Obličky a zdravie: ako sa o ne správne starať?

Vedeli ste, že približne každý desiaty Slovák trpí podľa odborných odhadov ochorením obličiek? Mnoho z týchto ľudí je v štádiu, kedy o ochorení možno ešte ani netuší. Často sa totiž ochorenie obličiek prejaví až v okamihu, keď obličky zlyhajú a ľudia tak prichádzajú k lekárovi až v pokročilom štádiu choroby. Prevencia je preto nesmierne dôležitá. Čo môže každý z nás urobiť, aby jeho obličky zostali zdravé?

Obličky – dve „fazule“ s dôležitou funkciou

Obličky sú párovým orgánom fazuľovitého tvaru, ktoré sú umiestnené v oblasti bedier. Sú súčasťou močového systému a plnia hneď niekoľko významných funkcií. Sú skrátka kľúčovým orgánom pre udržanie celkového zdravia ľudského tela.

Hlavnou úlohou obličiek je odstraňovanie odpadových látok a prebytočnej vody z tela, čím prispievajú k udržaniu rovnováhy tekutín a elektrolytov v ľudskom tele. Obličky tiež produkujú niektoré hormóny a ovplyvňujú krvný tlak, tvorbu červených krviniek alebo metabolizmus vápnika. Okrem toho, obličky tiež zohrávajú významnú úlohu pri regulácii pH krvi.

Ochorenie obličiek

Ochorenie obličiek je pomerne širokou kategóriou, do ktorej patria ochorenia s rôznymi príznakmi. Veľké množstvo ochorení obličiek sa však zakráda veľmi potichu a pacienti príznaky pociťujú až v neskorších štádiách choroby.

Prečítajte si: Viete, aké sú príznaky poškodených obličiek a ich zlyhania?

Najčastejšie ide o ochorenie, ako:

Tipy, ako sa starať o obličky

Bohužiaľ, mnoho ľudí obličky podceňuje a neuvedomuje si dôležitosť starostlivosti o obličky. V tomto článku prinášame užitočné tipy a rady, ako udržať obličky zdravé a čo robiť, aby ste minimalizovali riziko vzniku obličkových problémov.

Pán profesor Tesař, popredný odborník na choroby obličiek v Česku, všeobecne odporúča v rámci prevencie ochorení obličiek zamerať sa na zdravý životný štýl – nemať nadváhu, nefajčiť, mať dostatočný príjem tekutín a naučiť sa kontrolovať svoj krvný tlak. Aj takto by sa dali preventívne opatrenia jednoducho zhrnúť. Poďte sa im spoločne s nami pozrieť na zúbok trochu podrobnejšie.

Zdravá strava ako prvý krok k zdravým obličkám

Prvým krokom k zdravým obličkám je správne stravovanie. Pokiaľ vám zdravý životný štýl nič nehovorí, je dobré začať úpravou stravovacích návykov všeobecne, teda zamerať sa na vyváženú stravu s dostatočným príjmom všetkých živín. Ak už potrebujete pracovať na úprave jedálnička tak, aby ste podporili svoje obličky, je na mieste:

Obmedziť príjem soli

Vysoký príjem soli nerobí obličkám dobre. Nadbytok soli v strave môže zaťažovať obličky a zvyšovať krvný tlak. Preto sa odporúča obmedziť príjem soli v strave. Čo to pre vás znamená?

Snažte sa znížiť konzumáciu potravín bohatých na pridanú soľ, ako sú polotovary, údeniny, jedlo z konzervy, umelé dochucovadlá, slané snacky a ďalšie. Namiesto soli sa snažte pri dochucovaní jedál používať bylinky, korenie alebo citrónovú šťavu, ktoré môžu jedlu dodať na príjemnej chuti bez toho, aby ste soľ museli použiť.

Zaistiť dostatočný príjem tekutín

Zaistenie dostatočného príjmu tekutín je dôležitou súčasťou prevencie ochorení obličiek. Primeraný príjem tekutín pomáha udržiavať správnu funkciu obličiek a zabraňuje tvorbe močových kameňov.

Všeobecne sa odporúča piť predovšetkým čistú vodu a ďalšie nekalorické tekutiny, ako sú bylinkové čaje alebo nesladené šťavy. Množstvo tekutín sa odvíja od celkového zdravotného stavu jedinca. Všeobecne sa odporúča vypiť aspoň 1,5–2 litre tekutín denne. Poradiť sa o množstve tekutín môžete so svojím ošetrujúcim lekárom.

Náš tip: Dôležité je tiež sledovať farbu moču – svetlo žltý až bezfarebný moč je známkou dostatočného príjmu tekutín.

Robí vám problémy vypiť dostatočné množstvo vody? Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako si môžete pomôcť:

Zaistiť dostatočný príjem zdravých tukov

Zaistiť dostatočný príjem zdravým tukov je dôležitou súčasťou prevencie ochorení obličiek. Zdravé tuky, ako sú omega-3 mastné kyseliny, majú protizápalové účinky a môžu pomôcť znížiť riziko vzniku ochorení obličiek.

Aké potraviny môžu byť zdrojom zdravých tukov a oplatí sa ich preto zaradiť do jedálnička? Ide napríklad o lososa, tuniaka, avokádo, orechy, semená alebo olivový olej.

Pozor! Ani zdravé tuky by ste však nemali konzumovať v príliš veľkom množstve. Nadmerná konzumácia tukov môže viesť k priberaniu na váhe. Poraďte sa o optimálnom množstve zdravých tukov s osvedčeným nutričným terapeutom, ktorý dokáže zhodnotiť vhodné množstvo priamo pre vás.

Obmedziť príjem nasýtených tukov

Zároveň je dôležité obmedziť príjem nasýtených tukov. Ich nadmerný príjem môže zvýšiť riziko vzniku ochorení obličiek aj ďalších zdravotných komplikácií.

Nasýtené tuky nájdeme predovšetkým v živočíšnych produktoch, ako je maslo, syry alebo tučné mliečne výrobky. Odporúča sa nahradiť tieto potraviny vhodnejšími alternatívami, ako sú rastlinné oleje, orechy a semená, ktoré obsahujú už spomínané zdravé tuky.

Prečítajte si: Vo chvíli, keď trpíte ochorením obličiek, väčšinou sa začína s obličkovou diétou. Tá môže mať rôzne podoby podľa štádia ochorenia, spočíva však v obmedzení príjmu bielkovín. Môžu bielkovinové diéty uškodiť obličkám?

Obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom fosforu

Prílišný príjem fosforu v strave môže zaťažovať obličky a zhoršovať ich funkciu. Aké potraviny sú bohaté na fosfor? Ide predovšetkým o potraviny, ako sú orechy, strukoviny, tvrdé syry alebo mliečne výrobky.

Snažte sa teda sledovať, čo jete, čítať etikety a dbať na celkový príjem fosforu v strave, vyváženosť a rozmanitosť jedálnička.

1. Cvičte pre podporu obličiek

Športom k zdraviu v rámci prevencie obličiek platí dvojnásobne. Cvičenie a celková fyzická aktivita môžu zohrať dôležitú úlohu pri podpore správneho fungovania obličiek. Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť udržať zdravú hmotnosť, znížiť krvný tlak a zlepšovať celkovú funkčnosť ľudského organizmu.

Aké druhy cvičení môžete vyskúšať?

Mohlo by vás zaujímať: Pozitívny vzťah k pohybu a výživnej strave by sme si mali budovať už od detstva. Viete, ako viesť k zdravému životnému štýlu aj deti?

Niektoré druhy športových aktivít nemusia byť vhodné pri ochorení obličiek, najmä ak je vaše ochorenie už v pokročilom štádiu alebo sa objavujú ďalšie zdravotné komplikácie. Dôležité je preto konzultovať vhodnosť športovej aktivity s lekárom a prípadne trénerom.

Vhodné nemusí byť napríklad cvičenie s vysokou intenzitou, ako je behanie maratónov, atletika, skákanie, intenzívne posilňovanie a ďalšie. Pri intenzívnych pohybových aktivitách je zvýšené riziko dehydratácie a zaťaženia obličiek. Lepšie je preto voliť si cvičenie s nižšou intenzitou, ísť si vo vlastnom tempe a nezabúdať na pitný režim.

Nevhodné sú aj športy, ako je futbal, rugby alebo bojové športy, kde je zvýšené riziko úrazu a poranenia obličiek. Pokiaľ sa týmto športom chcete venovať, vždy by to malo byť s maximálnou opatrnosťou a vzhľadom na váš zdravotný stav.

2. Choďte na pravidelné lekárske kontroly

Pokiaľ budete chodiť na pravidelné preventívne prehliadky, už len tým budete preventívne pôsobiť na vznik rôznych ochorení, respektíve umožníte ich včasný záchyt. Pokiaľ existuje podozrenie, že by ste mohli trpieť ochorením obličiek, pravdepodobne budete odoslaní k špecialistovi na ochorenie obličiek, nefrológovi.

Vykonané by vám mali byť rôzne vyšetrenia, ktoré pomáhajú monitorovať funkciu obličiek a odhaliť prípadné problémy zavčasu. Tieto vyšetrenia zvyčajne zahŕňajú krvné testy, močové testy, ultrazvukové vyšetrenia obličiek a ďalšie špecifické vyšetrenia, ako je CT alebo magnetická rezonancia obličiek.

Problematické však je, že len malá časť osôb trpiacich ochorením obličiek pociťuje príznaky ochorenia. Môže ísť o opuchy, krv v moči alebo výnimočne bolesti obličiek či bolesti v boku. Často je však jediným indikátorom ochorenia obličiek práve laboratórne vyšetrenie, ku ktorému nedôjde, pokiaľ človek na pravidelné preventívne prehliadky nedochádza.

Tip: Včasná diagnostika ochorení obličiek môže výrazne ovplyvniť priebeh ochorenia aj spôsoby jeho riešenia. 11. marca sa každoročne oslavuje Svetový deň obličiek. V tento deň sa môžete nechať prísť otestovať zadarmo. Nenechajte si uniknúť túto príležitosť. Počty pacientov s chorými obličkami sa z roka na rok zvyšujú.

Zamerajte sa na krvný tlak

U časti pacientov s ochorením obličiek upozornil na možné problémy vysoký krvný tlak. Kontrolujte preto pravidelne jeho hodnoty. Ideálne je, ak si meriate z času na čas krvný tlak aj doma a nenechávate to len na preventívne prehliadky u lekárov.

3. Celkovo dbajte na zdravý životný štýl

Preventívne opatrenia proti ochoreniu obličiek nespočívajú len v zdravom stravovaní a dostatku pohybu. Je dobré sa zamerať na celkový zdravý životný štýl. Vyhýbajte sa fajčeniu, alkoholu, ale aj iným návykovým látkam. Snažte sa žiť pozitívne, udržujte si zdravú a bystrú myseľ, dobre zvážte užívanie všetkých liekov a riaďte sa radami lekárov a ďalších odborníkov.

Ako prebieha liečba obličiek?

Pokiaľ sa u vás ochorenie obličiek už prejavilo, radi by sme spomenuli, aká je možná liečba obličiek na Slovensku a v Česku.

Často je prvou možnosťou farmakologická liečba. To znamená liečbu liekmi, ktoré môžu riešiť rôzne problémy, ako sú infekcie, zápaly alebo vysoký krvný tlak. To, aké lieky lekári zvolia často záleží na konkrétnej diagnóze a príčine ochorenia. Dôležitá je aj prevencia, a to aj v prípade, keď už dochádza k rozvoju ochorenia. Zdravý životný štýl môže aj v tejto fáze podporiť zdravé fungovanie obličiek.

Ďalej sa u niektorých ochorení obličiek pristupuje k nastaveniu správnych stravovacích návykov. Obmedzenia môžu spočívať v obmedzení príjmu soli, bielkovín alebo niektorých minerálov.

Pokiaľ dochádza k zlyhaniu obličiek a obličky už nie sú schopné filtrovať krv, môže byť nevyhnutným krokom dialýza. Dialýza je proces, pri ktorom sa pomocou špeciálneho prístroja odstraňujú odpadové látky a prebytočná tekutina z tela.

Vedeli ste, že dialýza síce dokáže nahradiť niektoré funkcie obličiek, ale môže výrazne narušiť kvalitu života dialyzovaných pacientov? V prípade hemodialýzy je potrebné niekoľkokrát týždenne dochádzať do nemocnice. Viete, ako sa pripraviť na život s dialýzou?

Pre niektorých pacientov je vhodná transplantácia obličky, kedy sa do tela pacienta prenáša oblička od zdravého darcu.

Zhrnutie

V závere tohto článku si dovoľujeme zhrnúť najdôležitejšie tipy, ktoré vám môžu pomôcť v preventívnom boji proti ochoreniu obličiek. Dôležitý je dostatočný príjem vody, vďaka ktorému sa môžu optimálne odplavovať odpadové látky z tela.

Neopomenuteľnou súčasťou prevencie je aj zdravá strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty s nízkym obsahom soli, ktorá pomáha udržiavať obličky zdravé a funkčné. Snažte sa obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom tuku, cukru, sodíka. O vhodnosti vášho stravovania je dobré poradiť sa s odborníkom na výživu, zvlášť v okamihu, keď máte podozrenie na ochorenie obličiek.

Obmedzte príjem alkoholu, ktorý nadmerne zaťažuje obličky. Rovnako je vhodné vyhýbať sa fajčeniu, ktoré môže zvyšovať riziko vzniku ochorenia obličiek. Naopak je dobré začleniť do svojich dní pravidelnú fyzickú aktivitu, ktorá prispieva k zdravému obehu krvi a podporí fungovanie obličiek.

Dôležitou súčasťou prevencie je aj dodržiavanie pravidelných preventívnych kontrol u lekára. Kontrolné testy totiž môžu včas odhaliť prípadné problémy a umožniť ich včasnú liečbu. Pokiaľ máte obavy ohľadom správneho fungovania svojich obličiek, najlepšie urobíte, ak sa poradíte práve s lekárom. Ten vám môže poskytnúť presnejšie informácie a odoslať vás na podrobnejšie vyšetrenie, ktoré vaše obavy buď potvrdia, alebo vyvrátia.

V každom prípade sa jedná o dobrú voľbu. Začať obličky liečiť včas je veľmi dôležité a môže to výrazne ovplyvniť priebeh choroby.

Zdroje: