Prvá pomoc pri popáleninách (ošetrenie a liečba popáleniny)

Zdroj: 123rf.com

Viete, čo je dobré na popáleniny? A ako ošetriť popáleninu?

Popáleniny sú jedným z najčastejších úrazov, ktorý sa vám môže v domácnosti stať. Je dôležité vedieť, čo urobiť bezprostredne po popálení (napríklad vriacou vodou, olejom, ohňom, žeravým predmetom a podobne).

V našom dnešnom článku sa dozviete, aká je prvá pomoc pri popáleninách ale aj to, aká je ich ďalšia liečba a ošetrenie + budeme sa venovať aj téme domáca liečba pri popáleninách.

Popáleniny v domácnosti

Ak sa pohybujete veľa v kuchyni, prípadne doma niečo majstrujete, určite ste sa s nimi už stretli.

Okrem toho sú popáleniny veľmi časté aj u malých detí. U nich vedia byť kvôli ich citlivej a tenkej koži bolestivé až nebezpečné.

Štatistiky hovoria, že ročne sa v domácnosti popáli 1 zo 100 ľudí. 3 % z tých, ktorí sa popália doma, skončia v nemocnici (www.upjs.sk – Babik Termotrauma CEEA 2011)

Pri popálení dochádza k poškodeniu kože a kožných buniek. Podľa závažnosti a intenzity poškodenia kože rozlišujem tri stupne popálenín:

Existuje aj 4. stupeň popáleniny, ktorý sa prejavuje rovnako ako 3. stupeň, no prechádza hlbšie do oblasti tkanív a kostí.

Prvá pomoc pri popáleninách

Ako ošetriť popáleninu?

Tieto kroky sú veľmi vhodné ako ošetrenie popálenín:

Liečba popálenín

V závislosti od stupňa popálenín sa vyberá aj liečba. Väčšina domácich popálenín nie je závažných a nevyžadujú ošetrenie lekárom ani hospitalizáciu.

Popáleniny prvého stupňa sa liečia približne 7 – 10 dní a po ich vyliečení nedochádza k tvorbe jazvy.

Na urýchlenie hojenia, uľavenie od bolesti a prevenciu infekcií môžete použiť rôzne krémy. Keďže mám sama malé dieťa a zároveň veľa varím, v mojej lekárničke nechýbajú tieto tri:

  1. Kalciová masť má hojivý a regeneračný účinok. Táto masť je veľmi účinná na popáleniny, ale používa sa pri drobných ranách, odreninách, či zapareninách (u dojčiat). Je vhodná aj na suchú a výrazne suchú pokožku (ako podporný prípravok pri atopickej dermatitíde, kontaktných ekzémoch).
  2. Dermazin slúži ako prevencia infekcií. Je registrovaný ako liek a obsahuje sulfadiazín vo forme striebornej soli. Po dôkladnom ošetrení popáleniny ho v tenkej vrstve naneste na pokožku alebo gázu. Použiť ho môžete aj na pokožku s odreninami a podobne.
  3. A nakoniec náplaste URGO Burns. Sú to sterilné náplaste určené špeciálne na popáleniny (či už je to popálenina na ruke alebo na inej časti tela). Obsahujú špeciálne látky, ktoré pri kontakte s kožou urýchľujú proces hojenia. Okrem toho pôsobia aj proti bolesti. Náplasť aplikujte na kožu, ktorú ste pred tým chladili v studenej vode a ošetrili.

Poprípade je možné použiť aj Panthenol sprej, ktorý obsahuje 10 % panthenolu. Okrem toho sa v ňom nachádzajú vitamíny A, E a F. Výhodou je, že neobsahuje parabény, parafíny a PGE. Využiť ho môžete aj po spálení slnkom. Má príjemné chladivé účinky a regeneruje poškodenú pokožku.

Pri väčších bolestiach si môžete dať aj lieky tlmiace bolesť, napríklad Ibalgin alebo Paralen.

Domáca liečba (ktorej sa vyhýbajte!)

Existuje viacero domácich spôsobov liečenia popálenín, ktoré sa tradujú medzi ľuďmi. My vám však odporúčame, aby ste sa im vyhýbali.

Patria medzi ne napríklad:

Kedy sa lekárovi nevyhnete

Popáleniny druhého a tretieho stupňa sú veľmi bolestivé a jednoznačne vyžadujú lekársky zásah. Pri masívnejších popáleninách hrozia riziká bakteriálne infekcie a ohrozenia ostatných orgánov.

Pri popáleninách tretieho a štvrtého stupňa môže dôjsť až k ohrozeniu na živote, preto zavolajte pacientovi sanitku. Lekársku pomoc vyhľadajte aj vtedy, ak je popálené dieťa alebo staršia osoba.

Aj menej závažné popáleniny sa môžu skomplikovať. Ak sa bolesť po popálení stupňuje, tvoria sa vám veľké pľuzgiere, máte teplotu alebo sa okolie zle hojí, prípadne sa vytvorí infekcia, navštívte lekára, ktorý zaháji adekvátnu liečbu.

Rizikové oblasti tela, ktoré si vyžadujú špeciálnu pozornosť pri popáleninách sú: tvár, dlane, chodidlá a genitálie.

Záver

V našom článku o popáleninách ste si mohli prečítať, aké typy popálenín poznáme, ako ošetriť popáleninu – prvá pomoc a aké voľnopredajné prípravky sú najlepšie. A teda, či vás trápi popálenina na ruke, nohe či inde, teraz už viete, čo je dobré na popáleniny.

Popáleniny prvého stupňa sa ľahko hoja a vyliečite ich aj doma, popáleniny vyšších stupňov sú závažnejšie a vyhľadajte pri nich lekársku pomoc.

Zaujíma vás liečba spálenej pokožky od slnka? Tak si určite prečítajte tento článok, ktorý vám o spálení a jeho prevencii povie viac.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×