Rakovina prsníka: aké sú jej príznaky? Pozrite si návod na samovyšetrenie prsníka:

Rakovina prsníka sa čoraz častejšie vyskytuje u mladých žien a u mužov... Aká vysoká je úmrtnosť pri tomto ochorení?

Zdroj: 123rf.com

Rakovina prsníka je ročne diagnostikovaná až u 3500 žien. Alarmujúce je, že aj keď je riziko vyššie u žien vo vyššom veku, stúpa počet prípadov novodiagnostikovanej rakoviny aj u mladších žien. Vo viac ako polovici prípadov je rakovina prsníka diagnostikovaná hneď v prvej fáze, čím výrazne stúpa šanca na jej úspešné vyliečenie a znižuje sa percento úmrtnosti.

V článku si prečítate niečo o ohrozených skupinách, o samovyšetrení ale aj to, aké sú príznaky rakoviny prsníka.

Rakovina prsníka – najčastejší zhubný nádor u žien

Rakovina prsníka patrí medzi ochorenia, ktorých výskyt sa v poslednom storočí výrazne zvýšil. Aj keď Slovensko našťastie nepatrí medzi krajiny s najvyšším výskytom karcinómu prsníka, čísla sú stále pomerne závažné. Dôležitosť tejto témy spočíva hlavne v prevencii, o ktorej si napíšeme viac. Rakovina prsníka patrí medzi formy rakoviny, ktoré majú pomerne vysokú šancu na vyliečenie – v prvej fáze je až 90 – 100 % pacientok zachránených.

Nie každá hrčka, ktorá sa v prsníku objaví musí nevyhnutne znamenať karcinóm. V ženských prsníkoch sa často vyskytujú rôzne cysty, ktoré by vždy mali byť pod kontrolou lekára. Aj keď nie sú nebezpečné, potenciálne časom môžu prejsť do rakoviny prsníka.

Samotný nádor prsníka má taktiež dve formy:

Rizikové faktory pre rozvoj rakoviny prsníka

Na rakovinu prsníka ste náchylnejšia ak:

Vedeli ste, že…

Rakovina prsníka sa veľmi zriedkavo môže vyskytnúť aj u mužov, nakoľko tiež majú nízky objem prsného tkaniva. Štatisticky to vychádza na menej ako 1 % z celkového výskytu rakoviny prsníka. Príznaky sú totožné ako pri rakovine prsníka u žien. Ak sa u muža vyskytne zmena v bradavke, výtok, hrčka alebo bolesť, môže sa jednať o rakovinu.

Príznaky rakoviny prsníka

Ochorenie sa prejavuje nasledovne:

Príznaky rakoviny prsníka Zdroj: 123rf.com

Prognóza rakoviny prsníka

Až u 60 % pacientok je rakovina prsníka diagnostikovaná ešte v počiatočných fázach. Je to spôsobené dobrou dostupnosťou preventívnych prehliadok, ich vysokou efektivitou a spoľahlivosťou ale aj záujmom žien o pravidelné samovyšetrenie. Ak sa teda rakovina prsníka podchytí v tomto štádiu, šanca že žena bude žiť dlhšie ako 5 rokov je vyššia ako 99 %.

Pri postihnutí lymfatických ciest sa úmrtnosť mierne zvyšuje, 5 a viac rokov sa dožije len 85 % pacientok.

Pri pokročilejších fázach rakoviny prsníka dochádza k tvorbe metastáz. Tie výrazne znižujú úspešnosť liečby, no nie sú neliečiteľné. 5 a viac rokov sa dožíva menej ako 30 % žien.

Ak trpíte na rakovinu prsníka, vyššie uvedené štatistiky sú len orientačné a nevyčísľujú presnú šancu v konkrétnych prípadoch. O prognóze rakoviny prsníka vás bude detailnejšie informovať váš onkológ.

Samovyšetrenie a pravidelné prehliadky

Samovyšetrenie prsníkov je nevyhnutné robiť pravidelne raz za mesiac u každej ženy nad 20. rokov života.

Ako má správne vyzerať samovyšetrenie prsníkov?

Robí sa tesne po období menštruácie, kedy sú zmeny na prsníkoch najviditeľnejšie. Kontrola má dve roviny – hmatom a zrakom, preto vždy samovyšetrenie robte pred zrkadlom.

Na internete nájdete viacero videí, ktoré vám presne ukážu, ako konkrétne postupovať pri kontrole prsníkov. Na prsníky priložte brušká troch prstov a krúživými pohybmi kontrolujte celú oblasť smerom od vonkajšej strany prsníkov, vrátane oblasti pod pazuchami až po bradavky.

Samovyšetrenie prsníka – návod (Zdroj: 123rf.com)

Frekvenciu pravidelných prehliadok vám určí lekár podľa rizikovosti skupiny, do ktorej patríte. U žien do 40. rokov sa zvyčajne robí len sonografické vyšetrenie prsníkov, u žien nad 40. rokov života aj mamografia. Mamografické vyšetrenie vám môžu odporučiť aj pred 40. rokom života, ak ste riziková pacientka prípadne je potrebná špecifickejšia diagnostická metóda. Mnoho žien sa obáva bolestivosti, v skutočnosti mamografia nepatrí medzi bolestivé vyšetrenia. Prsná žľaza je síce stlačená, vyšetrenie však trvá len tri sekundy a nie všetky ženy ho považujú za bolestivé.

Zhrnutie

Karcinóm prsníka vzniká v prsnej žľaze ako následok nekontrolovateľného delenia buniek. Rakovina prsníka má viacero foriem, najčastejší je karcinóm mliečnej žľazy, kedy hovoríme o takzvanom duktálnom karcinóme. Prevencia rakoviny prsníka má veľké opodstatnenie – spočíva v samovyšetrení prsníkov, ktoré by ste mali robiť minimálne 1x do mesiaca a v dodržiavaní termínov preventívnych prehliadok (sono, mamograf). Pri diagnostikovaní rakoviny prsníka v prvých štádiách sú šance na prežitie veľmi vysoké. Rakovina prsníka sa radí medzi dobre liečiteľné formy rakoviny.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.