Rakovina prostaty – príznaky, liečba, prognóza, štádiá

Zdroj: 123rf.com

Rakovina prostaty sa zaraďuje medzi najčastejšie sa vyskytujúce malígne formy rakoviny. U mužov je to 2. najčastejšia smrteľná forma rakoviny. Tak ako pri všetkých formách rakoviny aj tu platí, čím skoršia je diagnostika, tým úspešnejšia je liečba.

Je dôležité poznať hlavné príznaky rakoviny prostaty. V prípade, že sa u vás vyskytnú, bezodkladne navštívte lekára.

Rakovina prostaty – výskyt + rizikové faktory

Každoročne sa v Európe diagnostikuje až 2,6 milióna nových prípadov karcinómu prostaty.

Slovensko radíme medzi krajiny so stredným výskytom ochorenia, každoročne sa u nás diagnostikuje 1220 nových pacientov. Predpokladá sa, že výskyt ochorenia bude mať v budúcnosti stúpajúci charakter.

Prečo vzniká?

Rakovina je multifaktoriálne ochorenie, to znamená, že nie je možné konkrétne určiť jeden faktor, ktorý vedie k jej vzniku. (Jedinou výnimkou je rakovina krčka maternice spojená s vírusom HPV). Tak isto ani pri rakovine prostaty nevieme jednoznačne určiť, prečo vzniká. Existujú však rizikové faktory, ktoré zvyšujú šance na jej vznik:

Rizikové faktory

Medzi rizikové faktory radíme:

Čo sa deje pri rakovine prostaty?

Mutácie v génoch spôsobia zmeny v bunkovom cykle. Bunky sa následne začnú abnormálne množiť, tvorí sa tumor. Rakovinové bunky v pokročilom štádiu metastázujú.

Štádiá rakoviny prostaty

  1. štádium – rakovina sa rozširuje a rastie pomaly, tumor nie je nahmatateľný, rakovinové bunky zatiaľ nie sú diferencované (rozoznateľné od zdravých buniek), PSA (prostatický špecifický antigén) hodnoty sú v norme
  2. štádium – nádor je lokalizovaný len v oblasti prostaty, PSA hodnoty sú mierne zvýšené, rakovinové bunky sa začínajú diferencovať
  3. štádium – hodnoty PSA sú výrazne zvýšené, rakovinové bunky sú diferencované, pripravené metastázovať do iných tkanív
  4. štádium – rakovinové bunky metastázujú do lymfatických uzlín
Zdroj: 123rf.com

Príznaky rakoviny prostaty

V prvých fázach ochorenie môže prebiehať bezpríznakovo. V neskorších fázach ochorenia sú typické tieto príznaky:

Liečba rakoviny prostaty

Liečba rakoviny prostaty závisí od viacerých faktorov.

Medzi najdôležitejšie patria štádium rakoviny prostaty, vek pacienta a pridružené ochorenia. Lekár dôsledne zváži benefity a riziká zvolenej liečby. V tomto kroku je veľmi dôležité, aby ste sa lekára spýtali všetko, čo vás zaujíma a informovali sa o priebehu liečby.

V zriedkavých prípadoch, ktoré musia spĺňať prísne kritéria (napríklad vyšší vek pacienta) sa používa systém aktívneho pozorovania. To znamená, že pacient chodí na pravidelné odbery krvi a iné špecifické vyšetrenia (hlavne biopsia) a karcinóm prostaty sa len pozoruje.

Operácia

Radikálna prostatektómia je operácia, pri ktorej sa odstráni celá prostata (prostatická žľaza aj semenné vačky). U niektorých pacientov je nevyhnutné odstrániť aj lymfatické uzliny. Močové cesty sa chirurgicky upravia spojením močového mechúra s močovou rúrou. Operácia sa môže previesť klasicky, laparoskopicky alebo roboticky. Radikálna prostatektómia sa využíva hlavne u mladších pacientov.

Hormonálna liečba

V terapii rakoviny prostaty sa využíva aj hormonálna liečba. Pri tlmení mužského pohlavného hormónu testosterónu dochádza k obmedzeniu rastu samotného karcinómu. Tento spôsob liečby však nie je vo väčšine prípadov dostatočný, musí sa kombinovať aj s inými spôsobmi liečby.

Ožarovanie

Ožarovanie (rádioterapia) funguje na princípe ionizujúceho žiarenia, ktoré deštruuje rakovinové bunky. Existujú dve metódy rádioterapie: externá rádioterapia a brachyterapia.

Prevencia rakoviny prostaty

Zhrnutie

Rakovina prostaty je veľkým strašiakom pre starších mužov. V poslednej dobe sa s ňou stretávame aj u pacientov v mladšom veku. Prognóza rakoviny prostaty závisí od toho, v akom štádiu je ochorenie diagnostikované. Muži by preto nemali podceňovať preventívne prehliadky u lekárov a pri prvom podozrení na rakovinu prostaty (príznaky popísané v článku) by sa mali čo najskôr objednať na kontrolu. Medzi riziká spojené s rakovinou prostaty radíme metastázy do iných častí tela, inkontinenciu a erektilnú dysfunkciu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×