Podpora tvorby mlieka: ako podporiť tvorbu materského mlieka?

Viete, ako sa tvorí materské mlieko? Ktorý čaj je vhodný pre dojčiace matky? Ak vás zaujíma podpora tvorby mlieka, čítajte ďalej:

Zdroj: 123rf.com

V období tesne pred pôrodom ale najmä bezprostredne po pôrode sa začína vďaka hormónom tvoriť prvé materské mlieko (mledzivo alebo inak aj kolostrum). Následne sa mlieko mení podľa potrieb novorodenca. Oproti umelým mliekam má kojenie viacero výhod – tesný kontakt bábätka s matkou, podpora emočnej väzby ale aj obsah niektorých látok, ktoré sa nachádzajú výlučne v materskom mlieku. Zaujíma vás podpora tvorby mlieka?

V dnešnom článku si v krátkosti popíšeme, ako a kde sa materské mlieko tvorí a čím môžeme podporiť tvorbu mlieka.

Tvorba materského mlieka

Prsník je tvorený dvoma typmi tkanív:

To koľko tuku sa v tkanive nachádza, rozhoduje o veľkosti prsníka. Tá však nijako nesúvisí s tým, koľko mlieka sa v prsníku produkuje. Pod tkanivami sa nachádza prsný sval.

Ako sa tvorí materské mlieko?

Materské mlieko sa tvorí v prsných lalokoch (alveolách), konkrétne v časti lobuly. Následne sa cez sieť kanálov, prechádza do oblasti bradavky a dvorcov (tmavšia oblasť okolo bradavky).

V oblasti prsníkov sa nachádza aj množstvo nervov a ciev. Práve tie zohrávajú dôležitú úlohu pri tvorbe mlieka. Ak je dieťa správne prisaté (o tom ako správne kojiť si prečítate v tomto článku), sací reflex a tlak jazyka vedie k uvoľňovaniu hormónov (prolaktín a oxytocín) v mozgu a k následnej tvorbe mlieka.

Hormón prolaktín spôsobí to, že výživné látky, najmä bielkoviny a cukry, prechádzajú z krvi matky do mlieka. Oxytocín je zodpovedný za tok mlieka mliečnym kanálikmi až do bradavky.

Zdroj: 123rf.com

Ako podporiť tvorbu materského mlieka

Na trhu dnes nájdeme množstvo produktov, ktoré kojacej maminke pomôžu pri začiatkoch laktácie (zhoršená môže byť napríklad pri cisárskom reze – sekcii alebo pri psychickej nepohode, intenzívnej únave a podobne). Medzi bylinkami nájdeme aj také, ktoré udržia produkciu mlieka čo najdlhšie.

Najčastejšie využívané (či už vo forme čajov alebo výživových doplnkov) sú bylinky, konkrétne senovka grécka a benedikt lekársky. Obe zvyšujú tvorbu mlieka, účinky sú viditeľné už po 1 – 3 dňoch od začiatku užívania.

Bylinky ako podpora tvorby mlieka

Na zvýšenie tvorby mlieka môžete vyskúšať napríklad:

Čaj pre dojčiace matky

Dojčiace maminky musia dodržovať aj zvýšený pitný režim. Odporúčané sú čaje na dojčenie, ktoré obsahujú bylinky podporujúce tvorbu a kvalitu mlieka. Okrem čajov pite vo vyššej miere aj čistú vodu a tiež ovocné a zeleninové šťavy.

Ktoré sú vhodné čaje pre dojčiace matky ?

Zhrnutie

Tvorba materského mlieka je hormonálne podmienená a reguluje sa jeho výdajom – zvyšuje sa pri kojení alebo pravidelnom odsávaní materského mlieka. Ak potrebujete zvýšiť produkciu mlieka, stavte na osvedčené bylinky a čaje na kojenie. V prípade, že sa vám produkcia mlieka nedarí zvýšiť, poraďte sa s laktačnou poradkyňou o iných formách pomoci pri kojení. Použiť sa môže napríklad laktačná pomôcka – cievka. Ak zlyhajú všetky metódy, v niektorých prípadoch sa používa aj dokrmovanie umelým mliekom, u starších detí aj prvými príkrmami.

Zistiť viac

Benedikt lekársky extra 75 kapsúl

  • pomáha zvyšovať tvorbu materského mlieka v období dojčenia
  • prispieva k normálnej funkcii tráviaceho traktu, zvyšuje chuť do jedla
  • bylinky senovka grécka a benedikt lekársky sa odporúčajú ako podpora tvorby mlieka; najlepšie účinkujú, ak ich užívate naraz

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×