Schizofrénia – jej riziko zvyšuje aj užívanie marihuany…

Čo je schizofrénia a aké má príznaky? Zohráva úlohu aj dedičnosť?

Zdroj: 123rf.com

Schizofrénia je jedno z najvážnejších psychiatrických ochorení, ktoré však aj v dnešnej dobe podlieha mnohým zbytočným stigmám. Prvé príznaky schizofrénie sa objavujú medzi 15. – 25. rokom života. Ak sa ochorenie adekvátne lieči a pacient spolupracuje, má vcelku dobrú prognózu a človek sa dokáže zaradiť do bežného života.

V článku sa dozviete, čo je to schizofrénia a aké sú jej druhy. Zaujíma vás, či je schizofrénia dedičné ochorenie? Ako znížiť riziko rozvoja schizofrénie? Pomáhajú elektrošoky pri liečbe schizofrénie? Odpovede nájdete v dnešnom článku.

Čo je to schizofrénia a aké má príčiny?

Schizofrénia je vážne duševné ochorenie, ktoré je založené na biologických odlišnostiach v mozgu. Nie je však multifaktoriálnym ochorením. K rozvoju schizofrénie prispieva aj genetika, nadužívanie alkoholu a drog. Vysoko rizikové je fajčenie marihuany najmä do 15. roku života – vo viacerých štúdiách sa dokázalo, že THC v mladom veku výrazne zvyšuje riziko rozvoja schizofrénie.

Dedičnosť

Jedným z najväčších rizík pre túto poruchu je mať príbuzného prvého stupňa so schizofréniou.

Riziko rozvoja schizofrénie je v bežnej populácii 1 %, no ak ju má váš rodič alebo súrodenec, zvyšuje sa toto riziko na 10 %.

Ak sa schizofrénia diagnostikuje u oboch rodičov, riziko stúpne až na 50 %.

Vedeli ste, že…

Viaceré štúdie ukazujú, že na rozvoj schizofrénie má vplyv aj prekonanie vírusovej infekcie plodu. Najpravdepodobnejšie sa jedná o vírus chrípky, herpes vírus, toxoplazmózu a rubeolu. Je preto dôležité, aby sa tehotné ženy chránili a vyhýbali miestam, kde hrozí vyššie riziko nakazenia.

Aké sú príznaky schizofrénie?

Príznaky schizofrénie sú intenzívne, bez liečby sú pre pacienta veľmi náročné na zvládnutie.

Subjektívne pacienti so schizofréniou pociťujú chaos, okolie im príde cudzie, časté je aj popisovanie pocitu straty kontroly nad sebou. Niektorí ľudia popisujú svoje myšlienky ako ovládané niekým iným, že ich myšlienky nie sú ich vlastné, alebo že ich myšlienky boli zasadené do ich mysle niekým iným.

Príznaky schizofrénie sa rozdeľujú do dvoch kategórií:

  1. pozitívne príznaky
  2. negatívne príznaky

Pozitívne príznaky

V kontexte schizofrénie predstavujú to, čo sa pri ochorení v porovnaní s normálnym stavom vyskytuje navyše. Zaraďujeme sem teda príznaky ako:

Negatívne príznaky

Sú také, ktoré u pacienta so schizofréniou v porovnaní so zdravým človekom chýbajú:

Negatívne príznaky je ťažšie liečiť.

Formy schizofrénie

V súčasnosti sa v psychiatrickej diagnostike schizofrénia rozdeľuje na nasledovné:

Paranoidná schizofrénia

Pri tejto forme schizofrénie sa bludy a halucinácie objavujú dlhodobo. V prvých štádiách ochorenia pacient začína vidieť súvislosti vo veciach, ktoré spolu v skutočnosti nesúvisia, z čoho následne vznikajú bludy a paranoje.

Hebefrénna schizofrénia

Forma schizofrénie, pri ktorej je už na prvý pohľad správanie iné ako pri zdravom človeku. Pacienti sú dezorganizovaní, nedokážu myslieť v logických súvislostiach, časté sú silné výkyvy nálad.

Nediferencovaná schizofrénia

Príznaky schizofrénie sú všeobecné, pacient nezapadá do žiadneho špeciálneho podtypu schizofrénie, prípadne zapadá do viacerých typov.

Katatonická schizofrénia

V súčasnosti už pomerne zriedkavá forma schizofrénie, pri ktorej pacienti často ostanú v zvláštnej polohe. Typický je napríklad polosed bez opierania, následne nastáva nekontrolované pohybovanie telom.

Vedeli ste, že…

V modernej psychiatrii, najmä od roku 2013, kedy Americká asociácia pre psychiatriu schizofréniu zjednotila pod jednu diagnózu, sa od rozdeľovania schizofrénie do vyššie uvedených skupín postupne upúšťa. Jedným z dôvodov je napríklad to, že takéto rozdeľovanie nebolo pri diagnostike a samotnej liečbe veľmi nápomocné.

Liečba schizofrénie

Ako pri temer všetkých psychiatrických diagnózach, najúčinnejšia je kombinácia liekov (ktoré sú pri schizofrénii veľmi dôležité) s psychoterapiou.

Z liekov sú primárne antipsychotiká, kombinujú sa aj s anxiolytikami a antidepresívami. Dôležitá je aj psychoterapia a socioterapia.

Pri akútnych fázach schizofrénie je v niektorých prípadoch nevyhnutná aj hospitalizácia. Počas hospitalizácie sa môže vykonať elektrokonvulzívna terapia (ľudovo takzvané elektrošoky). Táto procedúra je opradená viacerými stigmami a polopravdami. Počas elektrokonvulzívnej terapie je pacient uvedený do celkovej anestézy, podané sú spazmolytiká. Po elektrokonvulzívnej terapii sa ako nežiaduci účinok vyskytuje strata pamäti, ktorá je však u 98 % pacientov reverzibilná do 6 mesiacov od ukončenia liečby.

Orientačný test na schizofréniu

Nasledujúci test je len orientačný a nenahrádza diagnostiku psychiatrom.

Ak na nasledujúce otázky odpoviete viackrát áno, mohlo by sa jednať o diagnózu schizofrénie:

Zhrnutie

Schizofrénia je závažné psychické ochorenie, pri ktorom je nevyhnutná farmakoterapeutická liečba. Na schizofréniu trpí až 1,1 % populácie, radíme ju teda medzi časté ochorenia. K rozvoju jej prvých príznakov dochádza v puberte alebo mladšej dospelosti. Ak sú pacienti adekvátne liečení a spolupracujú s psychiatrom, ich bežné fungovanie je možné, dokážu pracovať a udržiavať vzťahy. Pri náročných formách schizofrénie alebo u pacientov, ktorí nie sú ochotní podstupovať liečbu, je veľmi pravdepodobná invalidita a neschopnosť začleniť sa do spoločnosti.

Tip na článok:
Časté zmeny nálad môžu byť príznakom aj iného ochorenia, napríklad bipolárnej afektívnej poruchy. Viete, aké má iné príznaky? Spravte si orientačný test na bipolárnu poruchu. ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×