sa so svojim oblečením (vyhodiť ho). Je to extrémne riešenie, ale niekedy je najlepšie. Prípadné ploštice (alebo ich vajíčka), ktoré by ste si so sebou doniesli domov, by mohli napáchať omnoho viac škody. Takisto by znamenali aj vysoké náklady na dezinsekciu celého domu.

Ako liečiť štípance od ploštice?

Kedy zmiznú štípance od ploštice?

Uštipnutie plošticou nie je nebezpečné, skôr nepríjemné. Príznaky uštipnitia zvyčajne vymiznú do 1 – 2 týždňov a nespôsobujú žiadne dlhodobé problémy. U tých, ktorí sú na štípance od hmyzu citlivejší, môže trvať liečba aj 3 a viac týždňov.

Čo sú to blchy?

Blchy na rozdiel od ploštíc patria medzi hmyz. Na svete existuje množstvo druhov bĺch, na Slovensku máme okolo 100 typov. Malé telo blchy je zboku sploštené, nemajú krídla, no majú dlhé zadné nohy, ktorými skáču. Sú schopné doskočiť až vzdialenosť 18 cm. Blchy, rovnako ako ploštice, dokážu žiť dlhé obdobie bez potravy, ktorou je krv.

Blchy sa zväčša vyskytujú v domácnostiach, v ktorých sa nachádzajú zvieratá s dlhou srsťou. Vyskytnúť sa však môžu aj u ľudí, ktorí zvieratá nemajú (napríklad ak ste v susedstve so zvieratami). Blchy sa môžu nachádzať aj vo vonkajších priestoroch, uprednostňujú tmavé miesta, napríklad kopy dreva, vysokú trávu a pod.

Zaujímavosťou je, že blchu je naozaj ťažké zabiť, práve pre jej tvrdé telo. Niekedy je potrebné doslova ju stlačiť medzi nechtami, aby ste ju usmrtili.

Ako vyzerajú štípance od blchy?

Rozoznať uštipnutie blchou nie je až také náročné, ako by sa mohlo zdať. Na rozdiel od štípancov od komárov sú tie od blchy menšie. Ich farba je však rovnako červená. Okolo štípanca sa tvorí červený kruh.

Charakteristické pre uštipnutie blchou je výskyt 3 až 4 štípancov za sebou v jednej línii. S najväčšou pravdepodobnosťou vás blchy uhryznú do oblasti nôh a členkov. Okrem toho sa štípance môžu vyskytnúť aj v oblasti trupu, podpazuší, pod prsiami, alebo pod ohybmi kolien a lakťov.

Príznaky:

Štípance od blchy veľmi svrbia a miesto okolo uštipnutia je zvyčajne bolestivé. Okolo miesta uštipnutia sa vám môže rozvinúť alergická reakcia na cudziu látku, ktorá sa do vás dostala. Prejaví sa ako koprivka.

U ľudí neprináša uštipnutie blchou žiadne väčšie riziko iných komplikácii. Neplatí to však pre vaše domáce zvieratá. Ak u nich spozorujete poštípanie blchou, vyhľadajte zverolekára. Príznak toho, že vaše zviera môže mať štípance od blchy je časte škrabanie srsti a rozškrabané miesta na koži.

Takto vyzerá poštípanie blchou:

Zdroj: commons.wikimedia.org
Zdroj: flickr.com

Ako sa zbaviť bĺch

Prevencia vzniku bĺch u zvierat existuje vo forme protiblchových obojkov, ktoré môžete použiť pre psy a mačky. Domácich miláčikov udržujte v čistote a starajte sa o ich srsť.

Rovnako ako pri plošticiach, ak sa u vás vyskytnú, kontaktujte deratizačnú firmu, ktorá vás bude informovať o vhodných postupoch.

Liečba uštipnutia

Viete, čo na štípance od ploštice a blchy?

Ak sa vaše príznaky zhodujú s vyššie uvedenými, môžete si pomôcť nasledovne:

  1. Prvým krokom, ktorý musíte urobiť, ak si nájdete štípanec od ploštice alebo blchy je dezinfekcia. Použiť môžete antibakteriálne mydlo a teplú vodu alebo rôzne antiseptické roztoky, napríklad Betadine roztok. Pomôcť môže aj obyčajné mydlo a voda. Dôkladné umytie štípanca môže pomôcť zmierniť svrbenie a zabrániť infekcii kože.
  2. Ak postihnuté miesto svrbí, natrite ho protisvrbivým gélom alebo krémom na štípance. Účinný je Fenistil gél. Použiť ho môžete aj u detí.
  3. Miesto môžete potrieť aj Octanovým krémom. Ten dokáže stiahnuť mierne opuchy, a rovnako ako Fenistil má aj protisvrbivý účinok.
  4. Na prevenciu bakteriálnej infekcie, redukciu svrbenia a miernej bolesti sa používa aj Aromatica Kosmín, ktorá obsahuje Tea tree olej.
  5. Ak štípance veľmi svrbia, môžete sa okúpať v ovsenom kúpeli. Na pokožku má príjemné upokojujúce účinky.

Mnohých ľudí zaujíma, či spreje na hmyz účinkujú aj proti blchám a plošticiam. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že áno. Problémom je to, že neviete, kde sa ploštice a blchy môžu vyskytnúť. Ak však máte podozrenie, že sa môžu u vás nachádzať, sprej použiť môžete. Samotné ploštice a blchy však stále ostanú aktívne, preto je dôležité vyhľadať deratizačnú spoločnosť.

Miesta uštipnutia si v žiadnom prípade neškrabte. Hrozí riziko zanesenia infekcie a vzniku zápalu.

Zistiť viac

Protect sprej proti plošticiam a blchám 500 ml

  • repelent proti plošticiam a blchám
  • obsahuje S-metoprén (určený na povrchy na ničenie ploštíc a bĺch v domácnosti)
  • 8 – 9 mesačnú účinnosť

Záver

Štípance od ploštice a blchy sú skôr nepríjemné ako nebezpečné, no veľa ľudí vie uštipnutie vystresovať. Ak sa u vás títo nemilí spoločníci vyskytnú, nesnažte sa ich odstrániť sami.

Teraz už viete, ako liečiť štípance od ploštice – uštipnutie a uhryznutie si nevyžadujú špeciálnu liečbu, vystačíte si s voľnopredajnými krémami a gélmi.

Určite sa vám už stalo, že vás poštípal aj iný hmyz. Zistite, aká je prvá pomoc pri uštipnutí a bodnutí osou, včelou, kliešťom, či komárom.

Zdroje:

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×