Obsedantno-kompulzívna porucha: ako zistíte, že ňou trpíte?

Zdroj: 123rf.com

Obsedantno-kompulzívna porucha je psychické ochorenie, charakterizované častými, opakovanými myšlienkami a rituálmi, ktoré pacient dookola vykonáva. Nevie sa týchto myšlienok zbaviť a nedokáže ich sám potlačiť.

V článku si stručne popíšeme príznaky a liečbu obsedantno-kompulzívnej poruchy. Dozviete sa aj to, či sa OCD porucha vyskytuje aj u detí a podľa čoho by ste ju spoznali.

Obsedantno-kompulzívna porucha – neuróza z podvedomia

Iné názvy pre toto ochorenie sú: obsedantne kompulzívna porucha, obsesívno-kompulzívna porucha, obsedantná neuróza, v angličtine OCD.

Ochorenie sa skladá z dvoch psychických javov:

Vedeli ste, že…

Obsedantno-kompulzívna porucha trápi odhadom až 2 % populácie, zaraďujeme ju teda medzi časté psychiatrické diagnózy. Častejšie sa OCD vyskytuje u žien ako u mužov. Jednoznačné príčiny ochorenia nie sú známe. Asi v polovici prípadov sa obsedantno-kompulzívna porucha rozvinie po stresujúcej udalosti.

Príznaky obsedantno-kompulzívnej poruchy

Ochorenie sa prejavuje obsedantnými myšlienkami, ktoré môžu zahŕňať:

Obsedantno-kompulzívna porucha u detí

Obsedantno-kompulzívna porucha u detí je o niečo náročnejšia na odhalenie ako u dospelých. Deti často svoje rituály skrývajú, pretože sa hanbia alebo obávajú reakcie okolia. Medzi bežné obsesívne myšlienky u detí s OCD patrí strach z toho, že povedia niečo neslušné, že niekto ochorie, umrie. U detí je častý aj strach z bacilov alebo asymetrie.

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa môže mať obsedantno-kompulzívnu poruchu, porozprávajte sa s ním v láskavej a chápajúcej rovine. Môžete povedať, že si všímate, že sa bojí nečistoty, a preto si často umýva rúčky. Zdôraznite, že dieťa ľúbite a prijímate také, aké je. Nevyhnutná je však aj návšteva detského psychológa prípadne psychiatria, aby ochorenie neprogredovalo.

Liečba obsedantno-kompulzívnej poruchy

Ochorenie je vo väčšine prípadov chronické. Súčasná liečba však dokáže dobre zmierňovať príznaky ochorenia a zlepšovať kvalitu života chorého. V liečbe obsedantnej neurózy sa kombinuje farmakoterapia (podávanie liekov) a behaviorálna psychoterapia.

Lieky

Z liekov na obsedantno-kompulzívnu poruchu sa preukázali ako najefektívnejšie SSRI inhibítory, ktoré sa používajú aj pri liečbe depresie a tricyklické antidepresívum klomipramín. Pri obsesívno-kompulzívnej poruche je nástup antidepresív pomalší ako pri liečbe depresie. Používajú sa aj vyššie dávky týchto liečiv.

Behaviorálna psychoterapia

U niektorých pacientov so slabšími príznakmi OCD nie je nevyhnutná farmakoterapia a postačuje kognitívno-behaviorálna terapia. Počas nej sa pacient naučí predchádzať obsesívnym myšlienkam a získa viac kontroly nad svojimi rituálmi.

TEST na obsedantno-kompulzívnu poruchu

Táto diagnóza (podobne ako iné psychiatrické diagnózy) nie je diagnostikovaná cez internet, ale vždy u odborníka (psychológa alebo psychiatra). Pri podozrení na diagnózu si však môžete zodpovedať na nasledujúce otázky, a ak odpoviete pozitívne, môže ísť o toto ochorenie.

(tento test je len orientačný)

Záver

Podľa psychoanalýzy má obsedantno-kompulzívna porucha svoj pôvod v podvedomí, keď sú potláčané nejaké negatívne emócie, napríklad hnev, závisť, smútok. Ochorenie prebieha v rôznych stupňoch. Pri ľahších formách ochorenia si pacient je vedomý, že jeho nutkavé myšlienky nie sú reálne. Pri vážnejších formách je o ich pravdivosti presvedčený. Pri aktívnej spolupráci pacienta a jeho ochote zdieľať svoj vnútorný svet, je prognóza pomerne dobrá, liečba je však dlhodobá.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×