Raynaudov syndróm (syndróm studených končatín) – príznaky + liečba

Zdroj: 123rf.com

Určite ste už zažili pocit studených nôh prípadne rúk. U niektorých ľudí sa však vyskytujú studené končatiny permanentne. Nie je to len nepríjemný stav, môže sa jednať o príznak toho, že v organizme sa niečo deje.

Raynaudov syndróm je stav, pri ktorom dochádza k nedokrveniu končatín. Podľa čoho ho spoznáte? Aký je rozdiel medzi Raynaudovou chorobou a Raynaudovým syndrómom?

Raynaudov syndróm – syndróm studených končatín

Raynaudov syndróm je spôsobený poruchami periférnej cirkulácie a nedostatočným cievnym systémom.

Príznaky

Stav je charakteristický tým, že pacientom náhle a intenzívne zbelejú prsty na rukách a/alebo nohách. Prsty sú chladné, stav môže byť spojený aj s mravenčením a pocitom tŕpnutia.

Po zbelení prstov sa môže objaviť zmena farby na modrú, pri ohrievaní končatín koža zvykne sčervenať. Spúšťačom stiahnutia kapilár a ciev býva najmä chlad, u niektorých ľudí to môže byť aj emočné vypätie a stres.

Výskyt a riziká

Raynaudov syndróm sa vyskytuje viac u žien, náchylnejší sú naň aj ľudia, ktorí sa dlhodobo vyskytujú v regiónoch s nižšou teplotou. Vplyv má aj genetika, rizikovejší sú ľudia s Raynaudovým syndrómom v rodinnej anamnéze.

U väčšiny ľudí Raynaudov syndróm nevedie k invalidite a je pomerne ľahko liečiteľný. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže neliečený Raynaudov syndróm viesť k tvorbe vredov, gangrén, prípadne k amputácii postihnutej ruky alebo nohy.

Vedeli ste, že…?

Raynaudov syndróm je prejavom iného ochorenia. Najčastejšie hovoríme o takzvanej vazoneuróze, no môže sa jednať aj o syndróm karpálneho tunela, prípadne iné ochorenia spojivových tkanív. Raynaudova choroba je samostatným ochorením, vyskytuje sa napríklad ako choroba z niektorých špecifických povolaní, pri ktorých mohlo dôjsť k úrazom a otrasom ruky.

Liečba Raynaudovho syndrómu

Pri miernych formách Raynaudovho syndrómu si pacienti vystačia s režimovými opatreniami, pri stredne závažných a ťažších formách je nevyhnutné aj užívanie liekov.

Na liečbu sa využívajú hlavne lieky, ktoré rozširujú cievy, napríklad:

Zhrnutie

Raynaudov syndróm nie je závažné ochorenie. Jeho príznaky však môžu byť nepríjemnéstudené, biele prsty, v ktorých môže pacient pociťovať mravenčenie. Ľudom s týmto problémom sa odporúča obliekanie vo vrstvách, vyhýbanie sa nadmernému chladu, v zime musia byť samozrejmosťou rukavice. Na vazokonstrikciu (stiahnutie ciev) má silný vplyv aj fajčenie. Vhodné je pravidelné cvičenie, ktoré rozprúdi krv aj do periférnych oblastí tela.

Tip na článok:

Ste to vy, kto v domácnosti vždy zapína radiátory, používa hrubé ponožky a miluje teplé deky?

Potom si určite prečítajte ? článok o studených končatinách. Zistíte, kedy sú studené končatiny ešte v poriadku a kedy už treba vyhľadať lekára + príčiny ich vzniku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×