Psychické poruchy a duševné choroby – čo potrebujete vedieť

Aké sú najčastejšie psychické poruchy? Aké druhy duševných chorôb poznáme?

Zdroj: 123rf.com

V súčasnosti sú psychické poruchy diagnostikované u 1 zo 4 ľudí. Postupnou (ale stále nie úplnou) destigmatizáciou psychiatrie a psychiatrickej starostlivosti sa adekvátna pomoc dostáva čoraz viac chorým ľudom.

Napriek dostatku informácii, o niektorých psychických ochoreniach stále kolujú mýty a nepravdy. Pacienti s duševnými chorobami sú odsúvaní na okraj spoločnosti. V sérii článkov na tému psychické poruchy a duševné choroby vám prinesieme základné informácie o najčastejších diagnózach.

Čo je to duševné zdravie?

Otázka, na ktorú neexistuje jednoznačná odpoveď a viacero psychiatrov má na ňu rozličný pohľad.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že duševní zdravie (ako neoddeliteľná súčasť celkového zdravia spolu s fyzickým zdravým) je stav, kedy je osobnosť sama so sebou a okolím v rovnováhe a reaguje primerane na vonkajšie okolnosti. Duševne zdravý človek je schopný vytvárať a udržiavať vzťahy s okolím ale aj so samým sebou, má adekvátny sebaobraz.

O narušenom duševnom zdraví hovoríme vtedy, keď nefunguje jeden alebo viacero faktorov, ktoré ho tvoria.

Výskyt psychických porúch a duševných ochorení

Medzi najčastejšie psychické poruchy patria ochorenia ako depresia, schizofrénia, bipolárna porucha, úzkostná porucha a závislosti rôznych foriem.

V súčasnosti je psychická porucha alebo duševné ochorenie diagnostikovaná u každého 4. človeka. Týmito ochoreniami teda trpí až 25 % populácie. Je teda nemožné, aby ste nepoznali niekoho, kto nemá žiadnu psychiatrickú diagnózu. Ďalším zaujímavým faktom je to, že až 75 % duševných ochorení sa rozvinie ešte pred 25. rokom života.

Druhy porúch (najčastejšie psychické poruchy)

Táto komplexná skupina ochorení sa delí na nasledujúce podskupiny (podľa Medzinárodnej klasifikácie chorôb MKCH 10):

Rizikové faktory (pre rozvoj duševnej poruchy)

Psychické poruchy so vo veľkej väčšine prípadov multifaktoriálne, to znamená, že pre ich rozvoj je potrebných viacero vplyvov. Niektoré psychické poruchy sú z časti dedičné, vplyv má teda genetika, ale aj stres, či samotná povaha človeka. Významný je aj vplyv rodiny, prípadne kolektívu, v ktorom sa človek nachádza. Všetky tieto faktory môžu urýchliť alebo naopak spomaliť rozvoj psychickej poruchy.

Ak zbadáte sami na sebe alebo na vašom blízkom zmeny správania, nebojte sa vyhľadať pomoc čo najskôr. Na internete je síce množstvo testov na psychické poruchy, majú však skôr zábavný ako diagnostický efekt. Preto sa na žiadne takéto výsledky nespoliehajte a pri duševných problémoch a nepohode sa obráťte na odborníkov.

Ak sa na začiatku zdráhate objednať k psychiatrovi, ako prvú pomoc môžete využiť aj linku dôvery. Je dostupná 24 hodín denne a v prostredí anonymity sa môžete poradiť s odborníkmi, ktorý vám poskytnú potrebnú pomoc a bližšie informácie. Číslo linky dôvery je 0800 800 566.

Zhrnutie

Duševné ochorenia sú vplyvom stresujúceho prostredia, nadmerných stimulov ale aj nedostatkom času na duševnú hygienu na vzostupe. V dnešnom článku sme vám zhrnuli druhy najčastejších psychických porúch podľa ich kategórie. Diagnózy v psychiatrii nie sú fixné, niektoré ochorenia sú na rozhraní dvoch diagnóz, prípadne nespadajú do žiadnej špecifickej kategórie alebo sa diagnózy prelínajú, pretože myseľ človeka je vysoko individuálna. Prevencia duševných ochorení je pravidelný čas na psychohygienu, pestovanie vzťahov a koníčkov, ale aj skorá reakcia pri objavení sa prvých príznakov. Tým sa výrazne predchádza zhoršeniu stavu.

Tip na článok:
Viete, čo je to bipolárna porucha? Toto ochorenie je charakterizované častými výkyvmi nálad a správania. Zistite, aké sú jej príčiny a príznaky ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×